ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στυλιανίδης: Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά του Έμπολα

Δήλωση του ως συντονιστής της ΕΕ για την Αντιμετώπιση του Έμπολα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά το διορισμό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αντιμετώπιση του Έμπολα και με πρωτοβουλία του Εκλεγμένου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Μου έχει ανατεθεί ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Η επιδημία του ιού Έμπολα, η οποία καταστρέφει τις ζωές και μαστίζει τις κοινωνίες της Δυτικής Αφρικής, έχει βάλει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας σε δοκιμή. Πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα, άμεσα και με συντονισμένο τρόπο για να σώσουμε ζωές και να αναστρέψουμε την κατάσταση στη μάχη κατά του ιού Έμπολα.
 
Στην Ευρώπη είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια πρόκληση. Έχουμε τη γνώση και τους πόρους για να κάνουμε τη διαφορά. Τα κράτη-μέλη έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά αποστέλλοντας ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό και παρέχοντας βοήθεια επί του εδάφους στα θύματα της επιδημίας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να λειτουργήσουμε ως συλλογική οντότητα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας με ένα συντονισμένο τρόπο: να συνδυάσουμε αυτά που η ΕΕ έχει να προσφέρει και αυτά που τα κράτη-μέλη μπορούν να φέρουν στο τραπέζι.
 
Ως Ευρωπαϊκή Ένωση - τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή - έχουμε κινητοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της επιδημίας. Έχουμε στείλει ιατρική βοήθεια και ανθρωπιστικό προσωπικό στις πληγείσες χώρες και έχουμε αναπτύξει κινητά εργαστήρια. Με τη βοήθειά μας αποστέλλονται στην περιοχή προμήθειες ζωτικής σημασίας. Υποστηρίζουμε τις τοπικές αρχές και ενισχύουμε τις εθνικές υποδομές για την υγεία. Έχουμε οικοδομήσει ένα σύστημα για την εκκένωση του ιατρικού προσωπικού από την περιοχή.

Ενεργούμε, επίσης, για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών σε στενή συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες των κρατών-μελών.

Θα πρέπει τώρα να αλλάξουμε και να αναπτύξουμε ταχύτητα έτσι ώστε αυτά τα στοιχεία να λειτουργήσουν ως η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
 
Ως συντονιστής της ΕΕ, θα αξιοποιήσω το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Κέντρο θα λειτουργεί ως γραφείο συντονισμού για τις μεταφορές, τον εξοπλισμό και το ιατρικό προσωπικό και θα φέρει κοντά όλους εκείνους στην Ευρώπη - τα κράτη-μέλη και τα όργανα της ΕΕ - που εργάζονται για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα.
 
Προτίθεμαι να επισκεφθώ τις πληγείσες περιοχές στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό θα μου επιτρέψει να αξιολογήσω καλύτερα τις ανάγκες και τα κενά στις προσπάθειές μας και θα βοηθήσει να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα. Θα συνεργαστώ στενά με τα κράτη-μέλη, με τους συναδέλφους μου στην Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Και θα διασφαλίσω ότι στην ανταπόκρισή μας συμμετέχουν οι διεθνείς εταίροι μας και τα Ηνωμένα Έθνη. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της ΕΕ θα αναπτυχθεί στην περιοχή ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη νοσοκόμα που «νίκησε» τον Έμπολα θα συναντήσει ο Ομπάμα
Νέα εμβόλια κατά του Έμπολα δοκιμάζονται το Μάρτιο

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση