ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολέαστρο, το σπίτι της ελιάς στην Ανώγυρα

Από το 2003 η οικογένεια Έλληνα παράγει βιολογικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας

Το μοναδικό θεματικό πάρκο ελιάς στον κόσμο, το Ολέαστρο, όπου πραγματοποιούνται γεωργικές και μεταποιητικές εργασίες και παράγεται εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο. 

Μία πολύ καλή αφορμή για επίσκεψη στην Ανώγυρα, πέραν της ομορφιάς, της παράδοσης, των προϊόντων και της γαστρονομίας της είναι το θεματικό πάρκο ελιάς Ολέαστρο που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την κοινότητα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Η κ. Λίνα Έλληνα, ιδιοκτήτρια του πάρκου, ιθύνων νους και η ψυχή της επιχείρησης μας μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για την δουλειά της, το χωριό της την Ανώγυρα, τις μνήμες της από τα παιδικά της χρόνια εκεί αλλά και την επίπονη και επίμονη προσπάθεια δημιουργίας, αποπεράτωσης και συνεχούς εξέλιξης του Ολέαστρο. Γνωρίζοντας την κυρία Έλληνα επιβεβαιώσαμε την δημιουργικότητα, την εργατικότητα και την εξυπνάδα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους την Ανώγυρας οι οποίοι παρά τις δυσκολίες βρίσκουν τρόπου να ανταπεξέλθουν, να δημιουργήσουν και να επιτύχουν πάντα με έδρα και γνώμονα τον τόπο τους.

Μαζί με την κόρη της Νάταλη και τον σύζυγό της Αντρέα μας υποδέχτηκαν στο μικρό εστιατόριο του πάρκου, μας πρόσφεραν κυπριακό καφέ, κατσούρες και σουπούθκια αλλά και μία μυρωδάτη ελιόπιτα φτιαγμένη από την μητέρα της κ. Λίνας, Χριστίνα Νεάρχου. Εκεί, δοκιμάσαμε για πρώτη φορά μία ακόμη παραλλαγή του κυπριακού ταβά, του ανωιρκάτικου, φταιγμένο από τα χεράκια της κ. Λίνας ο οποίος σερβίρεται με πουργούρι και μαγειρεύεται με κρέας από κατσίκι ή αρνί στον φούρνο με κρεμμύδια και πιπέρι χωρίς αρτυσιά και δάφνη όπως συνηθίζεται σε άλλες περιοχές. «Όταν το 1996 κληρονόμησα ένα κομμάτι γης έξω από την Ανώγυρα σε χώματα που συνορεύουν με την Πάχνα, όταν ακόμα δεν υπήρχε καν ασφαλτοστρωμένος δρόμος για να ενώνει τα δυο χωριά, δεν αργήσαμε να αποφασίσουμε να φυτέψουμε τον ελαιώνα μας που θα έφερνε μετά στην αγορά το πρώτο βιολογικό ελαιόλαδο της Κύπρου, το Ολέαστρο» μου αναφέρει η κ. Έλληνα.

«Πολλοί ήταν αυτοί που μας περιγέλασαν ότι θέλαμε ελικόπτερο για να έχουμε πρόσβαση στο χωράφι μας». Παρόλα αυτά όμως με όραμα το ποιοτικό, βιολογικό ελαιόλαδο και γνώμονα τον πολιτισμό της ελιάς, προχώρησαν στη δεντροφύτευση, κυριολεκτικά στο μέσο του πουθενά, χωρίς οποιαδήποτε υποδομή. «Δεν ήταν λίγες οι φορές που όταν έβρεχε δυνατά είχαμε αποκλειστεί» θυμάται η κ. Έλληνα. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί ο δρόμος, με πολλές προσπάθειες και να μπει ρεύμα στην περιοχή. «Ήταν αυτό που λέμε πέτρινα χρόνια, αλλά εμείς βλέπαμε μπροστά».

Το ελαιοτριβείο

Το 2003 η οικογένεια Έλληνα εγκατέστησε στην Κύπρο το πρώτο ελαιοτριβείο με μυλόπετρες για κρύα έκθλιψη και πιστοποιήσεις ενώ όπως μας είπε η κ. Λίνα πολλοί ήταν αυτοί που τους θεωρούσαν τρελούς για το εγχείρημά τους. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το Ολέαστρο. «Όπως και για όλες τις καινοτόμες ιδέες, το βιολογικό, η κρύα έκθλιψη με μυλόπετρες, οι πολυφαινόλες ήταν άγνωστες έννοιες ως επί το πλείστον» μας εξηγεί αφού παράλληλα με τις προσπάθειες τοποθέτησης έπρεπε να εξηγούν και τις έννοιες αυτές.

Η εδραίωση

Σαν ένα πολύ ξεχωριστό προϊόν το Ολέαστρο, που ανέδειξε το ελαιόλαδο από απλό μαγειρικό συστατικό σε περήφανο αντιπροσωπευτικό δώρο της Κύπρου με τις ποικίλες συσκευασίες του, δεν άργησε να αγκαλιαστεί από τον κόσμο και να αποσπάσει πολλές περγαμηνές. Ενθαρρυμένοι από την αγάπη του καταναλωτή και τις εξαγωγές τους αλλά κι από το όραμά τους για προώθηση του πολιτισμού της ελιάς, δημιούργησαν το 2006 το Πάρκο της Ελιάς Ολέαστρο, ένα μίνι θεματικό πάρκο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην ελιά με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Σήμερα, ο επισκέπτης στο πάρκο μπορεί να απολαύσει εκεί τον καφέ του, διάφορα σνακ και νόστιμα πιάτα από το εστιατόριο και να ξεναγηθεί στους χώρους όπου θα μπορέσει να μάθει με διαδραστικό τρόπο την ιστορία, την παράδοση και όλα όσα έχουν σχέση με την ελιά στην Κύπρο. Παράλληλα, στο πάρκο υπάρχει ένα μικρό μαγαζάκι όπου πωλούνται τόσο το ελαιόλαδο όσο και άλλα προϊόντα παραγωγής του Ολέαστρο όπως χαρουπόμελο.

Μέρα Ελιάς και φεστιβάλ

Το Ολέαστρο και οι άνθρωποί του είναι οι πρώτοι που υιοθέτησαν το θεσμό της Μέρας Ελιάς στην Κύπρο. Η ελιά γιορτάζεται στην ΕΕ κάθε 10 χρόνια και όπως μας είπε η κ. Λίνα Έλληνα έχουν αποταθεί στην ΕΕ για να γιορτάζεται κάθε χρόνο. Το Ολέαστρο έχει ήδη καθιερώσει αυτό τον θεσμό και  διοργανώνει κάθε χρόνο την Μέρα Ελιάς με ολοήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, με δωρεάν είσοδο, ποτό και αναμνηστικά δωράκια στους επισκέπτες. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει εκατοντάδες κόσμος κι έχει ήδη φιλοξενηθεί σε ξένα ΜΜΕ από Ευρώπη μέχρι και Κίνα και ΗΠΑ. Παράλληλα η εκδήλωση αυτή στηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα αφού γίνονται επιδείξεις – μεταξύ άλλων - των προϊόντων που παράγει το χωριό (παστέλλι, χαλλούμι, κρασί) και των καλλιτεχνών της Ανώγυρας.

Info
To Πάρκο της Ελιάς Ολέαστρο είναι ανοιχτό καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00π.μ μέχρι τις 7.00μμ. Είσοδος για ενήλικες 3 και για παιδιά 2 ευρώ. Δύο παιδιά το ένα δωρεάν ενώ επισκέψεις σε ομάδες 2 ευρώ. Πληροφορίες: 99525093, 99565758.