ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτό το σόου είναι τελικά αβλαβές

Η σατιρική εκπομπή του Λούη Πατσαλίδη βρήκε τον δρόμο της και συνεχίζει τον χειμώνα

Η σάτιρα και πιο συγκεκριμένα οι σατιρικές εκπομπές, με εξαίρεση τις «Πατάτες Αντιναχτές», δεν είχαν ποτέ καλή πορεία στην κυπριακή τηλεόραση. Η αρχή της σάτιρας στην κυπριακή τηλεόραση είχε ξεκινήσει με μικρά στιγμιότυπα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 από το ΡΙΚ και πιο συγκεκριμένα μέσα από την εκπομπή «Ευχάριστο Σαββατόβραδο» από ηθοποιούς όπως τον Σταυρό Λούρα, τον Αντρέα Αργυρίδη και τον Κωστάκη Κωνσταντίνου. Με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Κύπρο ο δημοφιλής ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Καλλέργης βρέθηκε στη μικρή οθόνη, σατιρίζοντας από την τηλεόραση του Σίγμα την επικαιρότητα, ενώ αργότερα τον αντικατέστησε ο εξαφανισμένος σήμερα Κώστας Κώστα.

Δέκα χρόνια πριν ξεκίνησαν και οι «Πατάτες Αντιναχτές» στο κρατικό κανάλι βασισμένες σε μια ιδέα του Άντρου Παυλίδη, φέρνοντας έναν άλλο αέρα στην κυπριακή τηλεόραση, φέρνοντας μία καινοτομία και μία φρεσκάδα που δεν είχαμε ξαναδεί στην Κύπρο. Οι μιμητές του συγκεκριμένου κόνσεπτ παρεμφερών όπως το «Anonymous» ήταν πολλοί, οι οποίοι δημιουργώντας κακέκτυπα του προτύπου αποτύγχαναν παταγωδώς. Αρχές της φετινής τηλεοπτικής σεζόν το Σίγμα πήρε το ρίσκο τολμώντας τη δημιουργία μιας νέας σατιρικής εκπομπής με παρουσιαστή τον Λούη Πατσαλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια διάφορες εμφανίσεις χώρους στην πρωτεύουσα παρουσιάζοντας stand up comedy αποσπώντας θετικά σχόλια.

Πόσο επιτυχημένη θα ήταν, όμως, η μεταφορά του Λούη Πατσαλίδη από τη live σκηνή ενός νυχτερινού μαγαζιού στη μικρή οθόνη σε μαγνητοσκοπημένη εκπομπή; Η συνταγή της εκπομπής «Show και Αβλαβές» δεν είναι ιδιαίτερη ούτε ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της. Μια ορχήστρα, οι ατάκες της παραγωγής, ένας καλεσμένος σε διάφορες δοκιμασίες και παιχνίδια, το χιούμορ του παρουσιαστή και μερικά αστεία βίντεο από την επικαιρότητα με αιχμηρά σχόλια και σάτιρα. Αυτό είναι η συνταγή, η οποία μαγειρεύεται χρόνια στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αμερική από συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα. Η αρχή του «Show και Αβλαβές» ήταν παιδαριώδης, μας ξένισε και ο Λούης Πατσαλίδης βρέθηκε έξω από τα νερά της επαφής με το κοινό σε ένα νυχτερινό μαγαζί διασκέδασης.

Εδώ άρχιζαν τα δύσκολα, αφού η τηλεόραση απαιτεί πρωτοτυπία, ευστροφία, ατάκα, σβελτάδα και ένα πρόσωπο που να σαρώνει. Ο Λούης Πατσαλίδης έχει πολλά θετικά στοιχεία σε ένα κόνσεπτ όμως που δεν το εκμεταλλεύτηκε. Κύριο χαρακτηριστικό του οι γρήγορες ατάκες του, η κωμική του φυσιογνωμία, η ευκολία του να τσαλακωθεί και ιδιαίτερα η άνεσή του με το κοινό.

Ο Λούης, όσο τον έμαθα φέτος μέσα από τις εκπομπές του κρύβει μέσα του ένα έφηβο πειραχτήρι που αυτοσαρκάζεται, αυτομαστιγώνεται και απολαμβάνει να κάνει τον κόσμο να γελά. Θεωρώ πως η ομάδα της εκπομπής όφειλε να απαλλαχτεί από τα αρχικά της συμπλέγματα και να γίνεται και αυτή θύμα των σχολίων στο Twitter τροφοδοτώντας τα trolls. Ο Λούης είναι πιο χαλαρός, οι ατάκες πιο στοχευμένες και έξυπνες, η επικαιρότητα περνά από κόσκινο και η ομάδα ασχολείται περισσότερο με τη βελτίωσή της παρά με του haters της στα social media.

Οι πρώτες εκπομπές ήταν ανεκδιήγητες, δεν μου άρεσαν όμως τον τελευταίο καιρό απολαμβάνω τον Λούη που έχει χαλαρώσει και αφεθεί από το κείμενο. Ένα καλύτερο στούντιο, πιο δυνατό κείμενο, σβελτάδα, ρυθμός και ατάκες, περισσότερη σάτιρα της επικαιρότητας και ζωντανή μετάδοση που προσδίδει αυθορμητισμό πιστεύω θα απογειώσουν τη νέα σεζόν το «Show και Αβλαβές».

Media: Τελευταία Ενημέρωση