ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δριμεία επίθεση σε Αιντα - ΠτΔ για το περιουσιακό από κόμματα

Σιζόπουλος: «Ο Αιντα μάς απογοητεύει άλλη μια φορά»

ΚΥΠΕ

Απογοητευμένος από τις δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Αιντά παρουσιάζεται ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο από την ΕΔΕΚ αναφέρεται:

«Ο κ. Άιντα με τις χθεσινές του δηλώσεις για μια ακόμα μια φορά μας απογοητεύει. Η δήλωση του ότι «στη σύγχρονη σχολή σκέψης»  μπορούν να έχουν δικαίωμα στις ε/κ περιουσίες τόσο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους όσο και οι έποικοι–χρήστες επιβεβαιώνει δυστυχώς τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που εξέφρασε η ΕΔΕΚ».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, «στη σύγχρονη σκέψη η παρανομία δεν αποκτά ποτέ νόμιμα δικαιώματα. Αυτό που είπε ο κ. Άιντα δεν αποτελεί σύγχρονη σκέψη, αλλά αναχρονιστική και άκρως επικίνδυνη. Ο κ. Άιντα επικαλείται αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Η επίκληση όμως είναι επιλεκτική, γιατί αγνοεί την απόφαση στην περίπτωση Όραμς καθώς και τη Συνθήκη της Γενεύης ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ οφείλει να στηρίζει τη διεθνή νομιμότητα και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού».

Καταλήγοντας αναφέρεται οτι: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να αγωνιστεί για να διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού αποδέχεται λύσεις και προβαίνει σε συμφωνίες που νομιμοποιούν την παρουσία των εποίκων (η παρουσία τους αποτελεί διαχρονικό έγκλημα πολέμου και δεν διαγράφεται) και την ίδια στιγμή, αποκτούν δικαιώματα έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών».

 

Συμμαχία: «Κτίζει λογική εξίσωσης»
Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξανδρος Μιχαηλίδης σε γραπτή του δήλωση είπε ότι «Παρακολουθούμε με αγωνία και έντονη ανησυχία τις δηλώσεις του κ. Έιντε για το περιουσιακό. Φαίνεται ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθεί να κτίσει μια «λογική» εξίσωσης της νομιμότητας με την παρανομία και στη βάση αυτής της «λογικής» να πετύχει τη «λύση» του κυπριακού.

Στο εδαφικό επιχειρεί να εξισώσει το νόμιμο δικαίωμα του ιδιοκτήτη με το δικαίωμα που έχει, κατά τον κ. Έιντε και ο καταχραστής της περιουσίας, την οποία απέκτησε ως προϊόν της παράνομης εισβολής και κατοχής. Η εξίσωση αυτή δεν πετυχαίνει τίποτα άλλο από το να ακυρώσει ουσιαστικά, το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη και άρα να εμποδίσει την επιστροφή.

Την ίδια «λογική» εφάρμοσε και στην πρότασή του για «freeze to freeze». Να παγώσουμε δηλαδή τις νόμιμες εργασίες για εντοπισμό και εξόρυξη του φυσικού μας αερίου για να διακόψει τις παράνομες ενέργειές του το Μπαρπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ».

Οικολόγοι: «Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι αναπαλλοτρίωτο»
Εξάλλου, αντίδραση για το περιουσιακό υπήρξε και από τους Οικολόγους. Σύμφωνα με ανακοίνωση, «οι τελευταίες δηλώσεις του κ.Αιντα αλλά και οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα από την εξέλιξη της συζήτησης για το περιουσιακό επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι δεν έχει συμφωνηθεί η προτεραιότητα των δικαιωμάτων του ιδιοκτήτη και των κληρονόμων του έναντι των όποιων δικαιωμάτων (αν και όπου υπάρχουν) του λεγόμενου σημερινού χρήστη.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφεύγει να ενημερώσει επισήμως την πολιτική ηγεσία και τους πολίτες για τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Αποφεύγει επίσης να δώσει την ευκαιρία στα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν στη διαδικασία μέσω της επαναλειτουργίας της υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για το περιουσιακό.

Για τους Οικολόγους δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι αναπαλλοτρίωτο».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση