ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προβληματισμοί και ενθουσιασμός για την ενέργεια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ, Ορλάντο, Φλόριδα,

Τις σημερινές τάσεις –αλλά και το μέλλον– της βιομηχανίας του ηλεκτρισμού συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Ορλάντο της Φλόριδας περίπου 20.000 σύνεδροι. Βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τόσο στην παραγωγή για εξειδικευμένες ανάγκες όσο και στην αποθήκευση. Στα δύο συγκεκριμένα θέματα, μάλιστα, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός εκθεμάτων.

Το κυπριακό ενδιαφέρον ήταν αρκετά έντονο, παρά την αξιοπρόσεκτη απουσία της ΑΗΚ, η οποία θα ήταν ο πιο ενδιαφερόμενος από τους παίκτες της Κύπρου για το συγκεκριμένο συνέδριο.

Η αύξηση του φυσικού αερίου ως ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και σήμερα προσεγγίζει σχεδόν το 30% της συνολικής κατανάλωσης. Ωστόσο, η κατανάλωση αυτή δεν αφορά μόνο στην παραγωγή ενέργειας, αλλά σύμφωνα με τον Rafael Acosta της Hipower Systems, ο οποίος έκανε σχετικές αναφορές στο Power Engineering, η χρήση του φυσικού αερίου επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, όπως εκείνη των χημικών.

Μια αναπάντεχη πηγή φυσικού αερίου στην αγορά είναι επιπλέον και οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις στην παραγωγή πετρελαίου: Αρχικά περιορίστηκε η απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα του φυσικού αερίου που προκύπτει από τις εξορύξεις του πετρελαίου και εδώ και αρκετά χρόνια οι εταιρείες προχωρούν στην καύση. Με την επιβολή πιο αυστηρών κανόνων στην καύση (με βάση τους ρύπους), όμως, είναι πλέον πιο οικονομική η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ακόμα και κάτω από τις σημερινές συνθήκες αγοράς.

Λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς –ακόμα και με τη χρήση συμπιεσμένου αερίου σε χερσαία μεταφορά με φορτηγά– η τάση είναι εδώ και χρόνια η αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τοπικό επίπεδο. Αυτή η τάση έχει ενισχύσει σημαντικά και την αγορά για τουρμπίνες μικρότερης παραγωγής ενέργειας, αρχικά με τη μετατροπή παλαιότερων μηχανών ντίζελ και πλέον με την αξιοποίηση μηχανών που μπορούν να κάψουν ακόμα και μη επεξεργασμένο αέριο. Επιπλέον, η καλά γνωστή τάση για αυστηρότερους κανόνες στην εκπομπή ρύπων σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες, ενισχύσει σημαντικά την τάση για αντικατάσταση των άλλων υδρογονανθράκων, με φυσικό αέριο ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια γεύματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελεύθερης Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας, Παύλος Λιασίδης, συζήτησε τις προθέσεις και τις επιλογές της βιομηχανίας για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο. Στο γεύμα, με τη συμμετοχή πολλών από τους σύνεδρους, συζητήθηκε και η επιλογή των υβριδικών τεχνολογιών που συνδυάζουν την παραγωγή ηλεκτρισμού από το φυσικό αέριο και τον ήλιο ταυτόχρονα. Ο κ. Λιασίδης σχολίασε πως η αποστολή, που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο, έδωσε «την ευκαιρία για επαφές με καινοτόμες επιχειρήσεις του χώρου, που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα ηλεκτροδότησης της Κύπρου».

Σημαντικό στοιχείο των συζητήσεων, αλλά και των επαφών που είχε ο Γιώργος Παρτασίδης, του Υπουργείου Ενέργειας, ήταν και οι επιλογές που υπάρχουν σχετικά με την αποθήκευση, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του PowerGen, πέρα από τις επαφές που είχε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, σημαντικές επαφές με σκοπό την προώθηση της Κύπρου ως επιλογή για επενδυτές είχαν και αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο.


Φυσικό Αέριο και αυτοπαραγωγή για την Κύπρο
Σημαντική διαπίστωση του συνεδρίου, ήταν πως το φυσικό αέριο αποτελεί τον πιο φυσιολογικό «συνέταιρο» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Λόγω της αστάθειας στην παραγωγή από τις ΑΠΕ, και ιδίως από την αιολική ενέργεια, η διαχείριση της προσφοράς ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς αποτελεί διαχρονικά σοβαρό πρόβλημα το οποίο μάλιστα συνεπάγεται και κινδύνους για το ίδιο το δίκτυο. Αυτό που προκύπτει είναι πως, με βάση τις νέες τάσεις, ο η υβριδική παραγωγή, με τον συνδυασμό φυσικού αερίου και ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η υβριδική επιλογή αποτελεί μια από τις λύσεις που η βιομηχανία προτιμά αυτή τη στιγμή. Μέρος της λύσης, είναι και η ευελιξία των μεσαίου μεγέθους μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, αφού αυτές μπορούν με σχετική ταχύτητα να αντιδράσουν στις αυξομειώσεις παραγωγής από τις ΑΠΕ. Εάν στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, η ταχύτητα αντίδρασης του φυσικού αερίου με τις τελευταίες μονάδες παραγωγής, είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το PowerGen.

Ο συνδυασμός ΑΠΕ και Αερίου είναι έντονος πλέον στις μονάδες αυτοπαραγωγής, όπου οι τελευταίες γεννήτριες μπορούν πλέον να συνδυάσουν την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας για τις επί τόπου ανάγκες, προσδίδοντας έτσι μεγάλη εξοικονόμηση, όχι μόνο στις δαπάνες θέρμανσης και ηλεκτροδότησης, αλλά και στους ρύπους. Οι συγκεκριμένες λύσεις αρχικά στρέφονταν προς την αυτοπαραγωγή για μεγάλες μονάδες, όπως εργοστάσια. Ωστόσο, με την αύξηση της αποδοτικότητας (80% πλέον από 45% πριν από μερικά χρόνια), η επιλογή είναι πλέον διαθέσιμη και για πιο μικρές ανάγκες: Για παράδειγμα ένα μεγάλο θέρετρο καζίνο, ή μια σειρά από μεσαίου-προς-μεγάλου μεγέθους ξενοδοχεία.

Η χρήση του φυσικού αερίου –είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με ΑΕΠ όπως φωτοβολταϊκά– γίνεται πλέον ακόμα πιο ελκυστική από το γεγονός ότι η τελευταία γενιά γεννητριών έχει πλέον σμικρυνθεί σε μεγέθη που δεν είναι απαγορευτικά χωρίς να περιορίζεται η ικανότητα παραγωγής τους. Πρόκειται για μεγέθη που επιτρέπουν τη μεταφορά τους, μάλιστα, σε άλλο σημείο με γερανό ή και με «αρκούντως δυνατό φορτηγό», χωρίς να υπάρχουν και ιδιαίτερες απαιτήσεις στον χώρο τοποθέτησής τους.

Η επιλογή αυτή, όπως και πολλές άλλες που παρουσιάστηκαν στο PowerGen, δεν είναι διαθέσιμες στην Κύπρο και δεν αποτελούν επιλογή, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Από τη μία, τέτοιες επιλογές δεν γίνονται ανεκτές από τις εποπτικές αρχές επειδή απειλούν το μονοπώλιο της ΑΗΚ. Από την άλλη, η σειρά διαδικασιών –ακόμα και για αυτοπαραγωγή– είναι απαγορευτική, με απτά παραδείγματα να υφίστανται ήδη. Όπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω σχολιάζει πως απαιτούνται «37 στάδια, 4 άδειες, 6 υπουργεία και 2 Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου» για την αδειοδότηση ΑΠΕ.