ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Τετάρτη διαβουλεύσεις με κλιμάκια των τριών θεσμών

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Eurogroup στο θέμα της Ελλάδος

Kathimerini.gr

18:41 Λιγότερο από είκοσι λεπτά κράτησε η συζήτηση για την Ελλάδα
Ιδιαίτερα σύντομη ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες για το θέμα αυτό δεν κράτησαν περισσότερο από είκοσι λεπτά. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να έχει μετά τη λήξη του Eurogroup και άλλες συναντήσεις, ενώ δεν αναμένονται κοινές δηλώσεις.

Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες αναμένεται να αρχίσουν την Τετάρτη.


18:28  Reuters: ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα  
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μάλιστα όπως επισημαίνει το πρακτορείο δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση στο συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι τώρα πρέπει να υπάρξει πρόοδος.

18:30 (ΚΥΠΕ) Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι:
1. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.
2. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

17:53  Tρεις νέες ελληνικές προτάσεις στο Eurogroup  
Ενα ακόμη σχέδιο προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα επεξεργάζεται η κυβέρνηση έπειτα από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να «επιστρατεύσει» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες. Οπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, αναμένεται να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις. Διαβάστε περισσότερα για τη «λοταρία» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

17:36  Τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια από την ελληνική πλευρά.

-Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών.Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

-Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές»που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

-Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.


17:23 «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης», διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.

17:20 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter): 
Τελευταιος ΥΠΟΙΚ μπήκε μέσα ατο κτίριο του Συμβουλίου. #Eurogroup ξεκινάει άμεσα

16:53 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter): 
Ο υπ. κοινωνικων υποθεσεων κ. Σκουρλέτης και αυτός στο κτήριο του Συμβουλίο αλλά για συνάντηση με τους ομολόγους του

16.50: Β. Σόιμπλε: Αποχή Ελλάδας από τη λήψη μονομερών αποφάσεων
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup. «Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» ανέφερε ο Β. Σόιμπλε. Συνεχίζοντας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και κυρίως πρέπει να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων. Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».

16:49 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter): 
Λιθουανός ΥΠΟΙΚ: πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι προς τις χώρες μας αλλά και προς τους συναδέλφους μας στο #Eurogroup 

16:48 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter): 
Λιθουανός ΥΠΟΙΚ: δεν έχει σημαςία που θα συναντηθουν οι θεσμοί μπορεί να γίνει οπουδήποτε

16:45 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter): 
Ισπανός ΥΠΟΙΚ: πρέπει να ακούσουμε τον Βαρουφάκη, μετά την Τρόικα και μετά να ξεκινήσουμε την δουλειά

16:38 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter): 
- Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ:που θα συναντηθεί η Τρόικα δεν ειναι σημαντικό

- Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: δεν είμαι Υπ. Πολιτισμου για να κρίνω τρόπο γραφης επιστολής

16:22 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter): 
- Τεχνικες συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν και τα μέτρα να αποφασιστούν μέχρι τον Απρίλιο είπε ο Dombrovskis αντιπρόεδρος της Κομισιόν

- "Πρέπει να μιλάνε λιγότερο και να πράττουν περισσότερο" είπε ο Λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ όταν ρωτήθηκε για την Ελλαδα

16:21  AFP: Σε βουτιά το Ευρώ  
Το Ευρώ την Δευτέρα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου εδώ και 11,5 χρόνια και οι κυριότερες χρηματαγορές τις Ευρώπης υποχώρησαν την ίδια στιγμή που άρχιζε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο και εξαιτίας ανησυχιών για την Ελλάδα εν αναμονή της παρουσίασης του σχεδίου της χώρας στις Βρυξέλλες.

16:16  Ιρλανδρός ΥΠΟΙΚ: Δραγασάκης στις διαπραγματεύσεις
Ρόλο στις διαπραγματεύσεις θα παίξει το γραφείο του ´Ελληνα αντιπρόεδρου της κυβέρνησης είπε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ 

16:13  FT: Συνάντηση Βαρουφάκη πριν το Eurogroup  
Συνάντηση πριν το Eurogroup πρόκειται να έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης με θέμα την επανεκκίνηση των τεχνικών συνομιλιών με τους θεσμούς, όπως μεταδίδει σε ανάρτησή του στο twitter ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Peter Spiegel και αναρωτιέται αν αυτές οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στην Αθήνα.

16:08 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter):  
Κανένας δεν θελει την έξοδο από το ευρώ σαν θέμα προς συζήτηση λέει ο Ιρλανδος ΥΠΟΙΚ

16:07 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter):  
Σημαντική πρόοδος έχει ήδη γίνει στην ελλάδα πρέπει να συνεχίσει λεει ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ

16:06 Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter): 
Ιρλανός ΥΠΟΙΚ: Ώρα για τεχνικές διαπραγματεύσεις
Ιρλανδός υποικ Μ. Νούναν: συνάντηση διαδικασίας η σημερινή, ωρα να προχωρήσουνε σε διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο

16.04:  Σόιμπλε: η Ελλάδα θέμα της τρόικας  
Τουλάχιστον τρεις φορές χρησιμοποίησε τον όρο τρόικα ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

16.01: Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter):
Ντάισελμπλουμ: Ελληνικό θέμα το θέμα της χρηματοδότησης
H ελληνικη κυβέρνηση θα αποφασίσει μόνη της πως θα χρηματοδοτηθεί λέει ο @J_Dijsselbloem

16.01: Ελένη Βαρβιτσιώτη (twitter):
Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν είναι το βασικό θέμα σήμερα
O Γερμανος υποικ δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης σήμερα στο #eurogroup

15:59  Μοσκοβισί: «Πρέπει να αρχίσουν οι τεχνικές συζητήσεις»  
«Πρέπει να γίνει τεχνική εργασία με βάση τη λίστα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup και πρέπει αυτές οι μεταρρυθμίσεις να μεταφραστούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη γιατί ο στόχος είναι κοινός: ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

15:52 skai.gr: Ντάισελμπλουμ: Κάθε άλλο παρά ολοκληρωμένες οι ελληνικές προτάσεις
«Το να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις είναι «μια δύσκολη διαδικασία που θα πάρει χρόνο»
Διάβαστε ΕΔΩ την επιστολή Βαρουβάκη προς Ντάισελμπλουμ

15:45 skai.gr:Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα κυβερνητικοί κύκλοι, μετά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη

«Η κυβέρνηση λέει ‘όχι’ σε αδιέξοδο με τους δανειστές... Όμως αν φτάσουμε σε αδιέξοδο υπάρχει και αυτή λύση» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικοί παράγοντες, διευκρινίζοντας ότι δεν το δημοψήφισμα δεν θα έχει αντικείμενο το ευρώ.

«Το ποιο θα είναι το ερώτημα εξαρτάται από εκείνο που θα μας φέρει εκείνη τη στιγμή αδιέξοδο. Εμείς δεν εκβιάζουμε» επισημαίνουν.

15:29  Απάντηση Ντάισελμπλουμ στις ελληνικές προτάσεις  
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανταποκρίθηκε θετικά μέσα στο Σαββατοκύριακο στις ελληνικές προτάσεις επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

15.26: Οι προτάσεις Βαρουφάκη  
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν στον επικεφαλής του Eurogroup είναι:
- Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
- Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.
- Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
- Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.
- Μείωση γραφειοκρατίας  και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος  μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

15.19:  Στη σκιά των δηλώσεων Βαρουφάκη για δημοψήφισμα  
Πεδίο αντιπαράθεσης που επισκιάζουν τη σημερινή συνδρίαση αποτελεί  η συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» μια ημέρα πριν από την διεξαγωγή του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ήταν η δήλωσή του κ. Βαρουφάκη περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

15.11: Στις 15.45 αρχίζει η προσέλευση
Σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η προσέλευση των υπουργών αναμένεται να ξεκινήσει στις 15.45 ώρα Ελλάδος.

Συνεδριάζει στις 16.30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την γραπτή επικοινωνία Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τις Βρυξέλλες οι εταίροι πρόκειται να υποδεχθούν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών με σκληρά ερωτήματα, ενώ όπως αναφέρουν πηγές και στην Αθήνα, το Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι συντάκτες της «Κ» στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες μεταδίδουν ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ