ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Τουρκοκύπριοι εκλέγουν τον νέο ηγέτη τους

Την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των «εκλογών» με μάχη Έρογλου - Ακιντζί

Ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα


Το πρωί της Κυριακής, οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται για μια ακόμη φορά στις «κάλπες» για να αναδείξουν τον νέο ηγέτη της κοινότητας τους. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είναι το φαβορί της νέας αναμέτρησης. Η τουρκοκυπριακή Αριστερά βρίσκεται πλέον στο πλευρό του. Την ίδια στιγμή, τα ρήγματα στους κόλπους της τ/κ Δεξιάς διευκολύνουν το έργο του. Από την πλευρά του, ο κ. Έρογλου ελπίζει για μια ανατροπή, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την παραμονή του στο «Προεδρικό» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.  Το τέλος της «προεκλογικής περιόδου» βρίσκει τον κ. Ακιντζί να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη διάφορων ομάδων της τ/κ Αριστεράς.


Την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες ώρες μετά το τέλος του πρώτου γύρου των «προεδρικών εκλογών», το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ανακοίνωσε την υποστήριξη του στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ακολούθησαν τα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης της «Προέδρου της Βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ και του τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ακόμη, το γεγονός ότι ο Κουντρέτ Όζερσαϊ απέφυγε να εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξη του για το πρώην αφεντικό του, δηλαδή στον Ντερβίς Έρογλου, και ο αρχηγός του κινήματος του, ανακοίνωσε την υποστήριξη του στον Μουσταφά Ακιντζί, αναπτέρωσε περαιτέρω το ηθικό στο στρατόπεδο του κ. Ακιντζί.  


Ελπίζει για ανατροπή ο Έρογλου
 Παρά τα δυσάρεστα μηνύματα της «προεκλογικής» περιόδου, και το αποθαρρυντικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της αναμέτρησης, ο Ντερβίς Έρογλου συμμετέχει στην νέα αναμέτρηση με συγκρατημένη αισιοδοξία. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τ/κ Δεξιά πραγματοποίησε νέο άνοιγμα στην κομματική βάση της. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου ανοίγματος, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα έστειλαν στον δεξιό και κεντρώο ψηφοφόρο το μήνυμα ότι η παραμονή του «έμπειρου» Ντερβίς Έρογλου στο τιμόνι της τ/κ κοινότητας είναι αναγκαία για την υπεράσπιση της «κρατικής υπόστασης» της τ/κ Δεξιάς. «Δεν έχετε άλλη επιλογή. Πρέπει να εμποδίσετε την άνοδο του Μουσταφά Ακιντζί στην εξουσία, ο οποίος είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει παραχωρήσεις προς στους Ελληνοκύπριους», υπήρξε το χαρακτηριστικό μήνυμα των στελεχών του κινήματος προς τους αναποφάσιστους «ψηφοφόρους» σύμφωνα με τις πηγές της «Κ».

Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης στρατηγικής, λίγο πριν το τέλος της «προεκλογικής περιόδου», ο κ. Έρογλου εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά του κ. Ακιντζί ζητώντας από τον εκπρόσωπο της τ/κ Αριστεράς στις «προεδρικές εκλογές» να ανοίξει τα χαρτιά του για την προοπτική της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος. Μέσα από την συχνότητα του Μπαϊράκ, ο κ. Έρογλου αναρωτήθηκε για το αν ο κ. Ακιντζί είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει τις παραχωρήσεις, τις οποίες, κατά την γνώμη του, ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το μήνυμα του κ. Έρογλου μεταφέρθηκε από τους οπαδούς του στις κοινότητες της Καρπασίας, της Μόρφου και της Αμμοχώστου, οι οποίες, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ενδέχεται να επηρεαστούν από τις μετακινήσεις πληθυσμού.
  
Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα
 Τέσσερις παράγοντες έρχονται να κρίνουν το αποτέλεσμα των «προεδρικών εκλογών» της 26ης Απριλίου. Πρώτον, το 35% των «ψηφοφόρων», το οποίο την προηγούμενη Κυριακή «ψήφισε» αποχή πλέον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Δεύτερον, το στρατόπεδο του Κουντρέτ Όζερσαϊ διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο στην νέα αναμέτρηση. Τρίτον, η συσπείρωση των βάσεων της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και Αριστεράς φέρει ιδιαίτερη σημασία. Τέλος, διάφορες αντιδημοκρατικές «πρακτικές» (λ.χ. ο εκφοβισμός του μέσου Τουρκοκύπριου με το σκεπτικό ότι η τ/κ Αριστερά έρχεται να εκλέξει έναν ηγέτη, ο οποίος θα υποκύψει τις πιέσεις της ε/κ πλευράς ή εξαγορά ψήφου) ενδέχεται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.  

Τι λένε οι πληροφορίες μας
 Οι πληροφορίες της «Κ» από καλά πληροφορημένες πηγές δείχνουν ότι σε ότι αφορά τους δυο πρώτους προαναφερόμενους παράγοντες, ο κ. Ακιντζί δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αύριο, εκτός απροόπτου, το ποσοστό της αποχής ενδέχεται να είναι αξιοσημείωτο, γεγονός που διευκολύνει το έργο του κ. Ακιντζί αφού η αποχή επηρεάζει περισσότερο την Δεξιά παρά την Αριστερά. Ακόμη, τις τελευταίες ώρες, από το στρατόπεδο του κ. Όζερσαϊ φτάνουν αποθαρρυντικά μηνύματα για τον απερχόμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Διάφορα στελέχη αποσαφηνίζουν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Έρογλου. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, ο πρώην «Πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσούκ αποσαφηνίζει ότι δεν θα υποστηρίξει τον απερχόμενο ηγέτη της κοινότητας του.  Σε ότι αφορά το ζήτημα της συσπείρωσης των κομματικών βάσεων και των αντιδημοκρατικών «πρακτικών», το προβάδισμα ανήκει στον κ. Έρογλου. Ο ίδιος διαθέτει αξιοσημείωτα οικονομικά κονδύλια με τα οποία εξασφαλίζει την υποστήριξη των αναποφάσιστων και Δεξιών ψηφοφόρων. Ακόμη, εντός του ΡΤΚ διάφορες μερίδες δεν υποστηρίζουν την «υποψηφιότητα» του κ. Ακιντζί, γεγονός που αναπτερώνει το ηθικό του στρατοπέδου Έρογλου.  

Η «Κ» καλύπτει ζωντανά τις «εκλογές»
 Ο δεύτερος γύρος των «εκλογών» ξεκινά το πρωί της Κυριακής στις 08.00 και λήγει στις 18.00. 176.980 «ψηφοφόροι» προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο ηγέτη της τ/κ κοινότητας.  Όπως την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και στις 26 Απριλίου, η «Κ» καλύπτει ζωντανά τις «εκλογές» από διάφορες επαρχίες του βόρειου κομματιού της Κύπρου. Την Κυριακή, η «Κ» θα έχει ζωντανή, συνεχόμενη ροή πληροφοριών για την ιστορική αναμέτρηση.  

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση