ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: Λόγω μη κεφαλαιακής επάρκειας το κυπριακό κούρεμα (LIVE)

Οι συντάκτες της «Κ» μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την διαδρομή προς το δημοψήφισμα

Kathimerini.gr

Υπέρ του ΝΑΙ στην Ευρώπη τάχθηκαν σήμερα και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Κώστας Σημίτης, ενώ σε περιδίνηση μπαίνει η συμπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή. 

Οι συντάκτες της "Κ" μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την διαδρομή προς το δημοψήφισμα της Κυριακής:

22:00  Ρέντσι: «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως αποτελέσματος»
«Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και να διαπραγματευθεί ένα πρόγραμμα  βοηθειών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο ιταλικό δημόσιο κανάλι Rai Uno.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα κατά την γνώμη του δεν θα βγει από το ευρώ και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχει συμφωνία».

Ο  Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε, επίσης , ότι «είναι άσχημο να βλέπει κανείς τις εικόνες των ανθρώπων στις ουρές για ανάληψη χρημάτων αλλά είναι άσχημο και να υπάρχουν ακόμη πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα και εφοπλιστές που δεν πληρώνουν τους φόρους. Οι Ιταλοί σκέφτονται ότι έχουν κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και δεν θέλουν να πληρώνουν για τους άλλους».

Ο Ματέο Ρέντσι, τέλος, δήλωσε στην Rai ότι η χώρα του δεν είναι πλέον ένα πρόβλημα, όπως πριν τέσσερα χρόνια, αλλά «τώρα προσπαθεί, μαζί με τους άλλους, να βρει μια λύση».


21:56  Επιστολή Σκυλακάκη στους πολίτες που θέλουν ευρώ και σκέφτονται να ψηφίσουν «όχι»
Ανοιχτή επιστολή απέστειλε ο προέδρος της Δράσης, Θόδωρος Σκυλακάκης προς τους πολίτες που θέλουν το ευρώ και σκέπτονται να ψηφίσουν όχι, προτρέποντας του πολίτες που επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ να σκεφτούν όσο πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά μπορούν.

21:54  Θεσσαλονίκη: Ηχηρό «παρών» στη συγκέντρωση υπέρ του «Ναι»

«Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ», φώναξαν υποστηρικτές του "Ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία Αγίας Σοφίας κρατώντας πλακάτ και σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

21:47  Τσίπρας: Ο φόβος είναι υπαρκτός και θα τον νικήσουμε

21:44 Τσίπρας: Οταν κανείς βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή με βαριά ευθύνη και του τίθεται σκληρό τελεσίγραφο, η μια επιλογή ήταν να το δεχτώ και να πάρω στους ώμους μου μια βαριά ευθύνη για το τέλος της Ευρώπης, η δεύτερη να έρθει σε τυφλή ρήξη και η τρίτη που επέλεξα εγώ να ακολουθήσει τη δημοκρατική διαδικασία για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία.

21:41 Τσίπρας: Οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν

21:41  Τσίπρας: Οχι δα, ο ελληνικός λαός είναι πολύ ώριμος ( απαντά ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την ύπαρξη φιλοπολεμικού κλίματος και διχασμού)

21:40 Τσίπρας: Σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και ταυτόχρονα θα κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, σε συνεργασία με τους πολιτειακούς άρχοντες και τα κόμματα.

21:39  Τσίπρας: Αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να επικυρωθούν οι νόμοι

21:38  Τσίπρας: Διαπιστώνω ότι τις τελευταίες 6 μέρες δεν υπάρχει καμία δεοντολογία στα ΜΜΕ

21:32 Τσίπρας: Δεν θα αποδεχτούμε την άποψη του κ. Σόιμπλε ότι ευρώ σημάινει φτώχεια, λιτότητα και κοινωνική καταστροφή.

21:31  Τσίπρας: Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά ως ισότιμοι εταίροι.

21:30  ​Τσίπρας: Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ομοψυχία

Με το ΝΑΙ κερδίζουμε τη στήριξη των λαών της ΕΕ. Όσο για το πρόγραμμα, ήδη υπάρχουν προτάσεις όπως αυτή του ΔΝΤ για κούρεμα χρέους. Το OXI σημαίνει χρεοκοπία, έξοδο από το ΕΥΡΩ κλειστές αγορές για την Ελλάδα,ενώ το ιδιωτικό χρέος σε €€ θα το πληρώνουμε σε δραχμές.

21:24  ​Τσίπρας: Οσο πιο υψηλό το «όχι» τόσο καλύτερη η συμφωνία

21:21 Τσίπρας: Στην Κύπρο έγινε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο των τραπεζών γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι το κεφαλαιακό πρόβλημα έπρεπε να λυθεί με κούρεμα των καταθέσεων. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών και να φτάσουμε το συντομότερο σε ένα αποτέλεσμα στην τελική διαπραγμάτευση.

21:19 Τσίπρας: Στην Κύπρο έγινε κούρεμα όχι γιατί υπήρξε έλλειμμα ρευστότητας αλλά γιατί οι κυπριακές τράπεζες δεν είχαν κεφαλαιακή επάρκεια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επάρκεια αλλά έχουν πρόβλημα ρευστότητας.

21:18  Τσίπρας: Να μην ανησυχεί ο κόσμος για τις καταθέσεις γιατί θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα

21:16 Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν είτε με μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη αλλά θα τη σεβαστούμε αν αυτή είναι η επιλογή του λαού, κι αν υπερισχύσει το όχι εγώ θα βρίσκομαι την επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

21:15 Τσίπρας: Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται στις ουρές και τα ΑΤΜ γνωρίζουν ότι αγωνιζόμαστε για βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση.

21:14  Τσίπρας: Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

21:14 Τσίπρας: Αυτό που συνέβη την Κυριακή με την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία αλλά θέλω να πιστεύω, πιστεύω βαθιά ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ.

21:12  Τσίπρας: Είναι προφανές ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας

21:10  Τσίπρας: Η αέναη διαπραγμάτευση ήταν να μας αναγκάσουν να αποδεχθούμε τις απόλυτες θέσεις

21:09  Τσίπρας Οργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος

21:08  Τσίπρας: Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή ήταν μια αντίδραση εκδικητική από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup

21:08  Τσίπρας: Εικόνες ντροπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη οι ουρές στα ΑΤΜ. Αυτό επειδή η ΕΚΤ δεν έδωσε παράταση

21:06  Τσίπρας: μόλις ανακηρύχθηκε το δημοψήφισμα είδαμε θετικές αντιδράσεις από τους εταίρους. Το δημοψήφισμα είναι διαπραγματευτικό όπλο για μια συμφωνία με καλύτερους όρους

21:04  Τσίπρας: Είμαι πέντε μήνες απόλυτα ειλικρινής στον ελλ. λαό . Ουτε μια στιγμή δεν σκεφτηκα να κάνω ότι έκαναν οι προηγούμενοι, μια μη βιώσιμη συμφωνία

21:03  Τσίπρας: Μόλις πριν από λίγο ενημερώθηκα ότι το ΔΝΤ αποφάνθηκε ότι χρειάζεται πακέτο ενίσχυσης και κούρεμα. Αυτά δεν μας τα είπε το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

21:02  Τσίπρας: Δεν έχει νόημα να συζητάμε αξιοποιώντας κάποια τρικ της τελευταίας στιγμής από τους δανειστές. Το τελεσίγραφο υπήρξε και βρεθήκαμε μπροστά σε μια κρίσιμη ιστορική απόφαση

21:01  Τσίπρας: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέλει αναδιάρθρωση

21:01  Τσίπρας: η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα

21:00  Τσίπρας: βεβαίως μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη να προκόψουμε στην Ευρώπη

21:00  Τσίπρας: από την πρώτη στιγμή εδώ και πέντε μήνες έχω κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό όχι μόνο για να διεκδικήσω μία συμφωνία αλλά μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο

20:59  Τσίπρας: ο ελληνικός λαός γνωρίζει για το τι καλείται να ψηφίσει και αυτό είναι το «ναι» ή το «όχι» σε μία βιώσιμη λύση

Το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1).

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει για το τι καλείται να ψηφίσει και αυτό είναι το «ναι» ή το «όχι» σε μία βιώσιμη λύση. Απέρριψε ότι το όχι σε μία μη βιώσιμη λύση δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη».

20:59  Τσίπρας: Το κόστος μετακίνησης στα νησιά είναι πολύ πιο ακριβό από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα.

20:58  Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ

20:12  Σακελλαρίδης: Ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου η έκθεση του ΔΝΤ
Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε δήλωσή του και τονίζει ότι η έκθεση αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου, που δεν διατυπώνεται από κάποιον πολέμιό του, αλλά από τον βασικό εμπνευστή του.

19:57  Π. Μοσκοβισί: Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη
«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πουθενά αλλού. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και την ενότητά της. Δεν είναι μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, είναι ένα κοινό νόμισμα και έχουμε πολιτικό συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ξέρουμε ότι η αβεβαιότητα κρύβει κινδύνους και θέλουμε να το αποφύγουμε», υπογράμμισε μιλώντας την Πέμπτη σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

19:52  Σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο για το «Μάθε που ψηφίζεις»
Τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των πολιτών για το που ψηφίσουν την Κυριακή στο δημοψήφισμα έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

19:42  Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη»

19:40  Προσωπική άποψη του Γενικού Γραμματέα και όχι του Συμβουλίου της Ευρώπης η δήλωση για το δημοψήφισμα στην
Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ολλανδό βουλευτή, Τάινι Κοξ.
O Ολλανδός βουλευτής και πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Τάινι Κοξ με δήλωσή του καλεί τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης να διευκρινίσει, εάν η δήλωσή του για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, είναι προσωπική του δήλωση ή επίσημη τοποθέτηση του ΣτΕ.

'Όπως είναι γνωστό ο γενικός γραμματέας του ΣτΕ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ σε δήλωσή του, που όπως αναφέρει ο κ. Κοξ δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου είχε αμφισβητήσει κατά πόσο το ελληνικό δημοψήφισμα ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Koξ - όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - τονίζει ότι πρόκειται για την άποψη του κ. Γιάγκλαντ και όχι του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι το Συμβούλιο τηρεί την αρχή ότι δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες των κρατών μελών του. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί πως αυτή ήταν η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα και ότι η απόφαση για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ελήφθη σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο Ελληνικό Σύνταγμα σχετικά με δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα, υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων και επικυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σχετικά με την περιπλοκότητα ή μη του ερωτήματος, ο κ. Koξ επισημαίνει ότι το 2005 οι Ολλανδοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος, χωρίς κανείς να θεωρήσει ότι η επιλογή τους πάνω σε ένα τόσο περίπλοκο και μακροσκελές κείμενο ήταν αντικανονική.

Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να διευκρινίσει εάν πρόκειται για προσωπική του δήλωση ή για επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους και για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

19:35  Ανησυχία για το δημοψήφισμα από την Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου
Την σφοδρή ανησυχία της για το Δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής εκφράζει η Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου (ΕΕΕΔ), μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκού Δικαίου (FIDE) και εκπρόσωπος αυτής στην Ελλάδα, ως ο μοναδικός επιστημονικός οργανισμός στην Ελλάδα των ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών Καθηγητών, Δικαστών και Δικηγόρων που ασχολούνται με τη μελέτη και ερμηνεία του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

19:13  Ως παραλήρημα χαρακτήρισε σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου στο Πεντάγωνο, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. 
 
18:58  ΔΝΤ: Νέο δάνειο 52 δισ. ευρώ και ρύθμιση χρέους
Εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 149,9% του ΑΕΠ το 2020 αντί στόχου για 124% του ΑΕΠ προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο παράλληλα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 51,9 δισ ευρώ από τον Οκτώβριο του 2015 έως και το τέλος του 2018, εκ των οποίων τα 36 πρέπει να τα διαθέσει η Ευρωζώνη.

18:57  Φρ. Φράγκος: «Hχηρό ΝΑΙ την Κυριακή»
Εκτός από τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ και πρώην Υπουργό Εθνικής Αμυνας Στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, που τάχθηκε με δήλωσή του υπέρ του «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα, 65 ανώτεροι και ανώτατοι απόστρατοι στρατιωτικοί υπογράφουν επιστολή υπέρ του ΝΑΙ στην Ευρώπη. 

18:57  Σαμαράς: «Τη Δευτέρα θα είμαστε όλοι Ευρωπαίοι»
Την αισιοδοξία του ότι τη Δευτέρα θα είμαστε όλοι Ευρωπαίοι εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Bloomberg και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να σύρει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη.

18:39  Μ. Σουλτς: Δεν ήθελε να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση  κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι πιθανότατα δεν ήθελε ποτέ την συμφωνία με τους εταίρους. Για το επερχόμενο δημοψήφισμα σχολίασε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα  είναι «ΝΑΙ» τότε σημαίνει πως ο ελληνικός λαός δέχεται την πρόταση των δανειστών για χρηματική βοήθεια ώστε να μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα «και μπορούμε έτσι τη Δευτέρα να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, αν επικρατήσει το «ΟΧΙ» τότε βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς χάνονται όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα».

18:28  Ντάισελμπλουμ: Ψευδαίσθηση μια καλύτερη συμφωνία με το «Οχι»
«Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέλλον της χώρας θα είναι πολύ πιο εύκολο με το «όχι» στο δημοψήφισμα, δεν είναι μία τίμια ιστορία για τον Έλληνα ψηφοφόρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

17:49  Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη
«Παρακολουθούμε συνωστισμό πρώην Πρωθυπουργών και πολιτικού προσωπικού να σπεύδουν να υπερασπιστούν το «ναι» στην πρόταση των δανειστών. Δικαίωμά τους.

Δικαίωμα, όμως, και του λαού είναι να μην τους ξεχνά. Και να αποφασίζει για την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντά του απερίσπαστος από τους εκβιασμούς και από την πρωτοφανή προπαγάνδα».

17:36  «Ναι» στην Ευρώπη λέει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Θέση υπέρ του «Ναι» στην Ευρώπη πήρε σήμερα με επίσημη ανακοίνωσή της η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τονίζοντας πως «η ζωή μας είναι στην Ευρώπη. Μπορούμε να διαφωνούμε και να είμαστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη. Στέγη μας είναι η Ευρώπη».

17:24  Υπέρ του «ναι» 65 στρατιωτικοί
Επιστολή υπέρ του «ναι» υπογράφουν 65 ανώτεροι και ανώτατοι απόστρατοι στρατιωτικοί ανάμεσα στους οποίους και οι επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ι. Βερυβάκης, Δ. Σκαρβέλης, Δ. Γράψας, οι επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΝ Ε. Λαγάρας και Ηρ. Δρίκος και οι επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΑ και ΑΤΑ Βασίλειος Κλόκοζας, Κωνσταντίνος Χίου, Βασίλειος Κατσιαντώνης, και Ιωάννης Πατσαντάρας.

17:13  Σήμα κινδύνου για την υγεία από εννέα καθηγητές
Για θανάσιμο κίνδυνο στο τομέα της υγείας σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας προειδοποιούν εννέα καθηγητές των Τομέων της Πολιτικής, της Διοίκησης και της Οικονομίας, της Υγείας.

16:54  Φρανς Τίντεμανς: Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε, αλλά ρεαλιστικά
Τη θέση πως η Ελλάδα είναι αποτυχημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίντεμανς, σε συνέντευξή του, το μεσημέρι, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας ότι όλους πρέπει να απασχολεί ο πόνος των Ελλήνων και ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να βοηθηθεί ο ελληνικός πληθυσμός και να βρεθεί μία διέξοδος.

Όπως σημείωσε, η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέθεσε μία λύση, είναι σαφής, και ο ίδιος έχει την εντύπωση ότι «ήμασταν κοντά στη λύση, αλλά αυτή δεν επιτεύχθηκε και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε, αλλά ρεαλιστικά, γιατί δεν μπορεί κάποιος να λέει όχι, να μην συνομιλεί και να πιστεύει ότι οι πιστωτές θα συμφωνήσουν».

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκαναν σαφείς προτάσεις και έγκειται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει, όχι να λέει μόνον "όχι", αλλά να υποδηλώσει πού μπορεί ίσως να βρεθεί λύση. «Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτε, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και θα πρέπει να περιμένουμε τι θα φέρει το δημοψήφισμα την Κυριακή», είπε. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

16.40 Πάνος Καμμένος: Όλοι εσείς που εκβιάζετε απολύετε εκφοβίζετε εξαγοράζετε πολίτες να γνωρίζετε οτι τα λάθη της Παρασκευής δεν ξαναγίνονται Δευτέρα...

16:33  Υπερ του «ΝΑΙ» ο Γιάννης Κεφαλογιάννης​
Γ. Κεφαλογιάννης: Πολεμώντας στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα. Βιώνουν μεγάλες στιγμές. Επιτέλους, θα ζήσουν τη απόλυτη φαντασίωση της ζωής τους. Την κορύφωση του  αγώνα κατά του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστών.


16:15  Αντίλογος στην αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος από 12 δικηγόρους
Η Ιωάννα Μάνδρου μεταδίδει. Αντίλογο στην αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος  που υπέβαλλαν και θα συζητηθεί αύριο το μεσημέρι στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας δυο πολίτες (ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος) κατέθεσαν το πρωί  δώδεκα δικηγόροι, οι οποιοι τάσσονται υπερ της διενέργειάς του αλλά και της νομιμότητας διεξαγωγής του.

15:48  Τα διλήμματα των εισαγωγικών επιχειρήσεων
«Ας βάλει ο Θεός το χέρι του και ας καταλάβουν τι πάνε να κάνουν», λέει για την κυβέρνηση o ιδιοκτήτης εισαγωγικής εταιρείας χάλυβα, Γιώργος Οικονόμου. «Δεν το έχει ζήσει κανείς μας αυτό». Με κλειστές τις τράπεζες και περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων από τις αρχές της εβδομάδας, αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές του σε Ιταλία, Γαλλία και Σουηδία.

15:46  Αλέξης Τσίπρας: Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του γεωπολιτικού μας προσανατολισμού
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Άμυνας:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τους Αρχηγούς των Όπλων, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όλους τους αξιωματικούς, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντήσω και να μου κάνουν μια ουσιαστική ενημέρωση, βάσει της οποίας διαπίστωσα την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

Μετέφερα στη στρατιωτική ηγεσία την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για την αφοσίωσή τους στο στόχο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας. Τους ευχαρίστησα για την αυταπάρνηση με την οποία διαπράττουν το καθήκον τους, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Η διατήρηση ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει  μια δυσκολία. Η δυσκολία αυτή θα είναι πρόσκαιρη. Πυλώνας σταθερότητας και διασφάλισης της εθνικής ομοψυχίας είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα, στις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και η ενότητα και προσήλωση στο καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων, των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν την πατρίδα μας.

Η πολιτεία, παρά τις όποιες δυσκολίες, που θα τις ξεπεράσουμε με πίστη στο στόχο μας και με ενότητα, δεν πρόκειται να διαγράψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όσο περνάει από το χέρι μας, και εγώ προσωπικά, αλλά και ο Υπουργός Άμυνας, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μειώσεις, μειώσεις που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν νέες ανισότητες μέσα στον κοινωνικό ιστό και κυρίως μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό αφορά τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή οικονομική δυσκολία, οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον πυρήνα της κυριαρχίας μας. Θα αποφασίζουμε εμείς πώς θα διανέμουμε τους πόρους, θα αποφασίζουμε εμείς πού θα κάνουμε περικοπές, θα αποφασίζουμε εμείς για το αν και το πώς, τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρούμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική μας κυριαρχία.

Διαβεβαίωσα την ηγεσία του στρατεύματος ότι η χώρα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες διατηρεί και αυξάνει τη γεωπολιτική της δυναμική. Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του γεωπολιτικού μας προσανατολισμού. Υπάρχουν, όμως, δυνατότητες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα γεωπολιτική δυναμική.

Τέλος, επεσήμανα στην ηγεσία, στην στρατιωτική ηγεσία ότι τούτες τις ημέρες οφείλουμε να σεβαστούμε μια δημοκρατική διαδικασία, χωρίς δραματοποιήσεις και να διαφυλάξουμε όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής, ως κόρη οφθαλμού, την εθνική ομοψυχία.

Την επόμενη ημέρα όλοι θα είμαστε ένα, στην προσπάθειά μας η χώρα μας να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό αυτή την οικονομική κρίση. Και βεβαίως, να την ξεπεράσει με τη δυνατότητα να μπορέσει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του λαού μας, αλλά και την εθνική μας κυριαρχία.

15:36  Φ. Ολάντ: Αν το ΟΧΙ κερδίσει την Κυριακή, "εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου"
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως, αν το "όχι" επικρατήσει στην Ελλάδα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα εισέλθουμε "σε μια μορφή αγνώστου".

"Αν βγει το 'ναι', η διαπραγμάτευση μπορεί πολύ εύκολα να ξεκινήσει. Αν βγει το 'όχι', εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου. Εναπόκειται στους Έλληνες να απαντήσουν", δήλωσε ο Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπενίν, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αφρική. "Χθες (Τετάρτη), υπήρχε η ελπίδα για μια συμφωνία", που θα μπορούσε να "ρίξει το δημοψήφισμα", δήλωσε ο Ολάντ. Όμως "ταυτόχρονα" ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "επανέλαβε" την έκκλησή του υπέρ του 'όχι' στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα το πρωί με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με το περιβάλλον του Ολάντ.

15:30  «Λαϊκή βούληση» κατόπιν υπουργικών email
Η Μαριλη Μαργωμένου γράφει.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να είναι ο μόνος ξένος που ακόμα σκέφτεται σοβαρά μήπως βγάλει εισιτήριο για Ελλάδα. Όχι για διακοπές φυσικά, αλλά για επιμορφωτικό τουρισμό. Με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, βλέπετε, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις νέες μεθόδους διαχείρισης της λαϊκής βούλησης. Το σχετικό σεμινάριο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Υπουργική προπαγάνδα: όχι ή ναι;», και είναι βέβαιον πως για την παρουσίασή του οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονταν όπως οι ηλικιωμένοι στα ΑΤΜ.

15:28  Τι θα έλεγε ο Θουκυδίδης για την κρίση στην Ελλάδα;
Μια ξένη αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί μια ισχυρή συμμαχία αντιμετωπίζει μια μικρή χώρα της Μεσογείου με ένα τελεσίγραφο. Είτε προσχωρείτε στη συμμαχία μας, πληρώνοντας καταστροφικά τέλη και εκχωρώντας την εθνική κυριαρχία σας, ή θα καταστραφείτε. Απρόθυμη να επιτρέψει στην αντιπροσωπεία να παρουσιάσει την πρότασή της στους συμπολίτες τους, η πολιτική ελίτ της χώρας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Αλλά επικλήσεις στην κοινή λογική, το ρεαλισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν πτοούν τους επισκέπτες.

15:21  ΠΟΕΔΗΝ: «Ψευτοδιλημματικό» το δημοψήφισμα
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα "ψευτοδιλημματικό", προκειμένου, όπως αναφέρει «να ενισχυθεί η κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν εξάντλησαν τα διαπραγματευτικά μέσα αποφυγής του 3ου Μνημονίου, που είναι προ των πυλών» και κατηγορώντας την για «μικροκομματικά οφέλη». Αναφέρει επίσης ότι με το «"Ναι" νομιμοποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν τα μνημόνια της τρόικα και με το "Όχι" νομιμοποιείται το 3ο μνημόνιο, πρόσθετων ανάλγητων μέτρων 8 δισ. και βάλε "δια υπογραφής Τσίπρα"».


15:08  ΕΑΣΕ: «"ΝΑΙ" στους ενωμένους Έλληνες. "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα»
Υπέρ του "Ναι" κατά το επικείμενο δημοψήφισμα τάσσεται η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) με ανακοίνσή της. «Ολοι όσοι επιθυμούμε η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να εξακολουθεί να έχει τη θέση που της αξίζει ΜΕΣΑ στην Ευρώπη λέμε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, ΝΑΙ στην ευημερία, ΝΑΙ στο μέλλον των παιδιών μας».

15:06  ΕΣΕΕ: Καλεί τους εμπόρους να ψηφίσουν «Ναι»
Να επιλέξουν, το «Ναι» ως τελευταία ελπίδα για το συντομότερο δυνατό άνοιγμα των τραπεζών, τη δυνατότητα εμπορικών συναλλαγών, την επαναλειτουργία του ελληνικού εμπορίου, την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και τη συνέχιση της χρήσης του ευρώ στην ελληνική αγορά, καλεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης τους εμπόρους.

Με σημερινή επιστολή της προς τις Ομοσπονδίες και τους 304 Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της συνομοσπονδίας στην «Επιτροπή Υποστήριξης υπέρ του Εγκρίνεται/Ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα, μαζί με τους μεγαλύτερους παραγωγικούς φορείς της χώρας, που εκπροσωπούν την μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και την επιστημονική κοινότητα.

14:48  Διέγραψε τον βουλευτή Ηρακλείου, Κώστα Δαμαβολίτη ο Πάνος Καμμένος
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και καλείται να παραδώσει την έδρα του όπως δημόσια δεσμεύτηκε.

14:46  ΥΠΟΙΚ: Οδηγίες για τη διαδικασία εξυπηρέτησης πληρωμών
Οδηγίες για το πώς θα γίνεται η διαδικασία εξυπηρέτησης των πληρωμών ιατρικών εξόδων, εισαγωγής φαρμάκων και άλλων απαραίτητων αναγκών εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

14:39  Αναβολή επίσκεψης Παυλόπουλου στο Βερολίνο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόαχιμ Γκάουκ, είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, αφού τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του είχε απευθύνει να επισκεφθεί επισήμως το Βερολίνο στις 7 Ιουνίου, τον διαβεβαίωσε ότι εργάζεται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την αδιατάρακτη πορεία της Ελλάδας εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης. Οι δύο Πρόεδροι έμειναν σύμφωνοι όπως η επίσκεψη, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων στην Ελλάδα, αναβληθεί και πραγματοποιηθεί σε ευθετότερο χρόνο, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί διά της διπλωματικής οδού.

14:37  Κ. Καραμανλής: Το «ΟΧΙ» οδηγεί σε έξοδο από την Ευρώπη
Παρέμβαση υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

14:34  Βαρουφάκης: Θα παραιτηθώ σε περίπτωση ΝΑΙ στο δημοψήφισμα
Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως εάν το «ΝΑΙ» υπερισχύσει, ο ίδιος θα παραιτηθεί.

14:33  Π. Καμμένος: Έχουμε πόλεμο
Ο Γιώργος Τερζής μεταδίδει:  «Τριγμούς» στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ προκάλεσε η απόφαση βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος να ταχθούν υπέρ του «ΝΑΙ». Έχουμε πόλεμο, όποιος δεν αντέχει να φύγει, είπε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Π. Καμμένος.

12:48  Ντάισελμπλουμ: η ελληνική ψήφος στο ΝΑΙ θα δώσει προοπτικές για την συνέχιση των συζητήσεων

12:29  Ντάισελμπλουμ:
οι προτάσεις των θεσμών για την Ελλάδα «κόπηκαν σε κομμάτια» από την ελληνική ηγεσία

12:28  Ντάισελμπλουμ:
το δημοψήφισμα είναι για το αν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να δεχθούν οδυνηρή λιτότητα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ