ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας για Γιωρκάτζη

Απαλείψεις περίεργων όρων του συμβολαίου της και ελλιπείς απαντήσεις στο ζήτημα τάξης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Aναστάτωση και αναβρασμός επικράτησε στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών κατά την οποία συζητήθηκε το επίμαχο ζήτημα τάξης από το γεγονός ότι η θυγατέρα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, εργοδοτείται στο δικηγορικό γραφείο το οποίο εκπροσωπεί τον Ανδρέα Βγενόπουλο και MIG. Η άλλοτε θερμή σχέση που είχε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας με τη Βουλή των αντιπροσώπων εξαιτίας και της προηγούμενης θέσης της ως Γενική Ελέγκτρια φαίνεται πλέον να ανήκει στο παρελθόν, μετά και από τη σημερινή συνεδρία. Το ζήτημα τάξης αλλά και περίεργες απαλείψεις στους όρους του συμβολαίου της Διοικήτριας, φαίνεται να προβληματίζει και να ανησυχεί την Επιτροπή Θεσμών, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας, φαίνεται να κρατά πλέον σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας.

Αδειάζει ο Γενικός
Αποστάσεις ασφαλείας φαίνεται να κρατά πλέον ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης από την υπόθεση Γιωρκάτζη. Ο ίδιος υποστήριξε πως η απαντητική του επιστολή προς την «Κ» ερμηνεύθηκε λανθασμένα, σημειώνοντας πως ακριβώς επειδή είμαστε μία μικρή χώρα, θα πρέπει να είμαστε επαυξημένα προσεκτικοί. Σε ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών μελών κατά πόσο αν θεωρεί ότι η σχέση που υπάρχει μεταξύ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και του μέλους του δικηγορικού γραφείου δημιουργεί εκ των προτέρων σύγκρουση συμφερόντων κατά τρόπο που να δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για τη λειτουργία ανεξάρτητων ακριβοδίκαιων τρόπων της δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε πως βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού, ωστόσο εναπόκειται από την ακεραιότητα και το ήθος του κρατικού αξιωματούχου να μην επηρεάσει.

Ενοχλημένη η Γιωρκάτζη
Ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις συνεχείς ερωτήσεις και ανησυχίες που κατέθεταν οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών, εμφανίστηκε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. «Ανέλαβα ως Διοικητής σε μία δύσκολη περίοδο με πρώτο μεγάλο στόχο τα τεστ αντοχής, αμφισβητηθήκαμε μας ασκήθηκε κριτική αλλά επιμείναμε και καταφέραμε ένα μεγάλο επίτευγμα» σημείωσε στην εναρκτήρια τοποθέτησή της η κα Γιωρκάτζη. «Εκφράζω τη λύπη μου γιατί υποβαθμίστηκε αυτό» σημείωσε η κα Γιωρκάτζη αφήνοντας σαφείς αιχμές πως δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στην επιτυχία των στρες τεστ και τόσο τα δημοσιεύματα όσο και πολιτικοί κύκλοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.  Σε ο,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα, η κα Γιωρκάτζη υποστήριξε πως η συνεργασία του Α.Βγενόπουλου με το γραφείο του εν διαστάσει συζύγου του άρχισε ενάμισι χρόνο πριν από τον διορισμό της εντελώς ανεξάρτητα, ενώ την ίδια στιγμή επεσήμανε πως η ίδια δεν έχει καμία οποιαδήποτε επαγγελματική ή άλλη σχέση με το εν λόγω γραφείο. Την ίδια στιγμή σημείωσε πως η ίδια αν ήθελε να ωφεληθεί θα μπορούσε να το κάνει αφού μέσα από τη θέση της ως Γενική Ελέγκτρια είναι η πρώτη που γνωρίζει αθέμιτους τρόπους να ωφεληθεί. Φανερά εκνευρισμένη, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ήθος που την διακατέχει και σημείωσε πως η ίδια έχει λάβει πολύ περισσότερα από την πατρίδα της από τα όσα έχει ήδη δώσει.

Σημειώνεται πως μετά απο συνεχείς ερωτήσεις των Ανδρέα Κυπριανού και Ανδρέα Θεμιστοκλέους κατά πόσο γνώριζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ζήτημα, η κα Γιωρκάτζη σημείωσε πως γνώριζε. Σε ερώτησή τους τι ακριβώς λέχθηκε στην κατ ιδίαν συνάντησή τους, η κα Γιωρκάτζη απέφυγε να απαντήσει για την ακριβή στιχομυθεία ωστόσο ανέφερε χαρακτηριστικα 'για να βρίσκομαι εδώ που βρίσκομαι' αφήνοντας σαφείς υπόνοιες πως ήταν υπό την έγκριση του Προέδρου. Ωστόσο μετά από αρκετές πιέσεις ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της επεσήμανε πως γνωρίζει ποιοί ρίχνουν τα πυρά εναντίον της.

Μάλιστα, σε στιγμή έξαρσης, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως ψιθυρολογίες που αφήνουν να νοηθεί ότι η ίδια προσπαθεί να αποσύρει την υπόθεση Βγενόπουλου είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η ίδια όταν ανέλαβε την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ενήμερη για τις δυσκολίες τις οποίες θα καλείτο να αντιμετωπίσει, αλλά σε καμία περίπτωση «δεν διανοούμουν το μέγεθος της αθλιότητας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ίδια δέχεται εκφοβισμούς από διάφορους αλλά παρά το γεγονός ότι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ την κάλεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και να το καταγγείλει η ίδια το απέφυγε, αναφέροντας πως δεν είναι της παρούσης. 

Σκιώδεις απαλείψεις στο συμβόλαιο Γιωρκάτζη
Πάντως, ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την διάρκεια της Επιτροπής Θεσμών, στο πρόσφατο δημοσίευμα της Cyprus Mail, κατά το οποίο παρουσιάζεται μία σημαντική απάλειψη όρου στο συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη από το συμβόλαιο των προκατόχων της. «Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, ο Διοικητής δεν δικαιούται να απασχολείται άμεσα ή έμμεσα ή να έχει οποιοδήποτε συμφέρον είτε άμεσα είτε έμμεσα είτε ο ίδιος είτε η σύζυγος του είτε οποιοδήποτε πρόσωπο με το οποίο έχει συγγενικό δεσμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και πρώτου βαθμού σε τραπεζική ή χρηματοπιστωτική εμπορική βιομηχανική γεωργική ή άλλη επιχείρηση κατά τρόπο που να είναι ασυμβίβαστο με τα καθήκοντα του Διοικητή ούτε να δέχεται αμοιβή ή οποιοδήποτε άλλο αντάλλαγμα για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή απασχόληση πέρα από τα καθήκοντά του ως Διοικητής». Η ίδια η Διοικήτρια περιορίστηκε στο να  αναφέρει πως η θυγατέρα της δεν εργάζεται σε βιομηχανική ή γεωργική επιχείρηση και σημείωσε πως το συγκεκριμένο συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε ήταν μεταξύ δύο μερών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι το ίδιο το οποίο υπέγραψε ο Αυξέντης Αυξεντίου και ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Πάντως, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, σε τοποθέτησή του ανέφερε πως ο ίδιος ως νομικός σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είδε το συγκεκριμένο συμβόλαιο.

Σημειώνεται πάντως πως οι όροι συμβολαίου της Διοικήτριας της Κεντρικής Υπηρεσίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, αναφέρεται το εξής:
«Ο Διοικητής οφείλει κατά τη διάρκεια της θητείας του να αφιερώνει ολόκληρο το χρόνο του αποκλειστικά στην υπηρεσία της Τράπεζας και να μην ασχολείται με οποιαδήποτε άλλη εργασία, επάγγελμα ή επιχείρηση. Ο Διοικητής δεν δύναται να αναλάβει στη Δημοκρατία οποιαδήποτε θέση ή να αποκτήσει συμφέρον σε οποιοδήποτε αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοοικονομικό ίδρυμα ή θυγατρική αυτών που λειτουργεί στη Δημοκρατία ή που ελέγχεται από οργανισμό που λειτουργεί στη Δημοκρατία και που βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της Τράπεζας ή να δεχθεί οποιαδήποτε αντιμισθία από αυτούς για δύο έτη μετά τον τερματισμό του διορισμού του».

Αυτοεξαίρεση Γιωρκάτζη από Αρχή Εξυγίανσης
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Θεσμών οι Βουλευτές Μάριος Καρογιάν και Άριστος Δαμιανού έθεσαν θέμα για την απόφαση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη να αυτοεξαιρεθεί από τις συνεδρίες της. Μάλιστα ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ρώτησε πολλές φορές την κα Γιωρκάτζη κατά πόσο είναι ενήμερη για την στρατηγική που ακολουθείται γύρω από την υπόθεση Βγενόπουλου. Η ίδια η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαίωσε πως δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο, ωστόσο ο κ. Καρογιάν, επεσήμανε σε δηλώσεις του πως ο ίδιος έχει άλλες πληροφορίες, αφήνοντας νοηθεί -βάσει πληροφοριών του- η ίδια γνωρίζει.

Δεν έληξε το θέμα
Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών τόνισαν πως η Χρυσταλλα Γιωρκάτζη δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού  επεσήμανε πως δυστυχώς το θεσμικό ζήτημα δεοντολογίας φαίνεται να επιβεβαιώνεται. «Στα πλείστα ερωτήματα δεν έχουμε λάβει απαντήσεις»  επισημαίνοντας ωστόσο πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει διαφοροποιήσει τη θέση του. «Η ίδια η ζωή θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξαντλήσουμε» δεν ελέγχουμε πολίτες της δημοκρατίας αλλά τους θεσμούς γιατί αυτή η δημοκρατία έχει πάθει πάρα πολλά» σημείωσε ο κ. Δαμιανού προσθέτοντας πως οι θεσμοί δεν είναι αδέκαστοι έχουν καταδικαστεί και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.
Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ, δια του Ανδρέα Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Γενικής Εισαγγελίας σε σχέση με τα τεράστια υπό διερεύνηση θέματα. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει σύντομα για τους όρους του συμβολαίου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη . «Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο» σημείωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν αφου υπάρχουν αγωγές της τάξης των 5 δις και αφορά μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που παρουσιάζονται παγκοσμίως. Ο ίδιος ο κ. Καρογιάν σημείωσε πως μέσα από τη συζήτηση δε μπορεί αν ισχυριστεί πως είναι ικανοποιημένος, αφού προέκυψαν κι άλλα ζητήματα, όπως αυτό των ορών του συμβολαίου. Την ίδια στιγμή ο κ. Καρογιάν επεσήμανε πως μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο η Βουλή οφείλει να κάνει και μία εκ των προτέρων ανάλυση σε συγκεκριμένα θέματα, ούτως ώστε να μην κλαίμε στο τέλος επί των ερειπίων.

 Πάντως, μετά και από την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την άγνοιά του σε ό,τι αφορά την απάλειψη του εν λόγω όρου αλλά και το γεγονός οτι δεν γνώριζε για το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ Συμμαχία Πολιτών, φαίνεται να δείχνουν την πόρτα εξόδου προς την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση