ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομήρου: Έτοιμη η ΚΔ να αξιοποιήσει τη νέα δυναμική στο Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει πλήρως και με προσοχή τη νέα δυναμική που δημιουργήθηκε στο Κυπριακό μετά την εκλογή Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ενώπιον της 45ης Διάσκεψης της Περιφέρειας Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου (BIMR), του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA).

Σε χαιρετισμό του στη Λεμεσό κατά την εναρκτήρια τελετή της διάσκεψης, ο κ. Ομήρου είπε πως οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα αμαυρώνονται εδώ και δεκαετίες από τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ωστόσο σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, «μια νέα δυναμική έχει αναδειχθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης».

Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συνέχισε, φαίνεται να διαθέτει πραγματική βούληση για συνεργασία, ώστε να επιτευχθεί μια αναμενόμενη από καιρό διευθέτηση του προβλήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως και με προσοχή αυτή τη δυναμική, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα συμφωνήσουμε μια συνολική διευθέτηση, που θα οδηγήσει σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις θεματικές που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη, «Κοινοβούλια και ανεργία» και «Κοινοβούλια και λογοδοσία», ο κ. Ομήρου είπε πως αυτά τα δυο είναι από τα πιο πιεστικά και δύσκολα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα κοινοβούλια σήμερα και που αποτελούν σημαντικές ανησυχίες των πολιτών μας και σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής τους.

«Τα θέματα αυτά αφορούν άμεσα την Κύπρο, καθώς η χώρα μας, μαζί με πολλές άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τεραστίων διαστάσεων», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι στο παρόν στάδιο, η Κύπρος βρίσκεται σε μια διαδικασία εφαρμογής μέτρων και μηχανισμών, στο πλαίσιο του σχεδίου που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς δανειστές μας προς αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι, καθώς προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στη νέα τάξη πραγμάτων, θα αναδειχθούμε δυνατότεροι και με μεγαλύτερη ισορροπία σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και τόνισε πως «η επιζητούμενη αυτή ισορροπία είναι δυνατή μόνο αν επιτύχουμε και την επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι η διήμερη διάσκεψη είναι σημαντική για την Κύπρο, αφού θα δώσει την ευκαιρία στους Κύπριους βουλευτές «να εκθέσουν ενώπιον των συναδέλφων τους τις συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκε η Κύπρος, κατά τρόπο απαράδεκτο, μετά την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων, να περάσει σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, με υψηλό ποσοστό ανεργίας και φαινόμενα κοινωνικής δυστυχίας».

Πρόσθεσε ακόμη πως «θα δώσουμε και το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης, ευρύτερα σε παγκόσμιο αλλά και σε ευρωπαϊκό ιδιαίτερα επίπεδο, προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε τέλος ότι οι Κύπριοι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία του Κυπριακού, «για το γεγονός ότι 41 χρόνια μετά την εισβολή συνεχίζεται η παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή και ότι θα πρέπει να στραφούν πιέσεις και επιρροές προς την Τουρκία για να εγκαταλείψει «την αδιάλλακτη στάση της και να συναινέσει σε δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση