ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Να μην χάσουμε την ευκαιρία στο ποδόσφαιρο

Σε μια περίοδο που οι συνομιλίες βρίσκονται στην «κατάψυξη», το ποδόσφαιρο ήρθε στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η ρήξη των εκπροσώπων του τουρκοκυπριακού ποδοσφαίρου με την τ/κ ηγεσία και την Άγκυρα μας έφερε αντιμέτωπους με εξελίξεις, οι οποίες επιφυλάσσουν μεγάλο αντίκτυπο για το Κυπριακό και το μέλλον αυτής της μικρής κοινής πατρίδας.
 
Χθες, ο Πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Χασάν Σέρτογλου ανακοίνωσε την κατάθεση της επίσημης πρότασης των τουρκοκυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων για ένταξη στην Κυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Παράλληλα, επιστολές έφτασαν στο Προεδρικό και στην FIFA. Παρά τις απειλές, ο κ. Σέρτογλου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υπέβαλλε την πρόταση της ένταξης δίχως καθυστέρηση. Είχε προηγηθεί η λήξη τις διορίας των 45 ημερών, την οποία είχαν δώσει οι εκπρόσωποι των τ/κ ομάδων στην τ/κ ηγεσία και στην Άγκυρα για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν. Η τ/κ ηγεσία και η Άγκυρα επέλεξαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Έτσι, η τ/κ ομοσπονδία προχώρησε στην λήψη της ιστορικής πρωτοβουλίας.

Όπως έχουμε επισημάνει από την συγκεκριμένη στήλη πριν από λίγες εβδομάδες, την παρούσα περίοδο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε την σημασία της νέας εξέλιξης στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η όλη υπόθεση έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του αθλητισμού. Πλέον, επιφυλάσσει αντίκτυπο για τα πολιτικά πεδία των δυο κοινοτήτων και φυσικά στο Κυπριακό.

Ο προσωπικός, μεγάλος προβληματισμός μου αφορά τις αδυναμίες της ε/κ πλευράς σε ότι αφορά την διαχείριση της νέας κατάστασης. Κινδυνεύοντας να επαναλάβω τα όσα έχω επισημάνει ήδη πριν από λίγο καιρό, υπενθυμίζω τα εξής:

-Η ε/κ πλευρά παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά την σωστή παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των εξελίξεων στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και φυσικά στην Τουρκία. Σε μια περίοδο που οι σημαντικές δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως λ.χ. οι τουρκικές υπηρεσίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών τελούν υπό καθεστώς διάλυσης και σύγχυσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία αφορούν την επιβίωση τους, η ε/κ πλευρά δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία για να διαχειριστεί τις λεπτές ισορροπίες της νέας περιόδου. Στο ίδιο το Προεδρικό και στην διαπραγματευτική ομάδα οι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα να απαντήσουν στο ερώτημα «τι εστί σύγχρονη τ/κ και τουρκική πραγματικότητα» είναι πολύ λίγοι αν όχι ανύπαρκτοι. 

- Η ΚΟΠ εισέρχεται σε μια νέα περίοδο δίχως να διαθέτει το κατάλληλο οπλοστάσιο. Υπενθυμίζουμε το αυτονόητο. Σε λεπτές διπλωματικές υποθέσεις η γλώσσα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πόσοι στην ΚΟΠ γνωρίζουν τουρκικά;

- Στην ε/κ πλευρά δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για την προοπτική συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους στο πεδίο του αθλητισμού. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες, οι αναλυτές, οι αθλητικογράφοι βομβαρδίζονται με πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

- Η μεγάλη σύγχυση σε ότι αφορά το καθεστώς συνεργασίας των δυο ομοσπονδιών είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Η σιωπή των υπεύθυνων μιλά από μόνη της. Ποιο θα είναι το καθεστώς της συνεργασίας; Όσο καθυστερούμε να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα θα κινδυνεύουμε να εντατικοποιήσουμε τον προβληματισμό και την καχυποψία και στις δυο κοινότητες.

Η σημαντική πρωτοβουλία των τουρκοκυπριακών ομάδων φέρνουν τους φορείς και υπεύθυνους του τόπους ενώπιον των ιστορικών ευθυνών τους. Μέχρι σήμερα, το κυπριακό κράτος παρουσίαζε σημάδια κόπωσης και αποσυντονισμού. Σε περίπτωση που αυτή η αρνητική εικόνα «μεταπηδήσει» στο ποδόσφαιρο (καθόλου απίθανη εξέλιξη), ενδέχεται να «χαραμίσουμε» με μια πολύ σημαντική ευκαιρία.