ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΠΟΕΛ: Το προφίλ των αντιπάλων

Βατός ο όμιλος του ΑΠΟΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πηγή: 24sports.com.cy

Ο ΑΠΟΕΛ είχε μια συγκριτικά καλή κλήρωση. Η ομάδα της Λευκωσίας μπορεί να παλέψει για την πρόκριση στους 32 της διοργάνωσης.

Δείτε τα προφίλ των αντιπάλων των «γαλαζοκιτρίνων»:

Σάλκε: Με επιθετικό πνεύμα

Μεταγραφές

Πήρε:
Γιοχάνες Γκάις (21, μέσος, 12 εκ.)
Ματία Νάσταζιτς (22, στόπερ, 9,5 εκ.)
Φράνκο Ντι Σάντο (26, επιθετικός, 6 εκ.)
Τζούνιορ Καϊκάρα (26, μπακ, 4,5 εκ.)
Σάσα Ρίεθερ (32, μπακ, ελεύθ.)
Φελίπε Σαντάνα (29, στόπερ, λήξη δαν.)
Γκσμπούρνινγκ (34, Σάλκε β΄),  Μούλθαουπ, Κέρερ (U19)

Έδωσε:
Τζέφερσον Φαρφάν (30, εξτρέμ, 7 εκ.)
Κυριάκος Παπαδόπουλος (23, στόπερ, 6,5 εκ.)
Κρίστιαν Φουχς (29, μπακ, ελευθ.)
Τρανκίλο Μπαρνέτα (30, εξτρέμ, ελευθ.)
Τσινέντου Ομπάσι (29, εξτρέμ, ελευθ.)
Μάρτσελ Σομπότκα (21, αμυντικός μέσος, 200 χιλ.)
Βέτκλο (35, τερματοφύλακας, ελευθ.)
Τίμον Βελενρόιτερ (19, τερματοφύλακας, δαν.)
Γιαν Κίρχοφ (24, στόπερ, λήξη δαν.)
Ίτερ (άγνωστο), Σρότερ (δαν.)

Πέρυσι (6η): Από τη χειρότερη σεζόν της τελευταίας τετραετίας προέρχεται η Σάλκε, μιας και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ξεκίνησε τη χρονιά με το Γιενς Κέλερ στο τιμόνι, ωστόσο η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Γερμανού ήταν έντονη από τους φίλους της ομάδας και αυτός φρόντισε να τους επιβεβαιώσει, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό σοκ στον πρώτο γύρο του κυπέλλου από την (ομάδα τρίτης κατηγορίας) Ντιναμό Δρέσδης, ενώ πραγματοποίησε και μετριότατο ξεκίνημα στην Μπουντεσλίγκα (2-2-3). Στις αρχές Οκτώβρη προσλήφθηκε από τη διοίκηση του συλλόγου ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο για να αλλάξει την εικόνα της Σάλκε, κάτι που εν μέρει πέτυχε, μιας και έως τις αρχές Φεβρουαρίου έτρεχε ρεκόρ 8-2-3, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς πήρε μόλις τρεις νίκες στις τελευταίες 14 αγωνιστικές του πρωταθλήματος (3-5-6). Μοναδικός θεσμός με θετικό πρόσημο για το σύλλογο του Γκεζελκίρχεν ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έφτασε για τρίτη συνεχόμενη φορά μέχρι τη φάση των «16», μένοντας – με ψηλά το κεφάλι - εκτός συνέχειας από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει άλλοθι για τη μετριότατη - εντός των συνόρων - πορεία, που δεν είναι άλλο από την ατυχία, με τους τραυματισμούς των Μπόατενγκ, Φαρφάν, Σαμ και Ντράξλερ να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ομάδα κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν. Κάπως έτσιδόθηκαν ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, όπως οι Μάιερ, Κολάζινατς, Γκορέτσκα και Αϊχάν, οι οποίοι απέδειξαν πως έχουν όλα τα φόντα για να αποτελέσουν το βασικό κορμό της ομάδας τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας έτσι ζωντανή τη σπίθα της αισιοδοξίας στον κόσμο.

Προπονητής (Αντρέ Μπραϊτενράιτερ): Ο Ντι Ματέο παραιτήθηκε με το πέρας της περσινής σεζόν και τα ηνία του συλλόγου ανέλαβε πλέον ο Αντρέ Μπραϊτενράιτερ, ο οποίος είναι ο 14 τεχνικός της Σάλκε την τελευταία δεκαετία. Άπειρος και χωρίς πολλές σεζόν ως πρώτος προπονητής, προέρχεται από μία διετία στην Πάντερμπορν, όπου έζησε πολύ έντονες στιγμές. Το 2014 την ανέβασε στην Μπουντεσλίγκα, αλλά ένα χρόνο αργότερα παρότι πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι τέλους, δεν κατάφερε να τη διατηρήσει στα μεγάλα σαλόνια του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η απόφαση της διοίκησης να προσλάβει έναν –κατά γενική ομολογία- άπειρο προπονητή, προκάλεσε τις αντιδράσεις μερίδας οπαδών, ωστόσο ο 41χρονος τεχνικός φαίνεται πως -με την πάροδο του χρόνου και με την εξαιρετική προετοιμασία της ομάδας- κερδίζει την εμπιστοσύνη τόσο του κόσμου, όσο και των ποδοσφαιριστών του.

Με την έλευση του Μπραϊτενράιτερ, αλλάζει και ο τρόπος παιχνιδιού της Σάλκε. Ο προκάτοχος του, ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο ήταν λάτρης της άμυνας (χάρη σε αυτή άλλωστε κατέκτησε και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι το 2012), γεγονός που ερχόταν σε αντίθεση με τη νοοτροπία του συλλόγου, ενώ παράλληλα και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, με αποτέλεσμα να γίνει επιτακτική η ανάγκη της πρόσληψης ενός προπονητή που αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Θιασώτης αυτής της τακτικής ο νέος τεχνικός των «βασιλικών μπλε», ο οποίος πέρσι είχε 23/34 over 2,5 με την Πάντερμπορν, αριθμός εντυπωσιακός, αν αναλογιστεί κανείς πως κοουτσάριζε μία ομάδα, η οποία πάλευε για την παραμονή της!

Ανάλυση: Η αλλαγή φιλοσοφίας με την πρόσληψη του Μπραϊτενράιτερ έφερε και ανακατατάξεις στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας, μιας και αποχώρησαν οι Φουχς, Φαρφάν, Ομπάσι και Μπαρνέτα, ενώ στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται και ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ, που απογοήτευσε με την έως τώρα παρουσία του. Το ρόστερ ενισχύθηκε με τις προσθήκες των Γιοχάνες Γκάις (από Μάιντς) και Φράνκο Ντι Σάντο (από Βέρνετερ Βρέμης) σε κέντρο και επίθεση αντίστοιχα, ενώ αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τη Μάντσεστερ Σίτυ ο Νάσταζιτς, μετά από την περσινή σεζόν, την οποία έκλεισε ως δανεικός στο Γκεζελκίρχεν. Για το δεξί άκρο της άμυνας προστέθηκαν στην ομάδα οι Καϊκάρα (από Λουντογκόρετς) και Ρίεθερ (από Φράιμπουργκ), οι οποίοι αναμένεται να δώσουν λύσεις στη συγκεκριμένη θέση.

Στο 4-4-2 (ή 4-2-2-2) του 41χρονου τεχνικού, ο Φέρμαν θα έχει θέση κάτω από τα δοκάρια, μιας και δεν υπάρχει κανένας πιο σταθερός και αξιόπιστος τερματοφύλακας στο ρόστερ. Η άμυνα φαίνεται πως θα είναι το μεγάλο πρόβλημα των «βασιλικών μπλε» τη φετινή σεζόν, καθώς Χόβεντες και Νάσταζιτς είναι μεν καλοί, αλλά αρκετά επιρρεπείς σε λάθη, ενώ οι Κολάζινατς και Καϊκάρα (ή Ρίεθερ) στα άκρα στερούνται εμπειριών στο επίπεδο της Μπουντεσλίγκα. Γκάις και Γκορέτσκα αποτελούν δύο πολύ εξελίξιμα αμυντικά χαφ, ωστόσο είναι νεαροί σε ηλικία και ο ενθουσιασμός τους είναι πιθανό να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες για την αμυντική λειτουργία της Σάλκε. Το «next big thing» του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο Τζούλιαν Ντράξλερ και ο –παραγκωνισμένος πέρυσι- Σίντνεϊ Σαμ, αναμένεται να κάνουν εύκολη τη ζωή των επιθετικών της ομάδας, αρκεί να είναι υγιείς. Χούντελαρ, Ντι Σάντο και Τσούπο-Μότινγκ αποτελούν τους τρεις φορ που έχει στη διάθεση του ο Αντρέ Μπραϊτενράιτερ, ο οποίος θα πρέπει να επιλέγει κάθε εβδομάδα τους δύο εξ’ αυτών για το επιθετικό του δίδυμο, αποκτώντας έτσι έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, μιας και πρόκειται για τρεις εξαιρετικούς κυνηγούς.

Η Σάλκε έδωσε επτά φιλικά προετοιμασίας, μετρώντας 3-3-1, σκοράροντας στα έξι και δεχόμενη γκολ στα πέντε από αυτά. Στο μοναδικό της επίσημο παιχνίδι επικράτησε με 0-5 της Ντούισμπουργκ για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Γερμανίας.

Συμπέρασμα: Με τον Αντρέ Μπραϊτενράιτερ στο τιμόνι, η Σάλκε θα επιδιώξει να επιστρέψει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μη αδιαφορώντας όμως και για το φετινό Γιουρόπα Λιγκ. Ποιοτικό, αλλά άπειρο (24,5 μέσος όρος ηλικίας) και σχετικά μικρό το ρόστερ των «βασιλικών μπλε», γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει με δύο καρπούζια σε μία μασχάλη, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως περιμένουμε ουκ ολίγα ανοικτά και γεμάτα γκολ παιχνίδια για το σύλλογο του Γκεζελκίρχεν κατά τη διάρκεια της φετινής Μπουντεσλίγκα.

Δύσκολα η Σάλκε θα πραγματοποιήσει σεζόν καλύτερη της περσινής, καθώς οι Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Βόλφσμπουργκ και Λεβερκούζεν δείχνουν να υπερτερούν, όμως οι «βασιλικοί μπλε» φαίνεται πως παίζουν μόνοι τους για την πέμπτη θέση, αφού Γκλάντμπαχ και Άουγκσμπουργκ δεν περιμένουμε να φτάσουν στα περσινά επίπεδα.

Σπάρτα Πράγας: Η πιο πετυχημένη στη Τσεχία

Η Σπάρτα Πράγας είναι μια από τις αντιπάλους του ΑΠΟΕΛ στο δεύτερο όμιλο του Γιουρόπα Λινγκ. Το ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται για πέμπτη  φορά σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης και δεύτερη φορά στο Europa League.

Το ΑΠΟΕΛ βρίσκει ξανά στο δρόμο του την Σπάρτα Πράγας αφού είχαν αγωνιστεί πει στον 2ο προκριματικό του Champions League το 2004. Οι δυο ομάδες έμειναν στο 2-2 στο ΓΣΠ (σκόραραν Αλεξάνδρου, Χαραλαμπίδης) και στην Τσεχία οι γαλαζοκίτρινοι ηττήθηκαν 2-1 και αποκλείστηκαν.

Είναι η πιο πετυχημένη ομάδα της Τσεχίας. Ιδρύθηκε το 1893  και έχει  ως γήπεδο της το Generali Aruin Praqgue. Έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της χώρας της 33φορές ενώ έχει στεφθεί 14κυπελλούχος  φορές.  Η τελευταία φορά που πήρε το πρωτάθλημα ήταν 2014  και το κύπελλο το 2014.

Έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1992 και του κυπέλου κυπελλούχων Ευρώπης το 1973.
Προπονητής της Σπάρτα είναι ο Σντένεκ  Σκάσνι που θήτευσε στον Παναθηναϊκό. Τερμάτισε πέρσι δεύτερη  στο πρωτάθλημα πίσω από την Βικτόρια Πίλζεν.

Η ομάδα της Τρίπολης
Μία Ελληνική ομάδα στο δρόμο του ΑΠΟΕΛ. Ο Αστέρας Τρίπολης είναι από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ποδοσφαίρου της Ελλάδας και κάθε χρόνο παρουσιάζεται πιο βελτιωμένος.

Αγωνίζεται στην Σούπερ Λιγκ από την περίοδο 2007-08 και δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο μεγάλο τίτλο, παρά κάποιους τίτλους στις μικρότερες κατηγορίες.

Το προφίλ
Έτος ιδρύσεως: 1931
Έδρα: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Χωρητικότητα: 7,616
Πρόεδρος: Γιώργιος Μποροβύλος
Προπονητής: Στάικος Βεργέτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιουρόπα Λιγκ: Οι αντίπαλοι του ΑΠΟΕΛ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση