ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάνει πίσω ο ΔΗΣΥ στο προσχέδιο Γιωρκάτζη

Ζητά να παγώσουν οι εργασίες μέχρι και την απόφαση του Ανωτάτου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Εννέα μήνες μετά την αποκάλυψη της σύγκρουσης συμφερόντων για την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, εξαιτίας του ότι την υπεράσπιση της MIG και Α. Βγενόπουλου είχε αναλάβει η δικηγορική εταιρεία Αντρέα Γιωρκάτζη ΔΕΠΕ του εν διαστάσει συζύγου της διοικήτριας και της κόρης της Μαριάννας αλλά και την αποκάλυψη ότι το συμβόλαιό της είχε περιέργως τροποποιηθεί απαλείφοντας την πρόνοια της σύγκρουσης συμφερόντων, η Επιτροπή Θεσμών ολοκληρώνει ολοήμερη κλειστή συνεδρία στις 5 Ιουνίου, τη συζήτηση γύρω από το προσχέδιο της έκθεσης και τα όσα αποκαλύφθηκαν όλο αυτό το διάστημα εντός της βουλής. Το ζήτημα είναι ότι ενώ όλα τα κόμματα φαίνεται να ζητούν να προχωρήσει το συντομότερο σε ολοκλήρωση το προσχέδιο της έκθεσης, ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να απέχει από το πόρισμα ζητώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες μέχρι και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Απέχει ο ΔΗΣΥ από τη συζήτηση του πορίσματος 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού με το πέρας της συνεδρίας εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση του θέματος πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για την παύση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Ανέφερε μάλιστα πως μπορεί να εξετάζει πολιτικά το θέμα η Βουλή προσθέτοντας πως από τη στιγμή που υπάρχουν σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες θα ήταν σοφότερο η Βουλή να κάνει τις πολιτικές της τοποθετήσεις αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παρόντες στην κλειστή συνεδρία, ο Βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από το κόμμα να εισηγηθεί την παγοποίηση του ζητήματος, μέχρι και το ξεκαθάρισμα των διαδικασιών από το Ανώτατο. Ο ίδιος είπε πως θα παρακολουθεί ο ΔΗΣΥ την κατ’άρθρον συζήτηση αλλά δεν πρόκειται να συμμετέχει. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως οι οποιεσδήποτε δημόσιες αναφορές του ζητήματος θα λειτουργήσουν υπέρ της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στο Ανώτατο Δικαστήριο καθώς θα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του κόσμου.

Υποδείξεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ
Αξίζει να σημειωθεί πως οι νομικές διαδικασίες για παύση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη δεν έχουν ακόμα αρχίσει. Προβλέπεται δε, πως δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Αυτός είναι και ο λόγος που πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πως ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να καθυστερήσει τη συζήτηση του πορίσματος αλλά και να αποφύγει γενικότερα την ολοκλήρωση του πορίσματος καθώς αναμένεται να αγγίξει πτυχές που αφορούν τις αδυναμίες και παραλείψεις του Προεδρικού. «Έχουν λεχθεί πολλά δημοσίως που καίνε τη Διοικήτρια. Περιμένουμε πως το προσχέδιο της Θεσμών θα την καταδικάσει στη συνείδηση του κόσμου;» διερωτούνται οι ίδιοι κύκλοι.

Σημειώνεται πως ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους έχει ήδη διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν του κόμματός του και απείχε από τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ ο Ανδρέας Κυπριανού έχει εκφράσει ήδη τις ανησυχίες του. Οι προσπάθειες για καθυστέρηση ακόμα και αποφυγή δημοσιοποίησης του πορίσματος, φέρεται να είναι υπό τις υποδείξεις της ηγεσίας του κόμματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση