ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάλλος Πρέσβης: Οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί στο Κυπριακό

«Είναι σημαντικό οι κοινότητες να αγκαλιάσουν μικρά ΜΟΕ, που έχουν άμεση επιρροή»

ΚΥΠΕ

Η πολύ μεγάλη και πραγματική εμπιστοσύνη που υπάρχει αυτή τη φορά μεταξύ των δύο ηγετών είναι, σύμφωνα με το Γάλλο Πρέσβη στη Λευκωσία, που επισημαίνει ότι η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη νέα διαδικασία συνομιλιών που άρχισε και ότι οι δύο ηγέτες μοιράζονται το ίδιο όραμα για λύση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του στην τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς” ο Jean-Luc Florent σημείωσε τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί ότι η λύση στην οποία θα καταλήξουμε δεν θα είναι μια δομή κοντά στη συνομοσπονδία, αλλά μια πραγματική ομοσπονδία.

Κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Γάλλος Πρέσβης είπε ότι καταρχήν αυτά είναι ενθαρρυντικά  λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι κοινότητες να αγκαλιάσουν μικρά ΜΟΕ, που έχουν άμεση, γρήγορη και πραγματική επιρροή. Είναι σημαντικό να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και ως τέτοια μέτρα είναι, είπε, η αλλαγή στη διαδικασία στα οδοφράγματα ή η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας. 

Η εντύπωση που έχει, πρόσθεσε, είναι ότι οι δύο ηγέτες διάκεινται υπέρ μιας παράλληλης διαδικασίας που θα αφορά το τι μπορεί να γίνει με τα Βαρώσια. Αλλά αυτό, είπε, θα γίνει αργότερα, σε μια παράλληλη διαδικασία με τις διαπραγματεύσεις με τρόπο που να μην ανακόπτει η μία διαδικασία την άλλη. Προτεραιότητα, πρόσθεσε ακόμα, και των δύο ηγετών είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και κοινός τους στόχος.

Κληθείς να σχολιάσει εάν μπορεί να είναι πραγματική η προσδοκία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε για σημαντική πρόοδο μέχρι την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και τη συζήτηση εκεί των πολυπλοκότερων θεμάτων με την συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, ο κ. Florent εκτίμησε ότι έχει μεγάλη σημασία τι θα γίνει στις διαπραγματεύσεις τους επόμενους 2,5 – 3 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, εάν υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στη βάση αρχών, είπε διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί συμφωνία στις λεπτομέρειες γιατί αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά εάν οι δύο ηγέτες μπορούν να επιτύχουν συμφωνία στις αρχές επί αρκετών θεμάτων, αυτό θα δημιουργούσε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση