ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποδοτική για την Κύπρο η GE Oil & Gas

Σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση προσβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

Τον αντικειμενικό στόχο της GE Oil & Gas στην Κύπρο να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω της συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για τις ΗΠΑ, η οποία παρέχει τεχνολογικές λύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως η Noble Energy. Με αφορμή την παρουσία του στο ενεργειακό συνέδριο Easter Mediterranean Gas Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Bill R. Alashqar ανέλυσε στην «Κ» τους σχεδιασμούς της εταιρείας για ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τονίζοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει την Κύπρο και τις χώρες της περιοχής να ξεκλειδώσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα, σημειώνει ότι οι πιθανότητες της Κύπρου να επωφεληθεί από το φυσικό αέριο είναι καλές, πράγμα το οποίο αναμένεται να βοηθήσει και την τοπική οικονομία.

–Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Κύπρο;
–Η GE Oil & Gas είναι ένας από τους κύριους χορηγούς του Easter Mediterranean Gas Conference, του ενεργειακού συνεδρίου που έφερε σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο, με στόχο να εξετάσουν πιθανότητα συνεργασίας. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι την Κύπρο και ήρθα για να εκπροσωπήσω την εταιρεία ως ομιλητής. Παράλληλα, είχα συζητήσεις με Κύπριους αξιωματούχους τόσο για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο όσο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η εταιρεία παρέχει τεχνολογικές λύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως η Noble Energy.

–Δηλαδή διαβλέπετε προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την κυπριακή αγορά;
–Η συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, καθώς θα συμβάλει στον καθορισμό του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας. Αντικειμενικός στόχος της παρουσίας της GE Oil & Gas στην Κύπρο είναι να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω της συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, καταρτίζοντας πλάνα και συνέργειες. Η από κοινού συνεργασία ανοίγει δρόμους, ξεκλειδώνοντας ταυτόχρονα αμέτρητες ευκαιρίες τόσο για την Κύπρο όσο και για την GE Oil & Gas.

–Εκτιμάτε δηλαδή ότι η ανάπτυξη μπορεί να έλθει πιο γρήγορα εξαιτίας των ενεργειακών αποθεμάτων;
–Συνεργαζόμαστε με πελάτες, με τους οποίους διαβλέπουμε ότι υπάρχουν προοπτικές. Θα συνεχίσουμε να οδηγούμε την τεχνολογία στα άκρα, προωθώντας ένα περιβάλλον καινοτομίας. Ως εταιρεία διαθέτουμε μοναδικό βάθος και εύρος, βοηθώντας τους πελάτες να επιτύχουν αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, με την επαναστατική τεχνολογία, η οποία συμβάλλει στην επίλυση των πιο δύσκολων προκλήσεων, να αυξήσουν την παραγωγή τους, καθώς και να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το λειτουργικό τους κόστος.

Ενίσχυση της παρουσίας

Η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω του ενεργειακού τομέα. Θεωρείτε ότι τα διεθνή συμφέροντα θα βοηθήσουν τη χώρα στην αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεμάτων της;
–Παρόλο που δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό άλλων εταιρειών, ωστόσο αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η GE ενδιαφέρεται πολύ για την Κύπρο και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο με σκοπό να εκμεταλλευθούμε τις τεράστιες ευκαιρίες και να αυξήσουμε την επιχειρηματική παρουσία της εταιρείας τόσο εδώ όσο και στις γειτονικές σας χώρες.

–Πώς οι ξένες εταιρείες αντιμετωπίζουν ότι ένα μικρό σε μέγεθος νησί όπως η Κύπρος διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα;
–Επαναλαμβάνω ότι μπορώ να μιλήσω αποκλειστικά και μόνο για λογαριασμό της GE Oil & Gas. Με τη γνώση του ενεργειακού τομέα, την εμπειρία και την τεχνογνωσία της εταιρείας, επικεντρωνόμαστε στην ταχύτερη ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο. Απλουστεύουμε τη δομή μας προκειμένου να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας ανά τον κόσμο, επενδύοντας περισσότερο στις περιφέρειες και αυξάνοντας τους κόμβους για την έρευνα και την ανάπτυξη διεθνώς. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε τη διεθνή μας παρουσία, στοχεύοντας στην επιτάχυνση και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών, τεχνολογιών και τεχνογνωσίας.


Ενδιαφέρον για την περιοχή

Πιστεύετε ότι οι ενεργειακοί πόροι είναι αρκετοί για να επιλύσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας;
Πραγματικά δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να αναφέρω είναι ότι οι πιθανότητες της Κύπρου να επωφεληθεί από το φυσικό αέριο είναι καλές, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει και την τοπική οικονομία.

–Αποτέλεσε πρόβλημα για την εταιρεία η επένδυση στην κυπριακή αγορά εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών;
–Όπως είπα, η GE ενδιαφέρεται για τη γρηγορότερη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και της ευρύτερης περιοχής.

–Καταθέσατε συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας στην κυπριακή κυβέρνηση;
–Αυτό που έχουμε να πούμε τόσο στην κυβέρνηση και στους Κύπριους πολίτες όσο και στους εμπλεκόμενους στον ενεργειακό κλάδο είναι ότι η GE Oil & Gas επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή.

Εκπαιδεύοντας ηγέτες

–Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευκαιρίες εργοδότησης Κυπρίων στον ενεργειακό τομέα;
–Παρόλο που δεν είμαι σε θέση να το αποφασίσω, εντούτοις άνθρωποι με ικανότητες και κατάρτιση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην τοπική αγορά. Στο κοντινό μέλλον, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αξιοποίηση του Πανεπιστημίου της GE Oil & Gas για Κύπριους φοιτητές. Μέσω της εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιό μας θα τους βοηθήσει να γίνουν οι ηγέτες του μέλλοντος.

–Πώς έκλεισε το 2014 για την General Electric όσον αφορά στον τζίρο της εταιρείας, ποιες είναι οι προσδοκίες και ποια τα πλάνα για φέτος;
–Στην GE Oil & Gas, θέλουμε να εστιάζουμε σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε. Οι σχεδιασμοί μας σχετίζονται με την ανάπτυξη τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και διεθνώς, ανεξαρτήτως από την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Η εταιρεία είχε σπουδαία πορεία το 2014, με τις προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

–Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζουν τον τομέα των υδρογονανθράκων;
–Η εταιρεία επιλέγει να θέτει στο επίκεντρο όσα περνούν από τον έλεγχό της, όπως η προώθηση των τεχνολογιών και η στενή σχέση με τους πελάτες.

–Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο;
–Δεν είμαστε πολιτικοί, αλλά βρισκόμαστε στην Κύπρο για να προσφέρουμε πρωτοποριακή τεχνολογία και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην περιοχή.