ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σαββατιάτικη Ολομέλεια της Βουλής για την αφερεγγυότητα

Σκληρές διαπραγματεύσεις σε στενά χρονοδιαγράμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κρίσιμη και καθοριστική χαρακτηρίζεται η σημερινή έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής ενώπιον της οποίας θα τεθούν προς ψήφιση τα πέντε νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την αποτυχία των πολύωρων διαπραγματεύσεων στη  συνεδρία της Παρασκευής με στόχο την επίτευξη σύγκλισης.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν το πρωί ώστε το μεσημέρι που θα συνέλθει το σώμα να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Μέχρι στιγμής οι ισορροπίες είναι οριακές και ενδεχομένως η τύχη των νομοσχεδίων να κριθεί στη μία ψήφο.

 

Υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων τάσσονται ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και εναντίον τα υπόλοιπα κόμματα.


Την Παρασκευή καταβλήθηκε προσπάθεια να πειστούν ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Συμμαχία πολιτών να ψηφίσουν τα νομοσχέδια χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν ικανοποιηθούν και οι τέσσερις κόκκινες γραμμές που στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο ΕΥΡΩΚΟ, η ψήφος του οποίου ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστική.
Το ΕΥΡΩΚΟ έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγές στην τροπολογία του για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Συγκεκριμένα εισηγείται την αλλαγή του ποσοστού στην τιμή πώλησης των ακινήτων από το 80 τοις εκατό της αρχικής εκτιμημένης αξίας στο 70 και το υπόλοιπο 30 τοις εκατό να το επιβαρύνονται σε περιπτώσεις εκποιήσεων ο πρωτοφειλέτης και αξιόχρεοι εγγυητές. Η τροπολογία αυτή συζητείται με την Τρόϊκα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι και την έναρξη της σημερινής συνεδρίας.

Τροπολογίες
Ενώπιον της ολομέλειας θα τεθεί και η αναπομπή του νόμου για προστασία των ιδιοκτήτων ακινήτων οι οποίοι αποπλήρωσαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης δεν έχουν εξοφλήσει τα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναπομπή θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των κομμάτων δηλαδή ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ τα οποία θα καταθέσουν και πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων για τους αγοραστές μέχρι τις 10 Ιουλίου.
Στην ολομέλεια αναμένεται να τεθεί και τροπολογία για τις περιπτώσεις δανείων σε ξένο συνάλλαγμα κυρίως σε ελβετικό φράγκο.

Επίσης θα κατατεθούν προτάσεις νόμου, που προβλέπουν τη μή καταβολή φόρων κεφαλαιουχικών κερδών και μεταβιβαστικά σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης και καταναγκαστική πώληση υποθήκης. Θα τεθεί και προς ψήφιση πρόταση για ενδυνάμωση της προσφερόμενης από το βασικό νόμο προστασίας των εγγυητών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συνέχιση της Συνεδρίας το Σάββατο η ώρα 12 το μεσημέρι.

Τηλεφώνημα δέχθηκε ο Φειδίας Σαρίκας από την Αστυνομία της Επαρχίας Πάφου κατά τη διάρκεια διαλείμματος της Ολομέλειας της Βουλής όπου του ανέφεραν πως κατηγορείται για το ζήτημα ΣΑΠΑ και θα πρέπει να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα.Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της ΕΔΕΚ κάνοντας λόγο για ανέντιμο τρόπο προσπάθειας αποχώρησης του Φειδία Σαρίκα από τη Βουλή λόγω αναστάτωσης και να περάσει με τον τρόπο αυτό το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Κομματικοί κύκλοι αναφέρουν πως το τηλεφώνημα έγινε κατά τη διάρκεια κορύφωσης της συζήτησης εξεύρεσης της χρυσής τομής με αποτέλεσμα να γκρεμίσει τις όλες διαδικασίες.

19:59 Αναβολή της Ολομέλειας φαίνεται να συζητούν τα κόμματα προσπαθώντας να βρουν άλλη μέρα συζήτησης του πλαισίου αφερεγγυότητας. Το πολύπλοκο πλαίσιο αφερεγγυότητας προβληματίζει τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα ψηφίσουν ή αν θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ζητώντας όπως φαίνεται περισσότερο χρόνο.

Σε δίωρη αναβολή η Ολομέλεια της Βουλής μετά από ψήφιση ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις οι οποίες κρατούν από το πρωί , το Σώμα της Βουλής κατέληξε μετά και από εισήγηση του Αβέρωφ Νεοφύτου σε αναβολή της συζήτησης της Ολομέλειας. Ήδη το ΑΚΕΛ προχώρσε σε σοβαρές επικρίσεις τόσο για την καθυστέρηση έναρξης της Βουλής όσο και για το γεγονός οτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Οικονομικών "παρέλαυναν" στη Βουλή χωρίς να υπάρξει προηγουμένως ενημέρωση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε πως η άφιξη των εμπειρογνωμόνων ήταν δική του απόφαση ούτως ώστε να μελετήσουν κατά πόσο είναι εφικτές οι τροποποιήσεις των κομμάτων.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών και κομμάτων απολύτως κατανοητό και λογικό αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επισημαίνοντας δε οτι η άφιξη εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα.

18:17 Εαν η διακοινοβουλευτική συνεννόηση για πλειοψηφία΄θεωρείται παζάρεμα για το κοινό καλό τότε δεν το αρνούμαι ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως  είναι για το εθνικό καλό αναγκαίο για τη χώρα όχι μόνο σε αυτό το στάδιο αλλά σε όλα τα στάδια και περιόδους. «Με μεγάλη στωικότητα περιμένω να μιλήσω το σημερινό καταδεικνύει πόση αξία έχει η απόφαση ενός εκάστου βουλευτού» αναφέρει ο Ζαχαρίας Κουλίας .Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως προσπαθούσαν να αλλάξουν την πλειοψηφία. Αυτό το κάνατε την τελευταία στιγμή ανέφερε ο κ. Κουλίας σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό ότι παρεμποδίζουμε κάποιους από το να συσκεφθεί. 

Εμείς λέγαμε δώστε μας περισσότερο χρόνο σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού επισημαίνοντας πως ο χρόνος αιτείται για να υπάρξει το επαρκές παζάρεμα μεταξύ των ομάδων για να καταφέρουν να διαμορφώσουν μία πλειοφηφία. Γι αυτό διαμαρτυρούμαστε εμείς ανέφερε ο κ. Κυπριανού για να προσθέσει οτι δεν είναι αυτός ο στόχος.

18:11 Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Νίκος Κατσουρίδης στο γεγονός οτι αυθαίρετα το Υπουργείο Οικονομικών παρευρέθηκε για ενημέρωση στη βουλή χωρίς να ενημερώση το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους. Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος ανέφερε οτι εκείνος τους κάλεσε προσωπικά γιατί ήξερε οτι θα κατατεθούν περαιτέρω τροποποιήσεις. Για το αίτημα της αναβολής ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε οτι τα νομοσχέδια είναι περίπλοκα μεν αλλά θα πρέπει να παρθεί μία απόφαση σήμερα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εισηγήθηκε ως δεύτερη επιλογή τη σύγκλιση το Σάββατο.

18:05 Σε ένταση τα πολιτικά κόμματα από την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για περαιτέρω αναβολή της συζήτησης μέχρι και ενάμισι ώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεδρία αναφέρει ο κ. Βαρνάβα αναφέροντας πως σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ είναι έτοιμοι να το συζητήσουν. Σήμερα πρέπει να τελειώνει αναφέρει ο Γιώργος Βαρνάβα. Αν η συμπολίτευση θέλει να γίνει μια πραγματική συζήτηση των τροποποιήσεων των τελευταίων λεπτών, θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνος αναφέρει ο κ. Περδίκης. Έχει κάποιον που είναι έξω και μας απειλεί να το ψηφίσουμε σήμερα αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσουρίδης. Την πολυπλοκότητα την σκεφτήκαμε τώρα διερωτήθηκε ο κ. Κατσουρίδης σημειώνοντας οτι άλλα κόμματα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη περισσότερου χρόνου.

Παράταση ζητά ο Αβέρωφ Νεοφύτου 1- 1.30 ώρας.

Ο κ. Κυπριανού αντιπροτείνει τη σύγκλιση της Ολομέλειας την ερχόμενη Δευτέρα ζητώντας να ακυρωθούν τυχόν ταξίδια βουλευτών. Συμφωνεί και ο Δημήτρης Συλλούρης για την αναβολή της συνεδρίας. Έπρεπε χθες να συνεχίσει η συνεδρίαση των Επιτροπών ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης. Αν πράγματι θέλουμε να εγκύψουμε πιο σοβαρά στις τροπολογίες και υπάρχει πρόθεση συμβιβασμών εγώ είμαι υπέρ της Δευτέρας αναφέρει ο κ. Συλλούρης. Τόσο κρίσιμα νομοθετήματα από πότε έχει να τοποθετηθεί πολιτικός προϊστάμενος αναφέρει ο Γιάννος Λαμάρης ψέγοντας το γεγονός οτι μέχρι χθες ήταν υπάλληλοι των υπουργείων στη Βουλή και όχι πολιτικοί προϊστάμενος.

17:59 Δέχομαι την κρητική αναφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου επισημαίνοντας οτι το μείζον δεν είναι αυτό που συζητείται (το ζήτημα δηλαδή της καθυστέρησης) επισημαίνοντας ωστόσο οτι τα θέματα είναι κρίσιμα.

17:54 Αρχίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Έλλειψη σεβασμού θεωρεί την καθυστέρηση ο Άντρος Κυπριανού ο οποίος επικρίνει την όλη διαδικασία.Ο κ. Κυπριανού καταγγέλλει οτι μέχρι την τελευταία στιγμή ταλαιπωρείτο η Ολομέλεια της Βουλής με υπηρεσιακούς της κυβέρνησης οι οποίοι βρίσκονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή στην Βουλή. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Γιώργος Βαρνάβα της ΕΔΕΚ ο οποίος σημείωσε οτι ήταν αναγκαία η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση του σώματος σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ποιός και με ποιά αρμοδιότητα κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο Γιάννος Κατσουρίδης σημειώνοντας πως κάποιος θα έπρεπε να ενημερώσει όσους περίμεναν.

17:35 Εντάσεις έξω από τη Βουλή για τη ψηφοφορία

17:07 Σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ήδη έδωσε μία επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και στον Νίκο Κουτσού που όπως όλα δείχνουν πρόκειται για την τελική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή αποτελεί τη χρυσή τομή στον τομέα των εγγυητών η οποία για το ΔΗΣΥ φαίνεται να είναι μία καλή λύση για την τελική έγκριση.  Η τροποποίηση που προτείνεται είναι να απαλλάσσονται οι εγγυητές οι οποίοι έχουν καθαρή περιουσία μέχρι ενός εκατομμυρίου για όσα ΜΕΔ έγιναν όταν ήταν μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ.

17:05 Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήλθε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάτι που δηλοί και το τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων.

16:50 Καθυστερεί η έναρξη της Ολομέλειας. Τα κοινοβουλευτικά μέλη βρίσκονται στη θέση τους εκτός από ΕΔΕΚ ΔΗΚΟ και Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένα γεγονός που δηλοί τις προσπάθειες έστω και την υστάτη για την αλλαγή πλεύσης της ΕΔΕΚ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στάσης τους.

Οργιώδεις διαβουλεύσεις και παρασκήνιο είναι αυτό που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα γύρω από το ζήτημα της έγκρισης του πλαισίου αφερεγγυότητας. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ βρίσκονται σε μία συνεχή προσπάθεια εξεύρεσης της μίας ψήφου ούτως ώστε να περάσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Το ΕΥΡΩΚΟ το οποίο θεωρείτο το κλειδί για την έγκριση του πλαισίου αφερεγγυότητας φαίνεται να μην κάνει πίσω στην τροποποίηση την οποία κατέθεσε για τους εγγυητές.  Μία απόφαση του Δημήτρη Συλλούρη η οποία θέτει στα άκρα τις σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα.

Πάντως ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ μελέτησαν διεξοδικά διάφορες λύσεις συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για σύμπλευση με τη Συμμαχία Πολιτών. Οι τροποποιήσεις τις οποίες κατέθεσε η ΕΔΕΚ δεν βρίσκουν σύμφωνο τον ΔΗΣΥ με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο στήριξης του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ήδη η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση μετά από πληροφόρηση που είχε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οτι στο ενδεχόμενο που δεν ψηφιστεί το νομοσχεδίο θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην κυπριακή οικονομία. Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα φέρεται να ανάφερε οτι σε τέτοιο ενδεχόμενο θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια οι συστημικές τράπεζες ενώ οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν νέο stress test.

Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να ξεκινήσει η Ολομέλεια η οποία και θα κρίνει το αποτέλεσμα. 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση