ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι «Πατάτες» και οι άλλοι

Ο διχασμός της σατιρικής εκπομπής του ΡΙΚ και η παραφυάδα «Πατάτε τους»

Η σατιρική εκπομπή του ΡΙΚ «Πατάτες αντιναχτές» ξεκίνησε βασισμένη σε μία ιδέα του Άντρου Παυλίδη ανταποκρινόμενος στην ανάγκη δημιουργίας ενός προγράμματος σάτιρας και ψυχαγωγίας στην κυπριακή τηλεόραση.

Έκτοτε, οι «Πατάτες» έκτισαν γερές βάσεις, σημείωσαν τεράστια επιτυχία, δημιούργησαν χαρακτήρες που αγαπήθηκαν και ατάκες που έγιναν σλόγκαν, σημείωσαν υψηλά νούμερα τηλεθέασης αλλά πέρασαν και στιγμές πτώσης, με χαμηλή τηλεθέαση αλλά και περιόδους που κατηγορήθηκαν και πολεμήθηκαν από διάφορους κύκλους. Φέτος, οι αγαπημένες μας «Πατάτες Αντιναχτές» συμπλήρωσαν δέκα χρόνια ζωής και τηλεοπτικής παρουσίας μέσα από τα οποία γελάσαμε, προβληματιστήκαμε και συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο είδος είναι η σάτιρα να γίνεται στην τηλεόραση. Όλα αυτά τα χρόνια οι «Πατάτες» ταυτίστηκαν με το κρατικό κανάλι αλλά και με μερικά πρόσωπα και ηθοποιούς που πέρασαν, σημείωσαν επιτυχία και αποχώρησαν από την εκπομπή.

Αυτή τη δεκαετία έγιναν πολλές προσπάθειες στην κυπριακή τηλεόραση για τη δημιουργία ανάλογων σατιρικών εκπομπών, οι οποίες δεν είχαν όμως εκείνη την αμεσότητα και αγνότητα που έβγαζαν προς τα έξω οι «Πατάτες αντιναχτές» και οδηγούνταν στην αποτυχία. Οι «Πατάτες» οφείλουν σε μεγάλο ποσοστό την επιτυχία τους στους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτή την εκπομπή και τις έκαναν παιδί τους. Οι σκηνοθέτες του ΡΙΚ Άκης Ορφανίδης και Αλεξία Μουταφίδου, η ραχοκοκαλιά αυτού του σκληρού ροκ, είναι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την επιτυχία τους. Το όραμα, το ταλέντο, η δημιουργικότητα και η ματιά τους στα θέματα της επικαιρότητας ήταν τα στοιχεία που διατήρησαν όλα αυτά τα χρόνια στη ζωή τις «Πατάτες». Η δεύτερη πενταετία της σατιρικής εκπομπής ήταν ίσως και η πιο πετυχημένη.

Η ομάδα είχε δέσει περισσότερο, η επικαιρότητα προσφερόταν για πιο δυνατή σάτιρα, ενώ η ματιά του νέου παραγωγού που μπήκε στην ομάδα Νικόλα Κουμίδη έφερε ένα άλλο αέρα στην εκπομπή. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πολλές φήμες, αλήθειες αλλά και ψέματα γύρω από την εκπομπή του ΡΙΚ, αφού κάθε χρόνο ακούγαμε ότι οι «Πατάτες» τελειώνουν, μετακομίζουν, δεν τις θέλουν τα κόμματα, το ΡΙΚ δεν έχει χρήματα, οι ηθοποιοί και η παραγωγή είναι απλήρωτοι και άλλα πολλά. Τελικά, φέτος, οι «Πατάτες» ναι μεν συνεχίζουν στο ΡΙΚ αλλά κλωνοποιημένες στο Mega. Έπειτα από χρόνια συνεργασίας το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής μαζί με τον Νικόλα Κουμίδη και πολλούς εκ των ηθοποιών αποχωρεί και βάζει πλώρη για το Mega.

Γιατί όμως να αποχωρείς από μία δουλειά και να διατηρείς το κόνσεπτ στο νέο κανάλι; Αρχικά αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο, διότι η νέα ομάδα στο Mega θα έχει να αντιμετωπίσει το πρότυπο και να ανταγωνιστεί το άλλο μισό του εαυτού της. Παρακολουθώντας το teaser της νέας εκπομπής στο Mega αντιλαμβάνομαι πως ακολουθείται η ίδια γραμμή της σατιρικής εκπομπής, με τους ίδιους ηθοποιούς, χαρακτήρες ηρώων και διερωτώμαι αν αυτό δεν είναι αυτοκτονία με ένα τίτλο μάλιστα εκπομπής που λέγεται «Πατάτες τους» που ηχητικά θυμίζει τον προηγούμενο αλλά αφήνει και κάποια όχι τόσο θετικά υπονοούμενα. Βέβαια, το αποτέλεσμα που θα το δούμε το φθινόπωρο θα μας λύσει όλες τις απορίες.

Προς το παρόν γνωρίζουμε πως και οι δύο εκπομπές βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τη νέα τηλεοπτική σεζόν με νέα πρόσωπα και ομάδα σεναριογράφων οι «Πατάτες» και τρελή διάθεση για σάτιρα οι «Πατάτε τους».

Media: Τελευταία Ενημέρωση