ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για 'μεγάλες ευκαιρίες' το 2015 μίλησε ο 'Αιντα

Εκτίμσηε ότι θα υπάρξουν οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά οφέλη με τη λύση

ΚΥΠΕ

Για «μεγάλες ευκαιρίες» το 2015 έκανε λόγο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε σύντομο χαιρετισμό του, σε δεξίωση που παρέθεσε ψες στο Λήδρα Πάλας, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά οφέλη σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι η δουλειά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι «ουσιαστικά να ωθήσει τον εαυτό της στην ανεργία», δηλαδή να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να επιτρέπουν την αποχώρηση της Δύναμης αφού δεν θα χρειάζεται πλέον η παρουσία της στο νησί.

«Προσβλέπουμε σε ένα πολύ σημαντικό 2015, θα έλεγα σχεδόν αποφασιστικό χρόνο γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες,»είπε, προσθέτοντας ότι «εάν καταφέρουμε να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο Κυπριακό, θα μπορέσουμε να εισπράξουμε τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη μια ενωμένης Κύπρου».

Υπάρχει μια πρόκληση τον επόμενο χρόνο, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει διαχείριση με τον ορθό τρόπο και ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να αδράξουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται για να ξεπεράσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο με τρόπο που θα συνάδει με τα αρχικά σημεία αναφοράς (starting points)  και των δύο κοινοτήτων αλλά επίσης και με τρόπο που θα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να εργαστούμε σε αυτά τα θέματα από κοινού και μαζί.

Η δική μου δουλειά είναι να σας βοηθήσει να προχωρήσετε, να βρείτε τη δική σας λύση» είπε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή διεθνής δέσμευση για στήριξη των δύο κοινοτήτων ώστε να προχωρήσουν μπροστά.

Αυτή η ώρα είναι μια ευκαιρία αλλά εάν δεν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία σωστά, ενδεχομένως η ώρα αυτή να καταστεί μια σοβαρή πρόκληση και αυτό δεν θα ήταν καλά νέα, σημείωσε, καλώντας όλους σε μια περίοδο περισυλλογής.

Σε ό,τι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι 50 χρόνια παρουσίας είναι πολλά και κατέληξε –«ο στόχος της εδώ αποστολής μας, πολιτικός και ειρηνευτικός, είναι να εργαστούμε από κοινού βοηθώντας ώστε η κατάσταση να είναι ήρεμη, ουσιαστικά δουλειά μας είναι να καταστήσουμε τους εαυτούς μας μη αναγκαίους και το έργο που επιτελούμε να ολοκληρωθεί, να παραδώσουμε τη χώρα στον κόσμο της.»

 

.

 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση