ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θετική αποτίμηση από τη ρωσική πλευρά

Στο επίκεντρο οι σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα παρά τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Του απεσταλμένου της "Κ" στη Μόσχα Γιάννη Αντωνίου

Θετικές εντυπώσεις άφησε στη ρωσική πλευρά η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, η οποία έτυχε εκτενούς κάλυψης από τον τοπικό και διεθνή Τύπο.

Το γεγονός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους μέλους της Ε.Ε. που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα μετά τις κυρώσεις, και μάλιστα, η χρονική συγκυρία του ταξιδιού μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία, είναι στοιχείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του Τύπου.

Οι σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα σε μια περίοδο κατά την οποία το Κρεμλίνο βρίσκεται σε οικονομική και διπλωματική πίεση, είναι επίσης στοιχείο που αναδεικνύεται σε δημοσιογραφικές αναλύσεις του ρωσικού Τύπου.

Αυτό εξάλλου φάνηκε έντονα και από τις ερωτήσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη σε Ρώσους και ξένους ανταποκριτές στη Μόσχα, λίγο προτού αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη, όπου θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία.

Ερωτηθείς για τη στάση της Κύπρου στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μια ομάδα κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου προέβαλαν την αντίθεση τους σε κάποιους που ήταν απόλυτοι αναφορικά με τα μέτρα κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε πως αν δεν γινόταν αυτό ενδεχομένως οι κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ήταν αυστηρότερες.

Ερωτηθείς για τη στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη με τη Μόσχα για των ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας ούτε και έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά εξήγησε ότι πρόκειται για ανανέωση υπάρχουσας συμφωνίας η οποία έχει επικαιροποιηθεί.

Εξέφρασε επίσης απεριόριστη εκτίμηση προς τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος «γνωρίζει τα προβλήματα και τις ευαισθησίες πολλών για την Κύπρο και δεν ζήτησε το παραμικρό που να μας έφερνε σε δύσκολη θέση είτε με τους εταίρους μας στην ΕΕ είτε με τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας», κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση