ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβεία Γαστρονόμος: Η ώρα των Κύπριων παραγωγών

Βραβεύονται η εγχώρια παραγωγή, εμπορία, μεταποίηση και κατανάλωση

Ο «Γαστρονόμος» θα αναδείξει τον Νοέμβριο την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, βραβεύοντας μέσα από επτά κατηγορίες τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που ξεχώρισαν στους τομείς της παραγωγής, εμπορίας και μεταποίησης μέσα από ένα νέο θεσμό βραβείων για τη χώρα μας.  

Τα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος, διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία αλλά και απήχηση τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα και διοργανώνονται από την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και το νούμερα ένα σε αναγνωσιμότητα ελληνικό περιοδικό μαγειρικής «Γαστρονόμος».  Πρόσφατα, ο «Γαστρονόμος» συμπλήρωσε στην Ελλάδα 100 τεύχη μέσα από τα οποία έφερε μία νέα οπτική στον τομέα της μαγειρικής, της μεταποίησης και κατανάλωσης με γνώμονα την ανάδειξη της ντόπιας και της υψηλή ποιότητας παραγωγή η οποία κρίνεται μέσα από τους εξειδικευμένους και έμπειρους σεφ του περιοδικού.  Αυτή η φιλοσοφία του Γαστρονόμου, σε μία εποχή στην οποία η ποιότητα βρισκόταν σχεδόν στο περιθώριο, βγήκε προς τα έξω και αγκαλιάστηκε τόσο από το αναγνωστικό κοινό όσο και από τους ανθρώπους που ασχολούνταν με τον τεράστιο τομέα της σίτισης και εμπορίας ποτών και τροφίμων.

Ο «Γαστρονόμος» πέτυχε μέσα από τις σελίδες του και κατ’ επέκταση τα συγκεκριμένα βραβεία να αναδείξει τον Έλληνα παραγωγό, τα ντόπια ποιοτικά υλικά και να πείσει τον εγχώριο καταναλωτή σε μια εποχή κρίσης να τα υποστηρίξει όχι μόνο ως «δικά» του αλλά επειδή αναγνωρίζονται πλέον για την ξεχωριστή τους ποιότητα. Γύρω από αυτό τον άξονα περιστρέφεται και ο θεσμός των Βραβείων Ποιότητας με βασικότερο κριτήριο την ίδια την ποιότητα των ντόπιων προϊόντων τόσο στον ευρύτερο τομέα της παραγωγής και του εμπορίου όσο και σε εκείνον της μεταποίησης. Ταυτόχρονα, τα βραβεία εστιάζουν στη γεύση, την επιστροφή στη βιολογική διατροφή και τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή.

Ο συγκεκριμένος θεσμός, δημιουργήθηκε στοχεύοντας κυρίως στην ανάδειξη των ποιοτικών και διακεκριμένων ελληνικών προϊόντων και ταυτόχρονα στην ενθάρρυνση και προβολή των Ελλήνων παραγωγών. Κάθε χρόνο μέσα από τα Βραβεία Ποιότητας αναδεικνύονται μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες που παράγουν εξαιρετικό προϊόν και διασώζουν τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής. Ταυτόχρονα, βγαίνουν προς τα έξω και οι μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν διακεκριμένα προϊόντα τοπικού κυρίως χαρακτήρα, έχοντας παράλληλα και έναν οικονομικό αντίκτυπο στην επαρχία όπου δραστηριοποιούνται αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις με σημαντικό τζίρο που συνδυάζουν την ποιότητα με την μαζική παραγωγή, ενώ ωφελούν την οικονομία και την αγορά εργασίας γενικότερα.

Ο θεσμός στην Κύπρο
Φέτος, στις 11 Νοεμβρίου, τα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος, θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Κύπρο. H τελετής βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ στη Μαρίνα Λεμεσού. Ο συγκεκριμένος θεσμός αλλά και η φιλοσοφία των βραβείων δεν μοιάζει με κανέναν άλλο τύπο βράβευσης που υπάρχει στο νησί μας αφού για πρώτη φορά πρωταγωνιστής θα είναι ο Κύπριος παραγωγός, έμπορος και πωλητής, η ντόπια αγορά και κατανάλωση σε παράλληλη τροχιά με τον νευραλγικό τομέα της μεταποίησης. Ο Γαστρονόμος Κύπρου, έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας να στηρίξει αυτό τον τόσο σπουδαίο και σημαντικό τομέα της εγχώριας παραγωγής στον οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε την αύξηση των μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων παραγωγής κυρίως ντόπιων και παραδοσιακών προϊόντων είτε της προέκταση τους ένα βήμα παραπέρα με την δημιουργία νέων προϊόντων όπως για παράδειγμα το αμυγδαλωτό, με σοκολάτα και πορτοκάλι. Από τα ορεινά χωριά της Πάφου, μέχρι τον πλούτο των περιοχών Πιτσιλιάς και Μαραθάσας, κατεβαίνοντας στην ορεινή Λεμεσό με τα Κρασοχώρια και τα Κουμανταροχώρια μέχρι την Κοιλάδα της Σολέας περνώντας μέσα από την κυπριακή πρωτεύουσα και φτάνοντας μέχρι την ορεινή Λάρνακας, τις φυτείες και τα προϊόντα των Κοκκινοχωρίων και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα μικρό θαύμα που συντελείται σε αυτόν τον τόπο στον τομέα της παραγωγής σήμερα. Την ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής, εμπορίας και μεταποίησης με καλύτερα παραδείγματα την άνοδο της κυπριακής οινοποιίας αλλά και την στροφή προς της παραγωγή Κουμανταρίας, μελιού, αρτοποιημάτων και πλήθους παραδοσιακών προϊόντων κάθε τύπου.  

Κατηγορίες και κριτική επιτροπή
Τα πρώτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος Κύπρου περιλαμβάνουν επτά κατηγορίες οι οποίες είναι: Βραβείο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, εξαγωγών, ετικέτας και συσκευασίας, ποτού, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, παραδοσιακού προϊόντος και τιμητικό βραβείο. Επταμελής επιτροπή που αποτελείται από γνώστες των τομέων της παραγωγής, εμπορίας και μεταποίησης.

Ήδη, η κριτική επιτροπή συναντήθηκε και μέσω της διαδικασίας της γευσιγνωσίας και ψηφοφορίας ανέδειξε τους νικητές κάθε κατηγορίας. Μέλη της κριτικής επιτροπής θα είναι: η food editor Αθηνά Λοϊζίδου, ο σεφ Χρίστος Χριστοδούλου, ο αρχισυντάκτης του Γαστρονόμου Κύπρου Μιχάλης Χριστοδούλου, ο λέκτορας του τμήματος γεωπονικών επιστημών, βιοτεχνολογίας και επιστήμης τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Φώτης Παπαδήμας, ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, η δημοσιογράφος γεύσης Ντένη Καλλιβωκά και η δημοσιογράφος Καλλιόπη Πατέρα, υπεύθυνη των βραβείων τους Γαστρονόμου στην Ελλάδα.