ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κεραυνοί Τεν Κάτε σε συνέντευξη στην «Κ»

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού αποκαλύπτει όλα όσα έζησε στο «Τριφύλλι» και κρίνει τους πρωτοκλασάτους παίκτες της ομάδας


«Καραγκούνης και Κατσουράνης είναι τυπικοί Έλληνες. Ας καταλάβουν ότι
κάποτε έρχονται  παίκτες καλύτεροι απ’ αυτούς»

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ
Ο Χενκ Τεν Κάτε ήταν πάντα εκρηκτικός χαρακτήρας, απ' αυτούς που δεν συνηθίζουν να «μασάνε τα λόγια τους». Οταν η κουβέντα στράφηκε στον Παναθηναϊκό, τα πάντα πήραν φωτιά...

- Οταν σας φώναξε ο κ. Πατέρας, τι σας είπε;
Χω-ρί-ζου-με. Γέλασα. Ηταν μια μεγάλη έκπληξη. Δεν μου εξήγησε το γιατί. Μόνο ότι ήταν απόφαση των άλλων μετόχων που τον πίεζαν. Μετά έμαθα ότι το αγνοούσαν.

- Δήλωσε ότι σας απέλυσε λόγω κακών σχέσεων με τους παίκτες.
Είναι μεγάλο ψέμα. Στην Ελλάδα, όλοι μιλούν με τους δημοσιογράφους και θα είχαν μαθευτεί πράγματα. Διαβάσατε κάτι, με μόνο μία εξαίρεση;

- Εννοείτε τον Γκούμα;
Οχι, δεν τσακώθηκα μ' αυτόν. Του είπα μόνο ότι δεν ήταν πια τόσο καλός για το επίπεδο του Παναθηναϊκού. Ο Γκούμας ήταν μεγάλος παίκτης. Παλαιότερα, όχι όταν τον είχα. Το ποδόσφαιρο είναι σκληρό. Πρέπει να βλέπεις το αύριο και όχι μόνο το χθες.

- Μερικοί σας κατηγορούν ότι κάνατε πολιτική.
Μισώ την πολιτική. Αν κάτι φταίει για την κατάσταση της χώρας σας, είναι η πολιτική. Αν έκανα πολιτική, θα έπαιζαν ο Χριστοδουλόπουλος, ο Πετρόπουλος και όχι ο Βύντρα. Ολοι μου έλεγαν να τον πετάξω έξω γιατί δεν τον ήθελε ο κόσμος.

- Ο κ. Αντωνίου είπε ότι μαζί σας η ομάδα είχε πιάσει ταβάνι.
Τι παραπάνω έκαναν χωρίς εμένα; Είχα μία ήττα σχεδόν σε ένα χρόνο και ο Νιόπλιας τρεις σε τρεις μήνες. Πόσους βαθμούς πήραν με εμένα και πόσους μετά; Μαζί μου ο Κατσουράνης έβαλε 8 γκολ. Πόσα μετά; Σε 1,5 χρόνο, έχασα δύο ντέρμπι. Νίκησα την ΑΕΚ τρεις φορές, ενώ είδατε πώς φέραμε τις δύο ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό. Τον ΠΑΟΚ, τον Αρη τους κερδίσαμε παντού. Πόσες νίκες είχε στα ντέρμπι ο κ. Νιόπλιας; Μη μου λέτε τέτοια, να μου λέτε γεγονότα. Ο Πατέρας ξέρει από καράβια, δεν ξέρει από ποδόσφαιρο. Αυτοί που είναι δίπλα του και του μιλάνε «ελληνικά» για ποδόσφαιρο, αυτοί είναι το πρόβλημα.

H σχέση με Αντωνίου
- Εννοείτε τον Αντωνίου;
Δέκα μέρες πριν απολυθώ, ο Αντωνίου είχε μίτινγκ με μερικούς Ελληνες παίκτες. Μου είπε πιο μετά ότι μίλησαν για τα μπόνους. Μα ελάτε τώρα... Δεν θέλω ποτέ μα ποτέ στη ζωή μου να ανταλλάξω ούτε μία κουβέντα με τον Αντωνίου. Τη μέρα που απολύθηκα μου είπε ότι δεν ήξερε τίποτα και ότι θα με πάρει τηλέφωνο. Το τηλέφωνό μου δεν κτύπησε ποτέ. Συνεργάτες για 17 μήνες και ούτε ένα τηλεφώνημα. Σε άλλους ήξερε να τηλεφωνεί.

- Σε ποιους εννοείτε;
Ελληνικά δεν ξέρω αλλά κόβει το μάτι μου, καταλαβαίνω. Ο Αντωνίου έλεγε τα πάντα σε δύο εφημερίδες, τη Sportday και την Εξέδρα, για να εξασφαλίσει την εύνοιά τους. Εκεί ήξερε να τηλεφωνεί...

- Πολλοί παίκτες είπαν ότι αν μένατε, ίσως να χανόταν ο τίτλος.
Μην ξαναλέω τα ίδια. Ακούστε, δεν είμαι εδώ για να κατηγορήσω τον Νιόπλια. Είναι καλός άνθρωπος, ίσως και σπουδαίος προπονητής, δεν ξέρω. Εκανε καλή δουλειά γιατί πήρε το νταμπλ αλλά οι 33 πόντοι που βρήκε από εμένα, τον βοήθησαν και όφειλε να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό για τη δουλειά μου.

- Παραπονέθηκε μόνο ότι δεν βρήκε αρχεία της προπόνησης.
Γιατί να τα βρει; Ολα ήταν γραμμένα και προετοιμασμένα αλλά ήταν η δικιά μου προπόνηση και τα πήρα μαζί μου. Δεν βρήκα τα αρχεία του Πεσέιρο αλλά και να τα έβρισκα, θα τα έσκιζα γιατί ήταν το πρόγραμμα του Πεσέιρο. Εγώ δουλεύω με το πρόγραμμα του Τεν Κάτε. Ο Νιόπλιας να δουλέψει με το πρόγραμμα του Νιόπλια.

- Είστε θυμωμένος ή θλιμμένος;
Απογοητευμένος. Μου στέρησαν δύο τίτλους που τους δούλεψα και τους άξιζα. Επρεπε να γράφουν το όνομά μου και γράφουν άλλο. Αυτό μόνο, τίποτε άλλο.

- Ηλθε η ώρα του Παναθηναϊκού να κυριαρχήσει;
Με το που ήλθα, είδα στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας φωτογραφίες του Βαρδινογιάννη, του Πατέρα, του Γιαννακόπουλου και του γιου του. Χαζός δεν είμαι. Κατάλαβα αμέσως πως πάλι έχουμε πόλεμο. Πώς να κυριαρχήσεις έτσι; Χωρίς σταθερότητα πώς; Πόσους προπονητές έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Μπορούν να τους μετρήσουν; Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι πρέπει να κοιτάει τον δικό του δρόμο και όχι τι κάνει ο Ολυμπιακός.

- Πιστεύετε ότι έχει κόμπλεξ;
Βεβαίως και είναι φυσιολογικό όταν έχεις ένα πρωτάθλημα και ο άλλος δώδεκα. Αλλά πρέπει να το ξεπεράσεις γιατί κάθε χρονιά θα μεγαλώνει η πίεση. Πρέπει να συγκεντρώνεσαι στους στόχους σου. Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Το πρωτάθλημα, να βελτιώνεις το παιχνίδι σου, να είσαι στο Τσάμπιονς Λιγκ τον Φλεβάρη και όχι να λες ότι θα το κερδίσεις. Ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν θα κερδίσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

- Το «ποτέ» ακούγεται βαρύ για μια ομάδα που έχει παίξει τελικό και δύο ημιτελικούς…
Το ποτέ σημαίνει ποτέ. Πριν πόσα χρόνια τα έκανε αυτά; Είναι πια θέμα χρημάτων. Τα μεγαλύτερα μπάτζετ εγγυώνται καλύτερους παίκτες και προπονητές, μεγαλύτερες δυνατότητες. Μία καλύτερη ομάδα γίνεται να την κερδίσεις, όπως εμείς την Ιντερ. Αλλά μετά έπρεπε και τη Βιγιαρεάλ, την Αρσεναλ, την Τσέλσι και την Μπαρτσελόνα. Είναι αδύνατον. Τι είναι στην Ευρώπη; 27ος; Αντε να πάει 20ός. Ποιος είναι 20ός στην Ελλάδα; Ο Πανσερραϊκός ίσως; Μπορεί να νικήσει τον Παναθηναϊκό όπως πέρυσι, αλλά πρωτάθλημα δεν θα πάρει. Ποτέ...

- Ετσι λέγαμε και στο Euro αλλά το πήρε η Ελλάδα...
Ολοι οι Ελληνες Θεοί ήταν μαζί σας στην Πορτογαλία. Αυτά συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια.

- Αν πηγαίνατε σε μια «τοπ» ευρωπαϊκή ομάδα, θα παίρνατε παίκτες του Παναθηναϊκού;
Μόνον έναν: τον Βύντρα. Tο μόνο του πρόβλημα είναι ότι δεν έχει καταλάβει πόσο καλός παίκτης είναι. Ακατανόητο να είναι το μαύρο πρόβατο. Μπορεί να παίξει δεξί και αριστερό μπακ, δεξί και αριστερό στόπερ, είναι γρήγορος, καλός στο ψηλό παιχνίδι, πολύ καλός τεχνικά για αμυντικό, καλός στην τακτική. Τι άλλο να ζητήσεις; Για να παίζει συνέχεια καλά με τόσο άδικη κριτική, είναι πολύ δυνατός και στο μυαλό.

Ο Νίνης
- Δεν θα παίρνατε τον Νίνη;
Το πρόβλημά του Νίνη είναι η νοοτροπία του και φταίει ο περίγυρός του. Οποτε κάνει ένα καλό παιχνίδι «είσαι ο καλύτερος, ο πρώτος». Να είσαι ο καλύτερος σε ένα ματς είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να είσαι ο καλύτερος σε πολλά. Είναι προικισμένος παίκτης αλλά θέλει διάρκεια. Μόνο αν είναι για τρία χρόνια ο καλύτερος του Παναθηναϊκού θα παίξει σε μεγάλη ξένη ομάδα. Τώρα δεν είναι έτοιμος ούτε για την ενδεκάδα. Ο Νίνης χρωστάει πολλά στο ολλανδικό τιμ. Δουλέψαμε πολύ για να τον βελτιώσουμε, κάναμε ό,τι καλύτερο. Οι άνθρωποι όμως ξεχνούν εύκολα...

- Ο Σιμάο δεν είναι έτοιμος;
Οχι ακόμα. Εχει τρομερά αθλητικά προσόντα, είναι σούπερ στο να κερδίζει την μπάλα αλλά θέλει δουλειά για να μάθει τι να την κάνει. Εχει τη νοοτροπία νικητή και όλες οι ομάδες θέλουν έναν παίκτη σαν κι αυτόν, αλλά πρέπει να βελτιωθεί πολύ στην τεχνική για να παίξει σε τοπ επίπεδο.

- Η γνώμη σας για τον Σισέ;
Ο Τζιμπρίλ δεν είναι ο καλύτερος στην τεχνική αλλά έχει φανταστικά τελειώματα. Είναι εκπληκτικός άνθρωπος, ένα ξεχωριστό πλάσμα. Είναι ακραίος στη ζωή του, ακραίος με τα τατουάζ του, ακραίος με τα αυτοκίνητά του. Το καθένα τους είναι κάτι ξεχωριστό, όπως ξεχωριστός είναι και ο ίδιος. Μου πήρε χρόνο να τον καταλάβω. Ακόμα κι αν κάποιες φορές χρειάστηκε να του φωνάξω, το αποδέχθηκε. Είναι φανταστικός επαγγελματίας.

- Ο Λέτο;
Είναι προικισμένος, μπορεί να βρεθεί σε σύγχυση εξαιτίας του περίγυρού του γιατί είναι ευάλωτος. Είναι ιδιαίτερος, όπως σχεδόν όλοι οι αριστεροί ακραίοι. Ξεκίνησε φανταστικά αλλά έκανε κοιλιά επειδή είχε πάρει πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό και είχε μείνει από νωρίς χωρίς σοβαρή προπόνηση. Είναι ακόμα νέος. Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από νεαρούς παίκτες, δώστε τους χρόνο.

- Ζιλμπέρτο Σίλβα;
Είναι μοναχικός τύπος. Αδιαμφισβήτητα παίκτης ποιότητας, ίσως όμως ο Παναθηναϊκός να ήθελε κάτι άλλο. Κατά ένα τρόπο στέρησε χρόνο από τον Σιμάο που είναι νέος και πρέπει να παίζει περισσότερο. Στην επικοινωνία με τους συμπαίκτες του θα περίμενα κάτι περισσότερο, αλλά είναι δύσκολο να είσαι ηγέτης σε μια ξένη χώρα, μιλώντας μια ξένη γλώσσα.

- Σαλπιγγίδης;
Δεν είναι εξαιρετικά προικισμένος, βάζει όμως 10-15 γκολ και είναι σημαντικός στην ομάδα. Θα ήθελα έναν πιο ταλαντούχο παίκτη στη θέση του. Παρότι δεν είναι η θέση του δεξιά, προσαρμόστηκε γρήγορα. Είναι ο απόλυτα ομαδικός παίκτης. Το στυλ του ΠΑΟΚ, του ταιριάζει καλύτερα.

- Γκαλίνοβιτς;
- (Μεγάλη παύση). Είναι ένα ιδιωτικό θέμα και δεν θα ήθελα να μιλήσω. Τον σέβομαι πολύ.

- Ξέρουμε για το παιδί του...
Τον επηρέασε αφάνταστα. Ο κόσμος δεν τον βοήθησε καθόλου. Ηταν θλιβερές αυτές οι αποδοκιμασίες. Κρίμα. Τον προηγούμενο χρόνο έκανε πολύ καλή χρονιά. Είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας.

Ο Τζόρβας
- Τζόρβας;
Πολύ καλός στη γραμμή με εκπληκτικά ρεφλέξ, αλλά όχι τόσο καλός μακριά από τα δοκάρια του. Γι' αυτό δεν είναι γκολκίπερ υψηλού επιπέδου. Δουλεύει σκληρά αλλά είναι μεγάλος πια για να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Ηταν δεύτερος μέχρι τα 27-28 του και έμεινε πίσω.

- Καραγκούνης;
Κάνει τα πάντα για να κερδίσει κι αυτό ενίοτε είναι... πρόβλημα. Χίλιες φορές του είπα να μη βουτάει γιατί εκνευρίζει τους διαιτητές και δεν μας δίνουν ούτε αυτά που είναι. Είναι πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας και καλός παίκτης. Θα τον ήθελα πέντε χρόνια νεότερο.

- Κατσουράνης;
Με τον Καραγκούνη είναι τυπικοί Ελληνες παίκτες. Θέλουν να τα ελέγχουν όλα. Ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει... Πρέπει να αποδεχθούν ότι καμιά φορά έρχονται μεγαλύτεροι παίκτες απ' αυτούς. Δεν γίνεται μια ζωή να απαιτούν, πρέπει και να δίνουν. Δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η θέση του. Ισως πίσω από τον επιθετικό να ταιριάζει καλύτερα.

«Στην Ελλάδα λέτε πολύ γρήγορα τη λέξη «φίλε»»
Περί φιλίας: Στην Ελλάδα έκανα μόνο έναν φίλο, τον Στράτο (σ.σ. Στράτος Σωπήλης, επιχειρηματίας και παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού). Στην Ελλάδα ο κόσμος λέει πολύ γρήγορα «φίλε μου». Οταν τα φώτα πέφτουν πάνω σου, όλοι θέλουν να είναι δίπλα σου. Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα και εδώ μου στάθηκε μόνο ο Στράτος.

Περί δυσκολιών: Μου έλειψαν τα γκολ του Σισέ μέχρι να προσαρμοστεί, ενώ έπρεπε να φτιάξω ενδεκάδα με πέντε νέους παίκτες. Απλό το νομίζετε;

Περί στόχων: Οι οδηγίες από το κλαμπ ήταν ξεκάθαρες: πάρε το πρωτάθλημα, τίποτε άλλο. Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί. Τίτλοι στην Ελλάδα και ένα καλό πλασάρισμα στους 16 στην Ευρώπη.

Περί δυναστείας: Είναι εύκολο να πεις ότι θα παίρνω το πρωτάθλημα για τα επόμενα Χ χρόνια, αλλά δεν είναι σωστό. Πρέπει να πηγαίνεις βήμα - βήμα. Τα μεγάλα λόγια μόνο έξτρα πίεση προσθέτουν. Κι αυτό δεν είναι δίκαιο.

Περί κρίσης: Θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Μόνο αν φτιάξει ο Παναθηναϊκός το δικό του γήπεδο μπορεί να εκτοξευθεί αλλά και πάλι οι διαφορές θα είναι μεγάλες με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Περί μπάτζετ: Του Παναθηναϊκού είναι 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40 εκατ. πραγματικό γιατί φουσκώνουν κάποια πράγματα στην Ελλάδα. Πώς να ανταγωνιστεί ομάδες των 250 και 300 εκατ. ευρώ; Το ίδιο ισχύει πλέον και για τις ολλανδικές ομάδες.

Περί Εθνικής: Δεν το έχω σκεφτεί αλλά τώρα που το σκέφτομαι, θα πω όχι. Ποιος μπορεί να πετύχει κάτι περισσότερο από τον Ρεχάγκελ; Και πώς είναι δυνατόν να έχει πετύχει τόσα πράγματα και εσείς να τον αμφισβητείτε; Οχι, σίγουρα θα έλεγα όχι.

Oι σταθμοί του Χενκ Τεν Κάτε
1954
Στις 9 Δεκεμβρίου γεννιέται στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.
1990
Τον Φεβρουάριο ξεκινά την προπονητική του καριέρα από τους Γκο Αχέντ Ιγκλς, έχοντας σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1986.
1990 - 2003
Σε αυτό το διάστημα θα περάσει από τους πάγκους των Γκο Αχέντ Ιγκλς (2 φορές), Χέρακλες, Ρέντεν (ερασιτεχνική), Σπάρτα Ρότερνταμ, Φίτεσε, Ιρντιγκεν (γερμανική), ΜΤΚ (ουγγρική) και Μπρέντα.
2003
Ο Φρανκ Ράικαρντ τον παίρνει μαζί του ως βοηθό στην Μπαρτσελόνα.
2006
Στις 17 Μαΐου, ως βοηθός του Ράικαρντ στην Μπαρτσελόνα, κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ.
2006
Αναλαμβάνει τον Αγιαξ από τον οποίο φεύγει έναν χρόνο μετά.
2007
Στις 11 Οκτωβρίου αναλαμβάνει βοηθός του Αβραάμ Γκραντ στην Τσέλσι.
2008
Πέντε ημέρες μετά την αποχώρηση του Γκραντ, στις 29 Μαΐου, αποτελεί παρελθόν από την Τσέλσι.
2008
Στις 13 Ιουνίου προσλαμβάνεται από τον Παναθηναϊκό.
2009
Απολύεται από τους «πράσινους» στις 8 Δεκεμβρίου.
2010
Στις 6 Φεβρουαρίου υπογράφει στην Αλ Αχλί του Ντουμπάι.
2010
Στις 12 Μαρτίου υποβάλει την παραίτησή του μετά την ήττα με 5-0 από την Αλ Σαντ.
2010
Στις 12 Απριλίου προσλαμβάνεται από την Ουμ Σαλάλ του Κατάρ.

www.kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση