ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρτοποιεία Θ. Σεργίου: Η παράδοση ψήνεται κάθε μέρα

Αυθεντικές γεύσεις και αγνές πρώτες ύλες που συνδυάζουν την αθηενίτιτκη παράδοση

Μερικές γεύσεις ξυπνούν μνήμες και εικόνες. Όπως ακριβώς και τα γλυκά κουλούρια/παξιμάδια των Αρτοποιείων Θ. Σεργίου με έδρα την Αθηένου, τα οποία δοκίμασα τυχαία σε ένα παλαιότερο ρεπορτάζ στην πάλαι ποτέ αγροτική πρωτεύουσα της Μεσαορίας. Εκείνη την ημέρα ο Κυριάκος Σεργίου, ένας εκ των ιδιοκτητών, μου πρόσφερε ένα σακούλι με προϊόντα της γκάμας του αρτοποιείου του αλλά τα παξιμάδια με προζύμι που έμειναν αξέχαστα.

«Για αυτά τα κουλούρια βρίσκομαι εδώ», του λέω μόλις τον συναντώ στη βιοτεχνία και αντικρίζω τον ειδικό φούρνο στον οποίο ψήνονται για μία ώρα ενώ προηγουμένως για πέντε με εφτά ώρες αφήνονται για να φουσκώσουν. Τα εξαιρετικά αυτά παξιμάδια είναι μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς του Κυριάκου, ο οποίος μαζί με τα δύο του αδέλφια, Σέργιο και Ξένια διαχειρίζονται τη λειτουργία του αρτοποιείου σήμερα με τη βοήθεια των γονιών του Θεοφάνη και Άννας.

Τα αρτοποιεία Σεργίου όμως μετράνε πάνω από ένα αιώνα ζωής αφού δημιουργήθηκαν από την οικογένεια Σεργίου γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η προγιαγιά τους με εξαιρετική μαεστρία και αγάπη ζύμωνε κάθε λογής αρτοποιήματα για την οικογένεια. Η παράδοση και η αγάπη της αρτοποιίας πέρασε από γενιά σε γενιά και το 1979 ο Θεοφάνης Σεργίου αποφάσισε να φτιάξει το δικό του αρτοποιείο στην Αθηένου. Οι παραδοσιακές συνταγές και η τέχνη των Αθηενιτών προγόνων τους, σε συνδυασμό με το χωριάτικο αλεύρι και τα αγνά υλικά που χρησιμοποιούν, αποτελούν τη βάση των συνταγών της γκάμας των αθηενίτικων προϊόντων τους που αποτελείται από εξαιρετικά παξιμάδια, μυρωδάτα κουλούρια διαφόρων γεύσεων για όλα τα γούστα και μπισκότα.

Η παρουσία του αρτοποιείου για πάνω από 100 χρόνια δεν είναι καθόλου τυχαία αφού πέραν της γνωστής μαστοριάς των Αθηενιτών στα ζυμώματα είναι αναμφισβήτητη η εργατικότητα, η δημιουργικότητα και η ευστροφία τους. Στοιχεία τα οποία κατέχουν στον μέγιστο βαθμό τόσο οι γονείς Σεργίου όσο και οι συνεχιστές τους, τα τρία τους παιδιά. Εκείνο όμως που συνάντησα εκεί και κατάλαβα που οφείλεται η διαχρονικότητα τους συνομιλώντας με τον Κυριάκο και την Ξένια είναι η αγάπη, το μεράκι αλλά και ο προγραμματισμός τους για το μέλλον.

Νέα εποχή και προφίλ

Γνωρίζουμε πως μία επιχείρηση για να διατηρηθεί στη ζωή οφείλει να ανανεώνεται και να προσθέτει καινούργιες πινελιές στην γκάμα της. Αυτό ακριβώς πραγματοποιείται στα Αρτοποιεία Θ. Σεργίου όπου η γκάμα τους τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή όπου προστίθενται συνεχώς καινούργιες ιδέες. Πέραν της παραδοσιακής παρασκευής αθηενίτικου ψωμιού, η οποία έχει μία μικρή μερίδα της δραστηριότητας του αρτοποιείου, η βιοτεχνία ασχολείται κυρίως με την παρασκευή παξιμαδιών, αρτοποιημάτων (αλμυρών) με ζυμάρι, χωρίς σφολιάτα, κουλουριών, βουτημάτων αλλά και αθηενίτικων λουκουμιών.

Η Ξένια μου εξήγησε πως μεγάλο κομμάτι των εργασιών της επιχείρησης έχει να κάνει με την παρασκευή των πασίγνωστων παραδοσιακών αθηενίτικων κουραμπιέδων με καβουρδισμένο αμύγδαλο ως γέμιση ή χαλεπιανό τα τελευταία χρόνια όταν το ζητούν οι πελάτες. Οι κουραμπιέδες αλλά ολόκληρη η γκάμα των προϊόντων των Αρτοποιείων Σεργίου βρίσκονται στα ράφια των αεροδρομίων της Κύπρου με τους κουραμπιέδες να προτιμώνται ιδιαίτερα από τους ξένους. Η παρουσία των προϊόντων της επιχείρησης στα αεροδρόμια ήταν η αιτία του ανοίγματός τους με εξαγωγές και στο εξωτερικό. Ο Κυριάκος μου ανέφερε πως σήμερα η εταιρεία εξάγει κατά κόρον στη Μεγάλη Βρετανία παξιμάδια, τα οποία τοποθετούνται στα ράφια κυπριακών υπεραγορών του Λονδίνου. Τελευταία όμως στο πλαίσιο της συνεχούς προώθησης και ανανέωσης της η επιχείρηση έκανε ένα νέο άνοιγμα στο εξωτερικό με την εξαγωγή έξι διαφορετικών γεύσεων μπισκότων.

«Σήμερα», μου εξηγεί ο Κυριάκος, «παρατηρείται μία στροφή στο σπιτικό φαγητό και γλυκό, την υγιεινή διατροφή. Ο κόσμος πλέον βαρέθηκε τα βιομηχανοποιημένα και επιλέγει τα homemade της μαμάς και της γιαγιάς. Έτσι, προωθήσαμε τα συγκεκριμένα μπισκότα χωρίς λεία υφή, με αγνά και αυθεντικά υλικά που μοιάζουν με σπιτικά. Φαίνεται πως ξετρέλαναν τους Βρετανούς και αγωνιούμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν στην αγορά τους».

Πέραν της ποιότητας και της αγνότητας των υλικών τους τα προϊόντα των Αρτοποιείων Σεργίου ξεχωρίζουν για τις όμορφες συσκευασίες τους. «Θέλαμε να δώσουμε το κάτι παραπάνω στην συσκευασία», μου εξηγεί ο Κυριάκος. «Ο αδελφός μου Σέργιος είναι εκείνος που ανέλαβε αυτό το κομμάτι του branding που φαίνεται πως μας δίνει μία ξεχωριστή ταυτότητα και ένα πιο σύγχρονο προφίλ. Το μελετήσαμε πολύ και το βελτιώνουμε πολύ αν και στοιχίζει κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο. Θέλουμε όμως να προσφέρουμε αυτό το κάτι παραπάνω και μέσα και έξω από την συσκευασία μας και νομίζω πως το καταφέρνουμε».

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Σε επιλεγμένες υπεραγορές (Metro, Ρrinos, κ.α.), φούρνους και περίπτερα σε όλη την Κύπρο και από το αρτοποιείο οδός Μόρφου 1, Αθηένου, Λάρνακα. Κυριάκος Σεργίου, παραγωγός, τηλ. 24523464.