ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωγμές στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαπραγμάτευσης

«Δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με Βαρουφάκη» φέρεται να δήλωσε ο Νίκος Παππάς

Η υποβόσκουσα ένταση στο κυβερνητικό μέτωπο της Ελλάδας, που κυλούσε μέχρι στιγμής στο παρασκήνιο, φέρεται σύμφωνα και με ρεπορτάζ από την Αθήνα που αναμεταδίδουν και Τα Νεα, να βγήκε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξαν Υπουργοί της Κυβέρνησης που κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη αντίστοιχα να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση. Μεταξύ αυτών, οι Γιάννης Πανούσης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Γιώργος Σταθάκης, ενώ στη γραμμή αυτή φέρεται να ήταν και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης μέχρι που πήρε θέση μέσω twitter, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπέρ του «Όχι». Τις προηγούμενες μέρες, πάλι μέσω Twitter έγραφε ο ίδιος ότι η «Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία για να αποφευχθεί το Grexit», που δεν υπήρχε σαν θέμα εκείνη τη στιγμή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντως, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος και ο οποίος σημειώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αμφισβήτηση, η έκρηξη μεταξύ Νίκου Παππά και Γιάνη Βαρουφάκη, επήλθε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα capital controls, όπου ο πρώτος εξοργισμένος απάντησε ότι «εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με αυτόν τον τύπο».

Οι ανοιχτές διαφοροποιήσεις

Γεγονός είναι πάντως ότι έχουν ήδη καταγραφεί τουλάχιστον δυο ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις από σημαίνοντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν δημόσια θέση μπροστά στις εξελίξεις. Αφενός μεν ο δημοσιογράφος και βουλευτής  Στέλιος Κούλογλου ο οποίος στην ιστοσελίδα TVXS, έγραψε ένα άρθρο στο οποίο παρακινεί τον Αλέξη Τσίπρα να αδράξει την ευκαιρία που έδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

«Αν πράγματι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση, τότε η κυβέρνηση δεν πρέπει να την απορρίψει. Μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν να παραποίησε χοντροκομμένα την πραγματικότητα στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε. Αλλά η πρωτοβουλία του για την εκ νέου επανέναρξη του διαλόγου, όπως διέρρευσε αργά χθες το βράδυ, φέρνει στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε κίνηση, για την άρση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές», γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Κούλογλου.

«Ενα καταστροφικό σενάριο για τη χώρα, που θα μπορούσε να τη μετατρέψει «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε» έγραψε από την άλλη σε ανοιχτή του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος για να προσθέσει ότι:  «Χωρίς την εξεύρεση κράτους – χρηματοδότη (για την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ), η εκτύπωση δραχμών δεν θα βοηθούσε, καθώς το νέο νόμισμα δεν θα γινόταν αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές στερώντας από τη χώρα τη δυνατότητα εισαγωγών, ενώ στο εσωτερικό θα άνθιζε η παραοικονομία με ευρώ, που έχουν αποσύρει οι πολίτες από τις τράπεζες».
Προσθέτει, δε, ότι η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα προϋπέθετε είτε αποχώρηση από την Ε.Ε., είτε τροποποίηση της Συνθήκης της Ε.Ε., ώστε να προβλέπεται αυτό το ενδεχόμενο. Έχοντας αναλύσει τα σενάρια αυτά, καταλήγει στη διαπίστωση ότι «η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί, η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους».

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ