ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΚΟ σε εσωκομματικό μπρα ντε φερ

Διαχωρίζουν την θέση τους σε κυπριακό και οικονομία οι Μάριος Καρογιάν και Άγγελος Βότσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Φρένο στην σκληρή αντιπολιτευτική στάση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου προσπαθεί να βάλει η εσωκομματική αντιπολίτευση. Η κοινοβουλευτική ομάδα, την οποία και αδυνατεί να ελέγξει ο Νικόλας Παπαδόπουλος τραβά πλέον ανοικτά τις κόκκινες γραμμές της και δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί από τον Πρόεδρο του κόμματος.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν και Άγγελου Βότση από το βήμα της βουλής δηλούν την μοναχική πορεία του Νικόλα Παπαδόπουλου εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και τις δυσκολίες που θα βρει, μπροστά στους αντιμνημονιακούς και αντιπολιτευτικούς σχεδιασμούς του. Διαχωρίζοντας τη θέση τους από την σκληρή γραμμή του Νικόλα Παπαδόπουλου, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως το ΔΗΚΟ βασίζεται στη φιλοσοφία της μετριοπάθειας της συναίνεσης και της ενότητας, τόσο στην οικονομία όσο και στο εθνικό θέμα.

Προϋπολογισμός στασιμότητας ή σταθεροποίησης
Παρά το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έφερε αντίσταση στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική προς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ο,τι αφορά την οικονομία και να χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό, ως προϋπολογισμό στασιμότητας. Σαφή διαχωρισμό στις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έκαναν οι Άγγελος Βότσης και Μάριος Καρογιάν από τα έδρανα της Βουλής, κάνοντας λόγο για σταθεροποιητικό προϋπολογισμό και σωστά βήματα για ανάκαμψη της οικονομίας.

 «Η δική μου εκτίμηση για τον προϋπολογισμό που συζητάμε είναι ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Άγγελος Βότσης διαφοροποιώντας τη θέση του από τον πρόεδρο του κόμματός του. «Κινείται προς την κατεύθυνση ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας εντός των πλαισίων που έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει με τους δανειστές μας, μάλιστα και με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να βελτιώνουμε με σωστή διαπραγμάτευση στην κάθε τρίμηνη επαναξιολόγηση» δήλωσε ο κ. Βότσης διαχωρίζοντας την θέση του από αυτή του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

Όχι στον μηδενισμό
Στις δηλώσεις του ο Μάριος Καρογιάν, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον «πολιτικό μηδενισμό» που επιχειρείται. Μία τοποθέτηση η οποία σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους είχε ως κύριο δέκτη τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και λιγότερο τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.   «Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ τους ισχυρισμούς πως η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Μάριος Καρογιάν επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν πρόκειται να συνταχθεί με όσους κάνουν ότι δεν βλέπουν την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. «Μου προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση το γεγονός οτι αναπτύσσεται ένας πολιτικός μηδενισμός προσβλητικός για τον κυπριακό λαό» επεσήμανε ο Μάριος Καρογιάν.
Μάλιστα, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει μέσα από την ομιλία του πως «σε αυτή την κοινή πορεία σε αυτή την εθνική στρατηγική το ΔΗΚΟ ως η μεγάλη πολιτική δύναμη του κέντρου, της ευθύνης και της συναίνεσης οφείλει να συνεχίσει τον ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα». Μία υπενθυμιστική τοποθέτηση, που σίγουρα δεν απευθυνόταν στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά στο ίδιο το ΔΗΚΟ.
Σκληρό ροκ στο κυπριακό ή συναίνεση;
Σημειώνεται πως ιδιαίτερα έντονη κριτική άσκησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος στον χειρισμό του κυπριακού επιδιώκοντας σκληρότερη γραμμή απέναντι στο εθνικό ζήτημα. Έκανε λόγο για αποτυχία της ρομαντικής σχολής σκέψης του κυπριακού ενώ συνέστησε την εγκατάλειψη της πολιτικής του «καλού παιδιού» Την θέση του φαίνεται να αντικρούουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, αφού τόσο ο Άγγελος Βότσης όσο και ο Μάριος Καρογιάν επεσήμαναν την ανάγκη ενότητας σε ο,τι αφορά το κυπριακό. «Για να διανύσουμε με ασφάλεια και επιτυχία την απόσταση που μας χωρίζει από την εθνική δικαίωση και την οικονομική ανάκαμψη, πρέπει πρωτίστως να διαμορφώσουμε συνθήκες εθνικής συνεννόησης και κοινωνικής συναίνεσης» σημείωσε ο Μάριος Καρογιάν.  «Ενότητα λοιπόν και στο εθνικό και στην οικονομία για το καλό αυτού του τόπου. Αυτός ο τόπος χρειάζεται όλες τις δυνάμεις του. Κανείς δεν μπορεί να πετύχει στόχους και τα σωστά αποτελέσματα από μόνος του» συμπλήρωσε ο Άγγελος Βότσης.

Κόντρα με παρελθόν
Πάντως η διαφοροποίηση των δύο βουλευτών θεωρείται αναμενόμενη από εσωκομματικούς κύκλους. Αφενός γιατί οι δύο σχολές σκέψης εντός του ΔΗΚΟ είναι γνωστές. Αφετέρου γιατί το «αντιπολιτευτικό» στρατόπεδο, το οποίο και ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα, εμφανίζεται αποφασισμένο να φτάσει μέχρι και την αποστασία, ως μέτρο αντίδρασης  στις πολιτικές του Νικόλα Παπαδόπουλου. Οι αντιπαραθέσεις των δύο μερών, είναι λίγο πολύ γνωστές. Ωστόσο θεωρείται πως το λεγόμενο άνοιγμα στην κοινωνία με την επιστροφή των διαγραφέντων και η ελευθέρας στον Ζαχαρία Κουλία, πυροδότησαν το ήδη τεταμένο κλίμα εντός του κεντρώου κόμματος και ενέτειναν τις ψυθιρολογίες από πλευράς στελεχών της αντιπολίτευσης για νοοτροπίες εκδίκησης και πολιτικής ισοπέδωσης από πλευράς του Νικόλα Παπαδόπουλου. Αναμένεται να διαφανεί συνεπώς κατά πόσο οι τοποθετήσεις των δύο βουλευτών αποτελούν μία μεμονωμένη τοποθέτηση διαφοροποίησης ή αν αποτελούν την απαρχή αναχαίτισης των αντιμνημονιακών και αντιπολιτευτικών επιδιώξεων και σχεδιασμών του Νικόλα Παπαδόπουλου.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση