ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σιζόπουλος: Γι'αυτό ψηφίσαμε το πλαίσιο αφερεγγυότητας»

Τοποθέτηση του προέδρου της ΕΔΕΚ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Τους λόγους για τους οποίους η ΕΔΕΚ ψήφισε το πλαίσιο αφερεγγυότητας ανέλυσε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνς Σιζόπουλος την Κυριακή. Σε δηλώσεις προέβη και ο Πρόδρομος Προδρόμου εκ μέρους του ΔΗΣΥ. Αναλυτικά:

Όπως έγραψε: «Οι παρεμβάσεις της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο αφερεγγυότητας δημιούργησαν ένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας προς τους πολίτες οι οποίες χρήζουν πραγματικά της στήριξης σε αντίθεση με όσους ήθελαν είτε να αφήσουν τους πολίτες απροστάτευτους είτε να προστατεύσουν τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα είτε να κρύβονται πίσω από φτηνό λαϊκισμό. Την ώρα που οι πολίτες μαστίζονται από την οικονομική κρίση, η ΕΔΕΚ δεν κρύβεται πίσω από τη στείρα αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο:
•Το πλαίσιο αφερεγγυότητας που ψηφίστηκε όχι μόνο δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με τις εκποιήσεις αλλά αντίθετα σκοπεύει να προστατεύσει άμεσα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και όσους πλήγηκαν από την οικονομική κρίση από την εκποίηση των περιουσιών τους από τις τράπεζες.
•Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου επιβαλλόταν να γίνει τώρα δεδομένου ότι από την Παρασκευή 17 Απριλίου ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε ο νόμος των εκποιήσεων και θα άρχιζε χωρίς διακρίσεις η μαζική εκποίηση περιουσιών από τις τράπεζες.
•Το νόμο των εκποιήσεων που αφορούσε μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου τον ψήφισαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στις 6 Σεπτεμβρίου 2014 εκτός από την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.

ΔΗΣΥ«Η Κύπρος δεν θέλει δεκανίκια ειδικών προγραμμάτων»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής για το πλαίσιο αφερεγγυότητας ανέφερε: «Οι χθεσινές αποφάσεις της Βουλής θα επιτρέψουν στη χώρα μας, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, να συνεχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη και να  επιστρέψει σε πορεία ταχείας αποκατάστασης της οικονομίας. Ο στόχος να έχει η Κύπρος ξανά τη δυνατότητα αυτοτελούς χρηματοδότησης από τις αγορές, χωρίς «δεκανίκια» ειδικών προγραμμάτων, είναι τώρα ορατός. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έπραξε χτες το καθήκον της».

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «ταυτόχρονα, με τα νομοθετήματα που εγκρίθηκαν χτες, η χώρα μας διαθέτει για πρώτη φορά ένα συγκροτημένο και αρκετά ισορροπημένο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, με ιδιαίτερη έμφαση στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες και με σκοπό να τους δοθεί στήριξη ενόψει των έκτακτων περιστάσεων που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν εισηγήσεις όλων των κοινοβουλευτικών πλευρών».

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα: «Εδώ επιβάλλεται όμως να απευθύνουμε ένα μήνυμα και προς την πλευρά των εταίρων-δανειστών μας. Τα τελικά νομοθετήματα περιλαμβάνουν ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία, που έγιναν δεκτές μετά από εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Θεωρούμε ότι σε σχέση με αυτό το ζήτημα θα πρέπει και οι εταίροι-πιστωτές μας να δείξουν την απαραίτητη κατανόηση. Διότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Κύπρος καταβάλλει τις απαιτούμενες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να ανασυντάξει την οικονομία της, αλλά πρέπει να  φροντίζουμε ταυτόχρονα για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής».

Ταυτόχρονα, ο ΔΗΣΥ μέσω του κ. Προδρόμου ανέφερε: «Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα θέσουν σε εφαρμογή τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας προκειμένου :
 -Να εξασφαλιστούν δυνατότητες ειδικών σχεδίων αποπληρωμής, εκεί όπου δικαιολογείται, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκποιήσεων,
- Να παρέχονται στους ενδιαφερόμενους υποστηρικτικές υπηρεσίες και τεχνοκρατική στήριξη από τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας,

 

 

 


 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση