ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίσιμη «εκλογική» αναμέτρηση στην τ/κ κοινότητα

Στις 08.00 άνοιξαν οι «κάλπες» για την εκλογή του νέου «προέδρου»

Ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα

Το πρωί της Κυριακής, στις 08.00 άνοιξαν οι «κάλπες» για την εκλογή του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στον πρώτο γύρω τον «εκλογών», ο υποψήφιος, ο οποίος θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία (τουλάχιστον 50,1%) θα αναλάβει την ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της Κύπρου. Σε διαφορετική περίπτωση, σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το μαγικό ποσοστό του 50,1%, οι «εκλογές» θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρω, ο οποίος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή.


Στις «προεδρικές εκλογές» του 2015 λαμβάνουν μέρος επτά υποψήφιοι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των «ψηφοφόρων» ανά επαρχίες έχει ως εξής:
Λευκωσία: 55.764
Αμμόχωστος: 45.993
Κερύνεια: 35.397
Μόρφου: 20.811
Καρπασία: 18.951
Ο πρώτος γύρος των «εκλογών» θα λήξει στις 18.00 με το κλείσιμο των καλπών. Γύρω στις 21.00 θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα. Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα.
Αύριο, εκτός από τις «προεδρικές εκλογές», η Λεύκα θα οδηγηθεί στις κάλπες και για την «εκλογή» του νέου κοινοτάρχη (μουχτάρη).

Στις «προεδρικές εκλογές» συμμετέχουν οι εξής υποψήφιοι:
Ντερβίς Έρογλου: απερχόμενος ηγέτης, υποστηρίζεται από τα κόμματα της Δεξιάς
Σιμπέλ Σιμπέρ: «Πρόεδρος της Βουλής», υποστηρίζεται από την κεντροαριστερά
Μουσταφά Ακιντζί: ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηρίζεται από το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος
Κουντρέτ Όζερσαϊ: τέως διαπραγματευτής της τ/κ ηγεσίας, υποστηρίζεται κυρίως από κεντρώες δυνάμεις
Μουσταφά Ουλάς: ανεξάρτητος υποψήφιος
Μουσταφά Ονούρερ: υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου
Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ: υποψήφιος ανεξάρτητος

Στις σημερινές εκλογές δυο υποψήφιοι έχουν στην διάθεση τους τα προνόμια και τις δυνατότητες των δυο μεγαλύτερων τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου κατεβαίνει στις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των τριών κομμάτων της τ/κ Δεξιάς. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα Δικαιοσύνης υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Έρογλου.

Η προεκλογική ρητορική του κ. Έρογλου βασίζεται στην υποστήριξη της «κρατικής υπόστασης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ένα σύνθημα, το οποίο βρίσκει αντίκτυπο στους κόλπους της Δεξιάς και του κεντρώου χώρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της εφημερίδας μας, αύριο τα ποσοστά του κ. Έρογλου ενδέχεται να ξεπεράσουν το 35%.
Όπως ο κ. Έρογλου έτσι και η Σιμπέλ Σιμπέρ έχει στην διάθεση της αξιοσημείωτα κονδύλια και όλες τις δυνατότητες του δεύτερου μεγαλύτερου τουρκοκυπριακού κόμματος. Λίγο πριν τις «εκλογές», τουρκοκυπριακοί επιχειρηματικοί κύκλοι, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), ενισχύουν την προεκλογική εκστρατεία της κ. Σιμπέρ με οικονομικά κονδύλια.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη υποστήριξη δεν είναι αρκετή ώστε να υπερνικήσει η κ. Σιμπέρ τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματος της. Όπως έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες της η «Κ», εντός του ΡΤΚ, διάφορες μερίδες δεν συμφωνούν με την «υποψηφιότητα» της κ. Σιμπέρ. Αυτή την στιγμή με ποσοστά της τάξης του 20-24% βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές στις αυριανές εκλογές τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Οι τελευταίες ενδείξεις και πληροφορίες δείχνουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την δεύτερη θέση. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τα ποσοστά του κ. Ακιντζί τείνουν να ξεπεράσουν το 20%.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αναποφάσιστοι και κυρίως ο κεντρώος χώρος θα κρίνει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Η πετυχημένη «προεκλογική εκστρατεία» του κ. Ακιντζί παρέχει στον ίδιον την δυνατότητα του διαλόγου και συνεργασίας με αυτές τις μερίδες του τουρκοκυπριακού πολιτικού κόσμου. Επίσης, οι πρόσφατες «δημοτικές εκλογές» έχουν φέρει στο προσκήνιο την επιθυμία του μέσου Τουρκοκύπριου για πολιτική αλλαγή. Ο κ. Ακιντζί επωφελείται στο έπακρον από αυτή την νέα δυναμική και ελπίζει για ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο θα του παρέχει την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τον κ. Έρογλου στις 26 Απριλίου.
Εκτός από τον κ. Ακιντζί, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ αποτελεί την δεύτερη μεγάλη έκπληξη αυτών των «εκλογών» με τα ποσοστά του να αγγίζουν ήδη διψήφιους αριθμούς και με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι ενδέχεται να ξεπεράσουν το 10%.

Το Κυπριακό δεν έπαιξε «προεκλογικά»
Κατά την προεκλογική περίοδο, οι μνηστήρες του ανώτατου αξιώματος της τουρκοκυπριακής κοινότητας πραγματοποίησαν περιορισμένες αναφορές στο Κυπριακό. Ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του και έδωσε έμφαση στην «κρατική υπόσταση» της κοινότητας του. Η κ. Σιμπέρ αναφέρθηκε στην σημασία του διαλόγου και της δικοινοτικής συνεργασίας, αποφεύγοντας να αγγίξει θέματα ουσίας. Ο κ. Ακιντζί με μικρές διαφοροποιήσεις υποστήριξε την ε/κ θέση για το Βαρώσι. Εκτός από αυτό το ζήτημα, απέφυγε να αγγίξει άλλες εκφάνσεις του προβλήματος. Ο κ. Όζερσαϊ έφερε στο προσκήνιο το Βαρώσι. Πρότεινε το άνοιγμα της πόλης υπό τ/κ διοίκηση.
 
Περιορισμένο το ενδιαφέρον στην Άγκυρα
Ως συνήθως, η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις «εκλογές». Ωστόσο, για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, οι τ/κ «προεδρικές εκλογές» δεν απασχολούν το προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας. Εξαιτίας των σημαντικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο Ιράκ και στην Συρία, η Άγκυρα έχει στραμμένη την προσοχή της προς άλλες κατευθύνσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με τους τέσσερις μεγάλους «υποψήφιους» για την τ/κ ηγεσία.

Συνεχόμενη ροή ενημέρωσης από «Κ»
Από το Σάββατο, η «Κ» καλύπτει την κρίσιμη «εκλογική διαδικασία» με συνεχόμενη ροή ενημέρωσης από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Η «Κ» βρίσκεται στα επιτελεία των «υποψηφίων», παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις και είναι έτοιμη να μεταδώσει απευθείας τα αποτελέσματα των εκλογών μαζί με τα μεγάλα τ/κ και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

 

 


 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση