ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο επίκεντρο ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου - Ισραήλ για ενέργεια

Μονοήμερη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου σήμερα στην Κύπρο

Λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα, όπου και συμφωνήθηκε η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας έφτασε σήμερα στη Λευκωσία για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Μιχαέλ Χαράρι.

Αν και κατά την επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο δεν θα υπογραφούν οποιεσδήποτε συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, όπως συμφωνίες δεν υπογράφηκαν και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ωστόσο, στις συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να κυριαρχήσουν τα θέματα της ενέργειας.

Ήδη, στη βάση του στρατηγικού διαλόγου που εγκαινίασαν στα Ιεροσόλυμα, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να προωθήσουν δύο καίριας σημασίας ζητήματα, αφενός, τις διεργασίες για την κατάληξη στη συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και, αφετέρου, την προοπτική εκμετάλλευσης κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου για την κατασκευή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στις επιδιώξεις πάντως της Λευκωσίας παραμένει η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας και των τρόπων αξιοποίησης του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στις ΑΟΖ των δύο χωρών, συμπεριλαμβάνοντας στο διάλογο και την προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό θα απασχολήσουν επίσης θέματα ασφάλειας και οικονομίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα υπό το πρίσμα και του ρόλου που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, συνοδεύεται από τον Υπουργό Ενέργειας.

Στο μεταξύ, ενωρίτερα τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο μεταξύ άλλων συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ενόψει και της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Να υπενθυμίσουμε πως μετά από σχετική πρωτοβουλία του Πρόεδρου Αναστασιάδη τόσο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, έχουν προσκληθεί για να παρουσιάσουν σε ξεχωριστές Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής τις θέσεις τους για το Μεσανατολικό. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Νετανιάχου
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ φτάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 10:00, απ' όπου και θα κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 12:00 θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Της τετ α τετ του συνάντησης, Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ενώ στις 13:15 αναμένεται να πραγματοποιηθούν δηλώσεις των δύο αρχηγών προς τους δημοσιογράφους.

Στις 13:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στο Προεδρικό Μέγαρο, και με το πέρας αυτού ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα κατευθυνθεί σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας για λίγες ώρες μέχρι να αποχωρήσει αργά το απόγευμα από την Κύπρο.

«Αστακός» η Λευκωσία
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Κύπρο, με τις δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας να βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομίας, εκατοντάδες μέλη της λαμβάνουν μέρος στη μεγάλη επιχείρηση, η οποία διασφαλίζει την ασφαλή άφιξη, διακίνηση και αναχώρησή, τόσο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, όσο και της συνοδείας του.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται από το πρωί η Λιμενική, καθώς και το ελικόπτερο της Αστυνομίας, που θα συνοδεύει την πομπή του Νετανιάχου καθ` όλη τη διάρκεια της παρουσίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τορναρίτης: Αναβαθμισμένος ο ρόλος μας στην περιοχή

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση