ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το περιουσιακό στο επίκεντρο της προσοχής Ε/κ και Τ/κ πλευράς

Διψήφιο αριθμό κριτηρίων κατέθεσαν οι ελληνοκύπριοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η λεγόμενη υπουργός εξωτερικών Εμινέ Τσιολάκ τόνισε πως η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο περιουσιακό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος της λύσης και θα δείξει το ακριβές ποσό που χρειάζεται. Όπως επεσήμανε, «οι δύο πλευρές συζητούν την διευθέτηση του περιουσιακού δια επιστροφής, αποζημίωσης και  ανταλλαγής. Ακόμα κι αν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις φαίνεται πολύ πιθανό ότι οι περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να επιλυθούν δια αποζημίωσης. Και αυτό σημαίνει χρήματα». Η συμφωνία θα έχει οικονομικό κόστος και για τις δύο πλευρές που θα πρέπει να μελετήσουν την εξεύρεση των χρημάτων, κατέληξε.

Στις δηλώσεις πάντως του Μουσταφά Ακιντζί πως τα κριτήρια στο περιουσιακό δεν άρχισαν ακόμη να συζητούνται, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή συζητούνται τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία όπως έχει συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες στην τελευταία συνάντηση που είχαν πριν τις θερινές διακοπές στις 27 Ιουλίου.

Όπως δε εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης επί του συγκεκριμένου θέματος δεν υπάρχει συμφωνία και αναμένεται ότι αυτό θα απασχολήσει τη συνάντηση των ηγετών την 1η Σεπτεμβρίου. «Είναι μέσα από τον καθορισμό και την ενδεχόμενη συμφωνία επί πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα λαμβάνει αποφάσεις η επιτροπή», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας περαιτέρω πως «η κάθε πλευρά έχει υποβάλει τα δικά της κριτήρια. Μπορώ να σας αναφέρω ότι είναι διψήφιος ο αριθμός των κριτηρίων που έχει υποβάλει η δική μας πλευρά. Αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση και όταν υπάρξει συμφωνία επί των συγκεκριμένων κριτηρίων θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις. Είναι ένα δύσκολο θέμα, ένα σημαντικό θέμα και ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καταλήξουμε σε σχετική συμφωνία».

Επιπρόσθετα, απαντώντας στις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως η προσπάθεια της πλευράς μας είναι να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, τονίζοντας πως αποτελεί λανθασμένη επιλογή να τοποθετούμαστε από τώρα επί ενός σχεδίου που δεν έχουμε ενώπιον μας.

Ενημέρωσε τον Γιαννάκη Ομήρου
Στο μεταξύ στο πλαίσιο της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στο κυπριακό την οποία άρχισε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σειρά είχε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ομήρου παρέπεμψε στην εκτίμηση του ότι δεν χρειάζεται να διατυπώνονται υπερβολικές προσδοκίες αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού, υποδεικνύοντας επίσης πως αναμένονται δείγματα γραφής τόσο από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και κυρίως από την Τουρκία.

Παράλληλα, τις καθημερινές συναντήσεις τους συνεχίζουν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί που θα έχουν την 1η Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο διαπραγματευτές θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την καταγραφή των θέσεων των δύο πλευρών όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην πορεία των διαπραγματεύσεων, διαδικασία την οποία άρχισαν πριν τις θερινές διακοπές, ενώ ταυτόχρονα, αναμένεται να προχωρήσουν τη συζήτηση για τα κριτήρια στο περιουσιακό.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση