ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παπαδάκης: Η Τουρκία να εναρμονιστεί με αρχές και αξίες ΕΕ

«Το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία περιείχε σοβαρές ελλείψεις»

ΚΥΠΕ

Η Τουρκία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, αν θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και στις προσπάθειες που καταβάλλει για τροπολογίες στην έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

«Το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία περιείχε σοβαρές ελλείψεις», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «με απόλυτη συνεννόηση με τον συνάδελφο Κώστα Μαυρίδη, πέραν των επαφών τις οποίες είχαμε, προχωρήσαμε και σε κατάθεση συγκεκριμένων τροπολογιών».

Οι τροπολογίες αυτές, συνέχισε, «αφορούν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την καταδίκη της Τουρκίας για τις μονομερείς της ενέργειες και τις απειλές της στην ΑΟΖ της Κύπρου, την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει εποικοδομητικά στο θέμα των αγνοουμένων, κάτι που αρνείται επίμονα να το πράξει, καθώς και για την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «τις τροπολογίες συνυπέγραψαν όχι μόνο Ελλαδίτες συνάδελφοι αλλά και αρκετοί ξένοι Ευρωβουλευτές». Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, αν θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει να εναρμονιστεί με τις αρχές και τις αξίες της ίδιας της ΕΕ, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις κι ας σταματήσει η Τουρκία να ζητά ν` αλλάξει τις αρχές και τις αξίες της η ίδια η ΕΕ». Αυτό το μήνυμα, τόνισε, «πρέπει να είναι σαφές για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει».

Όπως ενημέρωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, στις 23 Μαρτίου η έκθεση θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και θα γίνει η δεύτερη ανταλλαγή απόψεων. Η ψηφοφορία στην Επιτροπή θα γίνει στις 31 του ίδιου μήνα, ενώ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει τον Απρίλιο.

«Υπάρχουν δυσκολίες όμως η προσπάθεια συνεχίζεται», ανέφερε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση