ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών υπό τη σκιά της Άγκυρας

Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Εδαφικό και νέα ΜΟΕ η ατζέντα της Πέμπτης

Υπό τη σκιά της χθεσινής παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για διαβουλεύσεις με την τουρκοκυπριακή ηγεσία για το κυπριακό, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, δίνουν αύριο το εναρκτήριο λάκτισμα στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος φτάνει σήμερα στο νησί για το σκοπό αυτό. Παρά την ενόχληση πάντως που προκάλεσε στην Λευκωσία η κάθοδος του κ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα και των μηνυμάτων που αυτή στέλνει δύο μόλις ημέρες πριν την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η Κυβέρνηση επέλεξε να στείλει διά της πλαγίας οδού δικά της σαφή μηνύματα και προς κάθε κατεύθυνση. Απευθυνόμενος σε εκδήλωση του Οργανισμού Νεολαίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να κάνει πράξη τις δημόσιες διακηρύξεις της «περί αποφασιστικότητας και ειλικρινούς βούλησής της να στηρίξει μια συμφωνημένη και δίκαιη λύση που εμείς οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, θα διαπραγματευτούμε και θα συμφωνήσουμε».

Ανεξαρτήτως πάντως των όποιων προθέσεων της Άγκυρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εισέρχονται στη νέα φάση των συνομιλιών με συμφωνημένη διαδικασία τη διαγώνια συζήτηση των θεμάτων της διακυβέρνησης και του περιουσιακού με πτυχές του εδαφικού. Η διαπραγμάτευση των δύο ηγετών θα διεξαχθεί στη βάση της προεργασίας που έχουν κάνει οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, και συγκεκριμένα, της ανασκόπησης των θέσεων των δύο πλευρών προς επαναξιολόγηση των σημείων όπου εντοπίζονται διαφορές ή και μεγάλες αποκλίσεις με στόχο την επίτευξη νέων συγκλίσεων. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν στα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής τα οποία και θα ανακοινώσουν αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα πρώτα μέτρα τα οποία από κοινού οι δύο διαπραγματευτές θα προτείνουν στους δύο ηγέτες για την αυριανή λήψη απόφασης αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στην παρουσία και του κ. Άιντα. Μέχρι πάντως και την περασμένη Δευτέρα οπόταν και είχαν την τελευταία τους συνάντηση οι κ.κ. Μαυρογιάννης και Ναμί, ψηλά στον κοινό κατάλογο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής τον οποίο προορίζουν για τους δύο ηγέτες βρίσκονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Πυροϊου, Λεύκας και Πύλης Πάφου, καθώς και η εκεί λειτουργία κοινής λαϊκής αγοράς.

Όπως συναφώς έχει μεταφερθεί στην «Κ», στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας που έχει υιοθετηθεί για τις συνομιλίες, ο κοινός κατάλογος μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα είναι υπό συνεχή εξέλιξη και διαμόρφωση από τους δύο διαπραγματευτές, σε μια παράλληλη πορεία με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι και σταδιακά θα ανακοινώνουν τα συμφωνημένα κάθε φορά νέα μέτρα μετά από τις συναντήσεις τους.

Ανάλογη εξελικτική διαδικασία θα ακολουθήσει και η ανασκόπηση όλων των θεμάτων του κυπριακού που διενεργείται από τους επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κοινοτήτων. Έτσι, σε αυτή την τρίτη φάση των συνομιλιών, οι δύο διαπραγματευτές θα περάσουν από την καταγραφή των σημείων σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών στο στάδιο των ουσιαστικών διαβουλεύσεων προκειμένου να επιτύχουν όσο το δυνατό περισσότερες συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια που θα συζητηθούν, πάντα υπό την καθοδήγηση των δύο ηγετών, οι οποίοι για το σκοπό αυτό θα συναντούνται ανά δεκαπενθήμερο.

Στη βάση της συμφωνημένης αυτής διαδικασίας, αλλά κυρίως των θετικών μηνυμάτων που λαμβάνουν από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, τόσο τα ΗΕ όσο και ευρύτερα ο διεθνής παράγοντας επιθυμούν να αφεθεί στις δύο κοινότητες η πρωτοβουλία των κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από διπλωματικές πηγές, για όσο διάστημα τουλάχιστον οι δύο ηγέτες θα εξακολουθούν να εμφανίζονται πρόθυμοι να εργαστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη σημαντικής προόδου στο κυπριακό, θέτοντας ως πρώτο χρονικό ορόσημο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα παραμένουν σε απόσταση από τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό και τα ΗΕ έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε αυτή τουλάχιστον τη φάση με κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων προς σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών εκεί και όπου παρατηρούνται δυσκολίες, εκτός και αν ζητηθεί κάτι ανάλογο από τα υπό ενδιαφερόμενα μέρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ερντογάν: «Δε θα παραιτηθούμε ποτέ από εγγυήτρια δύναμη»
Πρόοδο στις συνομιλίες μέχρι τέλος του έτους ζητά ο Τσαβούσογλου
Βάζουν τις τελευταίες πινελιές οι διαπραγματευτές
Ολική ρήξη Σιζόπουλου στο κυπριακό

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση