ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντόπιες γεύσεις με άρωμα παράδοσης από την Κακοπετριά

Η πλούσια γκάμα παραδοσιακών προϊόντων της εταιρείας Α. & Χ. Χρυσάνθου

Δεν μπορείς να βρεθείς στην Κακοπετριά και να μην προμηθευτείς με τα καλούδια της εταιρείας Α.&Χ. Χρυσάνθου. Η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων και έχει να επιδείξει σήμερα μια τεράστια γκάμα από ξηρούς καρπούς με την επωνυμία «Κληρίδη», σουτζούκκο, λουκούμια, παστελάκι με φυστίκι, χαρουπόμελο αλλά και ζαχαρούχο ποτό τριαντάφυλλο, μπανάνα και σουμάδα.
Το καμάρι όμως της εταιρείας είναι αναμφίβολα τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού τα οποία κυκλοφορούν υπό την επωνυμία «Παραδοσιακά γλυκά Κακοπετριάς». Μαζί με τον Χρίστο βρεθήκαμε στο εργαστήριο της εταιρείας στην κοινότητα όπου διατηρείται και ένα μικρό κατάστημα όπου πωλούνται τα προϊόντα και συναντήσαμε την Μαρία Χρυσάνθου, product manager της εταιρείας.

Η Μαρία, που είναι πρώην συνάδελφος, άφησε την δημοσιογραφία, έγινε μητέρα και αφοσιώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού και άλλα καλούδια που φτιάχνει. Η Μαρία μας περίμενε στην αυλή του πατρικού σπιτιού της στην Κακοπετριά, κάτω από την κληματαριά, απέναντι από το εργαστήριο της εταιρείας. Σήμερα, η επιχείρηση διατηρεί και ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Λεμεσό και ευελπιστεί στην όσο το δυνατό καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή ετησίως.

Εκεί, κάτω από την κληματαριά, η Μαρία μαζί με τον Χρίστο ετοίμασαν παραδοσιακό μαχαλεπί το οποίο δοκιμάσαμε συνοδευόμενο από τα είδη τριαντάφυλλου που παράγει η επιχείρηση. Όπως μας εξήγησε η Μαρία το ένα είναι φυσικό, αφού παράγεται από φυσικό χρώμα τριαντάφυλλου και περιέχει ροδόσταγμα από τον Αργό και το άλλα είναι χημικό με πιο έντονο κόκκινο χρώμα. Η διαφορά όταν την δεις στο πιάτο είναι εμφανής όπως εμφανής είναι και στο άρωμα και στην γεύση αφού το τριαντάφυλλο με φυσικό χρώμα έχει πιο ανοιχτό κόκκινο χρώμα, πιο έντονο άρωμα και χρειάζεται λίγο περισσότερο στο μαχαλεπί αφού δεν είναι τόσο γλυκό όσο το άλλο.

Γλυκά του κουταλιού

Πέραν των υπολοίπων προϊόντων η εταιρεία παράγει και μια μεγάλη γκάμα από παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού με συνταγές της γιαγιάς όπως αναγράφεται και στις συσκευασίες. Σε ένα τραπέζι η Μαρία τοποθέτησε πέραν των δέκα διαφορετικών ειδών γλυκού του κουταλιού για να δοκιμάσουμε. Από σύκο, γκρέιπφρουτ, καρπούζι μέχρι μελιτζανάκι, κιτρόμηλο πράσινο και κανονικό και φυσικά τον βασιλιά των γλυκών του κουταλιού το καρυδάκι.

Επιλέγοντας, ανάμεσα από αυτά, η Μαρία στόλισε την υπέροχη σαρλότα που μας έφτιαξε και μας κέρασε εκεί στην αυλή της δίνοντάς μας μάλιστα και την συνταγή της. Η Μαρία Χρυσάνθου είναι ακόμα ένα παράδειγμα νέου ανθρώπου σε στρέφεται σε αυτή την μορφή επαγγέλματος στηρίζοντας έτσι την κυπριακή παράδοση και επαρχία, ένα φαινόμενο της εποχή συνεπακόλουθο της κρίσης που φέρνει θετικά αποτελέσματα. Αν και η Μαρία άφησε την δημοσιογραφία για την μητρότητα εντούτοις στράφηκε σε ένα επάγγελμα και μια ιδιότητα που όπως φάνηκε αγαπά ιδιαίτερα και απολαμβάνει.

ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Η εταιρεία διατηρεί κατάστημα στην Κακοπετριά όπου πωλούνται τα προϊόντα, σε μεγάλες υπεραγορές και επιλεγμένα καταστήματα.