ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παυλόπουλος: Φεύγω αντλώντας δύναμη και διδάγματα από την Κύπρο

Aγωνιζόμαστε για τις αρχές και τις αξίες της ΕE

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως κλείνει σήμερα γι' αυτόν μια σημαδιακή ημέρα, όχι μόνο στην πολιτική του διαδρομή, αλλά μια σημαδιακή ημέρα στην πορεία του ως Ελληνα πολίτη.

Στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είπε πως “είναι δύσκολο όταν δεν ζεις αυτές τις στιγμές να αντιλαμβάνεσαι ότι σε ένα τόπο όπως αυτός στην Κύπρο ζεις τα προβλήματα του, τα νιώθεις, αλλά παίρνεις ταυτόχρονα μια δύναμη που δεν θα της βρεις πουθενά”.

Ανέφερε ότι στο μήνυμα του της 25ης Μαρτίου είχε τονίσει και πως αυτό είναι βαθιά του πεποίθηση, ότι το πραγματικό μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821, το μήνυμα της εθνεγερσίας είναι ένας ηρωικός κατά κυριολεξία στοχασμός της ελευθερίας, ως βιωματική κατάσταση του ανθρώπου κι ως μέσο ανάπτυξης της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του. “Αν αυτό ισχύει μια φορά για την εποχή εκείνη, ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα για την Κύπρο. Γιατί εδώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην κυριολεξία σήμερα με όλα αυτά τα προβλήματα, η ελευθερία είναι ένας πραγματικός στοχασμός, ο στοχασμός που ή τον ζεις και τον αισθάνεσαι ή από εκεί και πέρα δεν αξίζει να ζεις μαζί με αυτό τον λαό και να αγωνίζεσαι για την λύση των προβλημάτων του”, πρόσθεσε.

Aγωνιζόμαστε για τις αρχές και τις αξίες της ΕE
Αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε πως “όταν αγωνιζόμαστε σήμερα για τη λύση του Κυπριακού, πάνω στην βάση που ο ίδιος έχει θέσει, ύστερα από τις κοινές δηλώσεις του Φεβρουαρίου του 2014, ύστερα από την πολυδιάστατη πολιτική που ορθώς επέλεξε, ύστερα από την αποφασιστική στάση ότι δεν επανεκκινούν οι συνομιλίες παρά μόνο εφόσον το Μπαρμπαρός γυρίσει στην Τουρκία, εφόσον έχουμε αυτή τη βάση να θυμόμαστε ένα πράγμα – δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τα δικαιώματα του Ελληνισμού, αγωνιζόμαστε για τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, αγωνιζόμαστε για τις αρχές και τις αξίες του διεθνούς δικαίου, το οποίο στο γενικό κόσμο που ζούμε φαίνεται να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα”.

“Ενα είναι το γεγονός και σε αυτό οι δύο λαοί που είναι ένας – βρίσκονται σε μια αρραγή συμπόρευση και ενότητα. Οτι το κυπριακό δεν μπορεί παρά να λυθεί με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την αιγίδα του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αλλά με στήριγμα ότι το κράτος αυτό πρέπει να υπάρξει θεσμικά ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και ως μέλος της ΕΕ. Αυτό προϋποθέτει ότι όποια λύση θα στηρίζεται σε μια διεθνή προσωπικότητα, σε μια ιθαγένεια και σε μια πλήρη κυριαρχία, η οποία ισχύει και εντός των συνόρων και πέραν των συνόρων για όλα τα δικαιώματα που έχει να κάνει με τα ζητήματα της εκμετάλλευσης, τα οποία συνεπάγεται η έννοια της κυριαρχίας κατά του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου”, πρόσθεσε.

Αν αυτή η λύση δεν υπάρξει, συνέχισε, δεν είναι ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα της Κύπρου, δεν είναι ότι δεν δικαιώνονται οι αγώνες. Είναι πρώτη η ίδια η ΕΕ, σημείωσε, που πάσχει, η ίδια η διεθνής κοινότητα που πάσχει που δεν εκπληρώνουν την ίδια τους την αποστολή και δεν θα παύουμε να τους το θυμίζουμε - δεν μπορεί να συμβάλετε με τετελεσμένα γεγονότα γιατί στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τα γεγονότα αυτά εάν πολλαπλασιαστούν με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο και ιδίως στην περιοχή μας τότε θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα και ιδίως την συνοχή της ΕΕ.

O αγώνας μας είναι και για τους εταίρους
Ο αγώνας μας, είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι αγώνας για τους λαούς μας, αγώνας για την ιστορία μας, αλλά αγώνας και για τους εταίρους μας και μην νομίζετε ότι επειδή είμαστε μικρά κράτη από μικρής έκτασης και πληθυσμού δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε κάτι τέτοιο.

“Φεύγω με μεγαλύτερη δύναμη από ότι ήρθα και κυρίως έχοντας αντλήσει διδάγματα τα οποία όταν δεν ζεις στην Κύπρο, την Κύπρο μέσα από την ιστορία της και τη σημερινή της πραγματικότητα, δεν μπορείς να τα αντιληφθείς”, σημείωσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση