ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα Άντρου για στήριξη Αναστασιάδη στο Κυπριακό

Μήνυμα στήριξης της Κυβέρνησης στο Κυπριακό από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στην Κύπρο για τις προοπτικές των συνομιλιών στο Κυπριακό μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στους ομογενείς του Λονδίνου, με ομιλία του σε παμπαροικιακή συγκέντρωση στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική καμπή «η οποία θα καθορίσει το μέλλον και την προοπτική και της Κύπρου και του κυπριακού λαού, αλλά και του ίδιου του Κυπριακού προβλήματος αν δε γίνει κατορθωτό να εξευρεθεί μια λύση».

Σημείωσε πως κάνουν λάθος όσοι λένε πως δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και ότι ο κ. Ακιντζί έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής τόσο ως δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας όσο και στο Κυπριακό γενικότερα, στηρίζοντας την επίτευξη συμφωνίας.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι όσο λάθος είναι να θεωρεί κανείς ότι η παρουσία Ακιντζί δε διαφοροποιεί τα δεδομένα, άλλο τόσο λάθος είναι να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει να ασκήσει τον δικό της ρόλο, κάτι που συνεπάγεται ότι η αλλαγή της ατμόσφαιρας δε σημαίνει ότι αυτόματα οδεύουμε προς λύση. «Θα είναι μία πολύ βασανιστική διαδικασία για την οποία θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά για να πετύχουμε αποτελέσματα», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, έκανε λόγο για μηνύματα που φτάνουν ότι επιθυμεί να συνεργαστεί για τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Κυπριανού σχολίασε πως αυτό οφείλεται στο ότι η Άγκυρα θέλει να είναι μέρος των ευρύτερων ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή και κατανοεί πως το άλυτο Κυπριακό εμποδίζει τη φιλοδοξία της να γίνει μεγάλο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. «Αυτό αποτελεί για εμάς μεγάλο πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Είπε πάντως ότι θα ήταν μεγάλη αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι η Τουρκία εύκολα θα συμφωνήσει με τους όρους μιας λύσης που εκφράζουν τα οράματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σημείωσε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι πως όταν μιλάμε για κυπριακό λαό πρέπει να εννοούμε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαζί, ότι δεν μπορεί να υπάρχει προαποκλεισμός από τη διαδικασία και διαχωρισμός σε ενδοτικούς και απορριπτικούς και ότι οι διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου αποτελούν τη βάση για να επιτευχθεί η ενότητα ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Χαρακτήρισε τουλάχιστον «παρακινδυνευμένη» την απόπειρα αποδέσμευσης από αυτά που έχουν διαχρονικά συμφωνηθεί, τονίζοντας ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι λανθασμένη βάση και ότι δεν απαιτείται επ’ αυτού αλλαγή στρατηγικής όπως υποστηρίζουν διάφορα πολιτικά κόμματα. «Έχει τεράστια σημασία εκείνα τα οποία λέμε να έχουν πρακτική εφαρμογή», σχολίασε ο κ. Κυπριανού.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία δε θα υπάρξουν πολλές άλλες δυνατότητες για λύση του Κυπριακού. «Είναι για αυτόν τον λόγο που εμείς απευθύνουμε έκκληση στον κ. Αναστασιάδη να διαπραγματευτεί με επιμονή στις αρχές λύσης του Κυπριακού, με συλλογικότητα και σοβαρό τρόπο», είπε ο Άντρος Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι ενώ το ΑΚΕΛ έχει ασκήσει κατ’ επανάληψη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τακτικισμούς δίχως ξεκάθαρο προσανατολισμό και στόχο στον χειρισμό του Κυπριακού, «παρόλα αυτά, αν και εφόσον λειτουργήσει στο Κυπριακό με τρόπο που θα διαμορφώνει δεδομένα που θα επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για να πάμε για λύση –όχι την όποια λύση, αλλά λύση όπως την έχουμε αποφασίσει διαχρονικά στο Εθνικό Συμβούλιο- τότε να είστε βέβαιοι πως το ΑΚΕΛ, λειτουργώντας όπως πάντα υπεύθυνα και σοβαρά, πατριωτικά, θα στηρίξει τη διαδικασία».

Στη συνέχεια είπε πως η λύση θα δώσει μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη και θα πρόσδιδε εντελώς διαφορετικές προοπτικές στο νησί, που θα καθίστατο σημαντικό κέντρο με πρωταγωνιστικές προσπάθειες και σε ενεργειακά ζητήματα και στην ειρήνη στην περιοχή, καθώς και γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση