ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα χαλλούμια της δικαιοσύνης

Εντιμότατε γενικέ εισαγγελέα. Απευθύνομαι σ’ εσάς ως τον θεσμικό αξιωματούχο που μπορεί την υστάτη να διασώσει τα έσχατα ψήγματα κύρους που απέμειναν στη δικαιοσύνη. Εν πρώτοις να σας θυμίσω το εξής περιστατικό. Πέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2012, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού επέβαλε χρηματική ποινή €700 σε 52χρονο οικογενειάρχη από το Κολόσσι, επειδή έκλεψε από την υπεραγορά Ορφανίδη δυο συσκευασίες αλλαντικών και τρία χαλλούμια συνολικής αξίας €19,50. Η ρομφαία της δικαιοσύνης έπεσε βαριά επί της κεφαλής του 52χρονου βιοπαλαιστή, παρά το αιτιολογικό που πρόβαλε, της δυσχερούς δηλαδή οικονομικής του κατάστασης αλλά και της μεταμέλειας.

Στις 18/11/2014, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η διατελέσασα επί 15 χρόνια και Κεντρική Ελέγκτρια, παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ότι η ίδια έκανε παρεμβάσεις σε όρους του συμβολαίου της για το ασυμβίβαστο και την αντιμισθία της και ουδείς άλλος, όπως αφέθηκε να αιωρείται μετά τη μετάβασή της στο Προεδρικό στις 31/10/2014. Να θυμίσω, καλού-κακού, ότι το ζήτημα του ασυμβίβαστου υπήρχε στα συμβόλαια των δύο προκατόχων της Χρ. Γιωρκάτζη στην ΚΤΚ, αλλά η ίδια έκρινε ορθό, να το αφαιρέσει από το δικό της συμβόλαιο. Τη στιγμή μάλιστα που γνώριζε ότι η δικηγορική εταιρεία του συζύγου της Αντρέα Γιωρκάτζη και της κόρης της Μαριάννας εκπροσωπεί στα δικαστήρια τη MIG και τον Α. Βγενόπουλο, σε υποθέσεις που αγγίζουν τα €5 δισ. και στοιχεία που περνούν από τα χέρια της διοικήτριας ενδεχομένως να κρίνουν την έκβαση των υποθέσεων. Επίσης να σας θυμίσω, καλού-κακού, ότι μετά από σχετική προσθήκη που η ίδια έκανε στο συμβόλαιό της, χωρίς να ενημερώσει αρμοδίως, οι μισθολογικές απολαβές της αυξήθηκαν συνολικά κατά €10.000 ετησίως, ανεβάζοντας τις μεικτές απολαβές της στις €192.000 ετησίως.

Αν κ. Εισαγγελέα, τα διαιρέσετε διά του 12 μας κάνουν €16.000 μηνιαίως. Δηλαδή η Χρ. Γιωρκάτζη παίρνει σπίτι της για ένα μήνα, τόσα όσα παίρνουν σπίτι τους για ένα ολόκληρο χρόνο σήμερα πολλοί οικογενειάρχες! Κύριε εισαγγελέα, η Χρ. Γιωρκάτζη ως τέως γεν. ελέγκτρια όφειλε να γνωρίζει ότι αυτό που έκανε είναι –όπως είπε τις προάλλες ο Μάριος Καρογιάν– mens rea, τουτέστιν δόλος; Όπερ μεθερμηνευόμενο στην καθομιλουμένη η κ. Γιωρκάτζη σκέφτηκε πονηρά και πλαστογράφησε, αν ορθώς αντιλαμβάνομαι κ. εισαγγελέα, το συμβόλαιό της; Πάντως, το σημειώνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη γραπτή δήλωση, 31/10/2014: «Αν είναι κάτι για το οποίο οφείλω να απολογηθώ είναι η παράλειψη να ελεγχθεί κατά γράμμα το συμβόλαιο που υπεγράφη και οι τυχόν αλλαγές που επέφερε εν αγνοία μου ο υπό διορισμό αξιωματούχος».

Γι’ αυτό κ. εισαγγελέα διερωτώμαι και προφανώς και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μου: Με ένα βουλευτή να μιλά για δόλο, τον Πρόεδρο να μιλά για τυχόν αλλαγές που επέφερε εν αγνοία του ο υπό διορισμό αξιωματούχος, και την αξιωματούχο να παραδέχεται ενώπιόν σας και των μελών της Επιτροπής Θεσμών, ότι η ίδια επέφερε τις αλλαγές στο συμβόλαιο, γιατί δεν διατάζετε αυτεπάγγελτα να ανοίξει ποινική υπόθεση κατά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη; Τι λογαριάζετε; Να «επιστρέψει τα κλοπιμαία» μέσω ενός νέου συμβολαίου η κ. Γιωρκάτζη; Και αν ναι, γιατί η δικαιοσύνη σας, δεν ζήτησε και από τον 52χρονό απλώς να επιστρέψει τα χαλλούμια;