ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πράσινο φως» στην Επιτροπή Γιουνκέρ

«Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να πιάσουμε δουλειά»

Kathimerini.gr

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ


Το τελικό «πράσινο φως» πήρε την Τετάρτη το μεσημέρι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Με 423 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές των κομμάτων (ΕΛΚ και Σοσιαλιστών) και 209 κατά από το κόμμα (GUE και Πράσινοι  η καινούργια ομάδα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει καθήκοντα επίσημα την 1η Νοεμβρίου. Οι Επίτροποι υποβλήθηκαν σε εξαντλητική διαδικασία ατομικών  ακροάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και ύστερα από κάποια βέτο και ένα μικρό ανασχηματισμό η τελική σύσταση του Κολεγίου των επιτρόπων αποφασίστηκε χθες. «Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να πιάσουμε δουλειά», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός.

Ο ίδιος ενώπιων της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο του για τα 300 δις που θα τονώσουν την ανάπτυξη πριν τα Χριστούγεννα.

Για τον κ. Γιουνκέρ η Επιτροπή πρέπει να κάνει μια ανασκόπηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που περιορίζουν το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και δημόσιων χρεών χωρίς όμως να αλλάξουν. «Οι κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν με κάποιο βαθμό ευελιξίας», δήλωσε.

Ο κ. Γιούνκερ επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση του να αναθέσει και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στον 'Ελληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο δημιουργώντας έτσι ένα «υπερ- χαρτοφυλάκιο» για τον Έλληνα επίτροπο και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η “Κ” από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ούγγρος Επίτροπος που το είχε αναλάβει, Τίμπορ Ναβράτσκιτς ενώ πέρασε από την διαδικασία των ακροάσεων, το Ευρωκοινοβούλο θεώρησε ότι δεν είναι κατάλληλος για να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια καθώς σαν μέλος της κυβέρνησης Ορμπάν δεν είχε σεβαστεί τα ατομικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες στην Ουγγαρία.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην Αφρική, και ζήτησε και από τον  Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και τον Κύπριο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, να μεταβούν στην Αφρική προκειμένου να επιδειχθεί το ενδιαφέρον και η ενεργός παρουσία της ΕΕ στο πρόβλημα αντιμετώπισης του ιού Έμπολα. «Με λύπη διαπίστωσα ότι η Ευρώπη κινητοποιήθηκε όταν έφτασε ο ιός στις όχθες της» είπε ο κ. Γιουνκέρ.

Μιλώντας στη γαλλική γλώσσα πριν από την ψηφοφορία, ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι ήταν «αξιολύπητο» ότι δεν ήταν σε θέση να διορίσει περισσότερες από εννέα γυναίκες στην Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποβάλουν περισσότερες γυναικείες υποψηφιότητες, ένα σημείο για το οποίο χειροκροτήθηκε από την Ευρωβουλή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση