ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΗΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση στη Μαριούπολη

Οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Μαριούπολης είχαν ως αποτέλεσμα 30 νεκρούς

ΚΥΠΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν "καταδίκασε έντονα" τη βομβιστική επίθεση στη Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και κατήγγειλε τις πολεμοχαρείς δηλώσεις των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του ΟΗΕ, ο Μπαν Γκι-μουν "καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες στην πόλη της Μαριούπολης, οι οποίες προκάλεσαν δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων". Ο Μπαν "καταγγέλλει επίσης τη μονομερή καταγγελία της κατάπαυσης του πυρός που έγινε χθες από τους ηγέτες των αυτονομιστών και τις ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις τους για την κατοχή μεγαλύτερου ποσοστού εδαφών (στην ανατολική Ουκρανία), αψηφώντας τις δεσμεύσεις τους οι οποίες είναι μέρος των συμφωνιών του Μινσκ".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ "καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ενεργοποιήσουν και πάλι τις ( ειρηνευτικές) συμφωνίες του Μινσκ" του Σεπτεμβρίου. "Η ειρήνη, η εδαφική ακεραιότητα και η σταθερότητα της Ουκρανίας, σχετίζονται με αυτές τις περιοχές στο σύνολό τους και πρέπει να αποκατασταθούν επειγόντως", αναφέρει ακόμη η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Μαριούπολης είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και περισσότεροι από 90 να τραυματιστούν, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις που μετέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του δήμου της πόλης Ολεγκ Καλίνιν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι όπως και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, καταδικάζει την επίθεση που εξαπέλυσαν φιλορώσοι αυτονομιστές στην Μαριούπολη της Ουκρανίας και κάλεσε τη Ρωσία να δώσει τέλος στην υποστήριξή της στους αντάρτες.

Ο Κέρι χαρακτήρισε ιδιαίτερα "κατακριτέο το ότι οι αυτονομιστές εξυμνούν δημόσια αυτήν και άλλες επιθέσεις, που παραβιάζουν κατάφωρα τις συμφωνίες του Μινσκ τις οποίες υπέγραψαν", επεσήμανε ο Κέρι σε μια ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Ζυρίχη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως η επίθεση των αυτονομιστών κατέστη εφικτή λόγω της "ανεύθυνης και επικίνδυνης απόφασης" της Ρωσίας "να τους ανεφοδιάσει τις τελευταίες εβδομάδες με εκατοντάδες νέα προηγμένα στοιχεία πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών εκτόξευσης ρουκετών, βαριά πυροβόλα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και να συνεχίσει να τους βοηθά στον επιχειρησιακό έλεγχο και τη διοίκηση".

"Καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές αμέσως, να κλείσει τα διεθνή σύνορα με την Ουκρανία και να αποσύρει όλα τα όπλα, τους μαχητές και την οικονομική υποστήριξη. Σε διαφορετική περίπτωση, η πίεση των ΗΠΑ και η διεθνής πίεση στη Ρωσία και τους πληρεξουσίους της θα κλιμακωθεί", διεμήνυσε ακόμη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ισραήλ διέταξε σταδιακή εκκένωση της Ράφα. Για επικίνδυνη κλιμάκωση έκανε λόγο η Χαμάς, ενώ Αιγύπτιοι διαπραγματευτές ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ