ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θετικά σημάδια για την Ευρωζώνη

ROSS FINLEY / REUTERS

Kathimerini.gr

Περισσότερα απ’ ό,τι αναμένονταν είναι τα θετικά σημάδια για την Ευρωζώνη καθώς ξεκινά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους άνω του ενός τρισ. ευρώ. Οπως καταδεικνύεται από αναλύσεις του πρακτορείου Reuters, πάνω από το ήμισυ των πιο σημαντικών εκθέσεων και των στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί από τα υπουργεία Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες που έχουν διατυπωθεί από οικονομολόγους. Μετά την τελευταία δόση των οικονομικών στοιχείων φαίνεται πως οι φόβοι για αποπληθωρισμό, ίσως, να ήταν υπερβολικοί παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη διανύει μια κρίσιμη συγκυρία, δεδομένων της επαναφοράς σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και των συνεχιζόμενων φόβων για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Την πιο ξεκάθαρη εικόνα παρουσιάζει η γερμανική οικονομία, η ισχυρότερη της Ευρωζώνης. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν, σχεδόν, τριπλάσια σε σχέση με τις πιο θετικές προβλέψεις, συμβάλλοντας στη ενίσχυση των αντίστοιχων στοιχείων της Ευρωζώνης στο δεκαπλάσιο σε σχέση με τον μέσον όρο των εκτιμήσεων του Reuters. Στο υψηλότερο φάσμα των εκτιμήσεων κινήθηκαν, επίσης, τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στις υπηρεσίες της Γερμανίας το διάστημα του Ιανουαρίου. Τελικά τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ίσως, να είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Γερμανία εάν λάβει κανείς υπόψη τις αυξήσεις μισθών κατά 3,2% που συμφωνήθηκαν μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών σε μια περίοδο που έχει, σχεδόν, εξανεμιστεί κάθε πίεση για αύξηση του πληθωρισμού.

Οι οικονομολόγοι μιλούν για ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη από τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και την υποτίμηση του ευρώ, που αποδίδεται, επίσης, στη δρομολογημένη ενεργοποίηση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρούν «ευλογία» την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η ΕΚΤ φοβάται μην τυχόν ενισχύσει τις τάσεις αποπληθωρισμού. «Ολοι ενεπλάκησαν στη διαμάχη για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, την Ελλάδα και την ουκρανική κρίση. Οπότε οι εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών ήταν αρκετά χαμηλές», παρατηρεί ο Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολόγος της Berenberg Bank. Στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τα αρχικά στοιχεία για τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο και τον κλάδο παροχής υπηρεσιών τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Αν και υποχωρεί η ανάπτυξη στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, η κατάσταση δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο αναμένονταν από τους αναλυτές του Reuters. Ακόμη και στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασαν τις προβλέψεις του Reuters. Παράλληλα, τα στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών ήταν υψηλότερα απ’ όλες τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει σήμερα τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη την ίδια στιγμή που θα δίνει στον Τύπο τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, υιοθετώντας, ουσιαστικά, μια πολιτική που η Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες είχαν υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια. «Η ΕΚΤ ήταν τυχερή από χρονική άποψη», δήλωσε ο κ. Σουλτς. Συν τοις άλλοις, οι τιμές του πετρελαίου που έχουν τροφοδοτήσει τις τάσεις αποπληθωρισμού των προηγούμενων μηνών φαίνεται να σταθεροποιούνται στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Οσο, λοιπόν, αυξάνονται οι ταχύτητες ανάπτυξης στην ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τότε η άποψη ότι μπορούν να μην επαρκούν 60 δισ. ευρώ σε μηνιαίες αγορές τίτλων για την ενίσχυση του πληθωρισμού, ίσως να μην επικρατήσει πολύ καιρό ακόμη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση