ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για κατάχρηση εξουσίας και εκβιασμό κατηγορείται λειτουργός του ΡΙΚ

Μάκης Συμεού: Δεν γνωρίζαμε πως η λειτουργός πληρωνόταν έξτρα

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ κ. Μάκη Συμεού, ο οποίος την περίοδο που δρούσε η λειτουργός ως σεναριογράφος της σειράς «Βήματα στην άμμο» διατηρούσε τη θέση του επικεφαλής του ΔΣ του κρατικού καναλιού. Ο κ. Συμεού ανέφερε πως εκείνη την περίοδο δεν γνώριζαν πως η συγκεκριμένη λειτουργός αμειβόταν ως σεναριογράφος. Όπως μας εξήγησε όταν ξεκίνησε η σειρά «Βήματα στην άμμο» διαπίστωσαν πως η συγκεκριμένη αναγραφόταν στους τίτλους ως σεναριογράφος μαζί με τη Μαρούλα Αβρααμίδου γεγονός που οδήγησε το ΔΣ σε έλεγχο. «Μας αναφέρθηκε πως η κυρία αυτή δεν πληρωνόταν», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Συμεού.

Η παραγωγή «Βήματα στην άμμο» ήταν ανεξάρτητη, δηλαδή δεν είχε την ευθύνη το ΡΙΚ αλλά αγόραζε ουσιαστικά το προϊόν. Ουσιαστικά η λειτουργός ξεγέλασε το ΔΣ και συνέχισε να γράφει για τη σειρά και να πληρώνεται με επιταγές που εκδίδονταν στο όνομα της κόρης και της θείας της. Τα χρήματα, δηλαδή, που πήρε, οι 80.000 ευρώ συγκεκριμένα προέρχονταν πάλι από το ΡΙΚ το οποίο πλήρωνε τη συγκεκριμένη παραγωγή.

Ο κ. Συμεού μας ανέφερε πως όταν έφτασε η πληροφορία πως τόσο η συγκεκριμένη λειτουργός όσο και άλλοι άνθρωποι του ΡΙΚ έγραφαν και αμείβονταν έξτρα χρήματα πήρε απόφαση και το απαγόρευσε. «Για την συγκεκριμένη λειτουργό ότι γνωρίζαμε το μάθαμε από σκόρπιες πληροφορίες. Ποτέ δεν μας έγινε επίσημη καταγγελία» εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Μάκης Συμεού.  

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο ασκός του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου μετά τις καταγγελίες που έγιναν στον Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη για εκβιασμό, δεκασμό και κατάχρηση εξουσίας και αφορούν Ανώτερη Λειτουργό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, υπεύθυνη για τον έλεγχο των ψυχαγωγικών παραγωγών του Ιδρύματος.

Οι καταγγελίες έγιναν στις 26 Μαΐου από τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών και τον πρόεδρο της συντεχνίας ΕΥΡΙΚ Σάββα Αριστοδήμου. Σύμφωνα με την καταγγελία του ιδιοκτήτη της εταιρείας παραγωγών η ανώτερη λειτουργός επέβαλε στον παραγωγό των τηλεοπτικών σειρών «Βήματα στην Άμμο» και «Πέτρινο Ποτάμι» καθώς και σε δύο σκηνοθέτες του ΡΙΚ, να λαμβάνει μέρος ως ηθοποιός η κόρη της. Η λειτουργός είχε μάλιστα την απαίτηση η κόρη της να πληρώνεται με 2.000 ευρώ τον μήνα αντί για 1200 που αμείβονταν οι άλλοι ηθοποιοί του ίδιου επιπέδου.

Βολεύοντας την κόρη
Η κόρη της συγκεκριμένη κυρίας όχι μόνο εξασφάλιζε υψηλό μισθό αλλά ζούσε και στην Ελλάδα γεγονός που έφερε αυξημένο κόστος στην παραγωγή αλλά και διαμαρτυρίες των συναδέλφων της που υποβάλλονταν σε επαγγελματική ταλαιπωρία. Όταν η λειτουργός ενημερώθηκε για τις διαμαρτυρίες και τις ζητήθηκε να μειώσει τουλάχιστον τις σκηνές που συμμετείχε η κόρη της απάντησε απειλώντας να κόψει τη σειρά.

Η συγκεκριμένη όμως κυρία δεν αποκατέστησε επαγγελματικά και οικονομικά το παιδί της αλλά διευθέτησε ώστε και η ίδια να επωφεληθεί από την εξουσία της εξασφαλίζοντας… έξτρα χρήματα ως σεναριογράφος της σειράς «Βήματα στην άμμο» με αμοιβή 80.000 ευρώ για τις τηλεοπτικές σεζόν 2011-2012 και 2012-2013. Οι επιταγές για την πληρωμή της όμως εκδίδονταν αρκετές φορές μετά από απαίτησή της στο όνομα είτε της κόρης είτε της θείας της πράγμα το οποίο προκαλεί υποψίες πλαστογράφησης.
Η ίδια λειτουργός μάλιστα είχε εκφράσει την επιθυμία να γράφει και για την σειρά του ΡΙΚ «Πέτρινο Ποτάμι» με έξτρα μισθό χωρίς όμως να πάρει την άδεια του ΔΣ του ΡΙΚ το οποίο φαίνεται να λειτούργησε όπως ακριβώς έπρεπε.

Σύγκρουση συμφερόντων ΔΣ – Λειτουργού
Σε τηλεφωνική μας συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΥΡΙΚ Σάββα Αριστοδήμου ενημερωθήκαμε για το γεγονός το οποίο έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το ΔΣ και ολόκληρο το ΡΙΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι πράξεις της συγκεκριμένης κυρίας ήταν γνωστές στους διαδρόμους του ΡΙΚ και δεν εξέπληξαν αλλά κανείς δεν τολμούσε να στοιχειοθετήσει μαρτυρικό υλικό και να προβεί σε καταγγελίες. Από την άλλη, τόσο οι πράξεις όσο και η κακή συμπεριφορά της λειτουργού απασχολούσε ιδιαίτερα τους υπαλλήλους του κρατικού καναλιού.
Μετά τις καταγγελίες και την κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος διόρισε ποινικό ανακριτή. Το θέμα έχει περάσει πλέον στα χέρια της αστυνομίας η οποία διεξάγει έρευνα ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ήδη δόθηκαν οι πρώτες καταθέσεις ενώ η συγκεκριμένη λειτουργός αναμένεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα από την θέση της στο ΡΙΚ αφού είναι αντιμέτωπη με ποινικά αδικήματα.

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει προκαλεί εύλογα ερωτήματα φέρνοντας στην επιφάνεια το πιθανό θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων της συγκεκριμένης λειτουργού με το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ. Πως γίνεται μία προϊσταμένη, ανώτερη λειτουργός ενός κρατικού καναλιού να είναι ταυτόχρονα και σεναριογράφος σειράς της οποίας τον έλεγχο έχει η ίδια; Αυτό συνέβαινε με την ανοχή του ΔΣ του ΡΙΚ το οποίο έπαιρνε τις αποφάσεις. Έτσι, προκύπτουν δύο τινά. Πρώτον, η κατάσταση αυτή εξυπηρετούσε την αλληλοεξυπηρέτηση συμφερόντων μεταξύ της λειτουργού και του ΔΣ με ανταλλάγματα από τις δύο πλευρές ή πιο απλά πίσω από τις πράξεις της λειοτυργού κρύβονταν αποφάσεις του ΔΣ. Κατά δεύτερον, βγαίνει στην επιφάνεια μία κάκιστη και επιπόλαιη διοίκηση του κρατικού καναλιού που επέτρεπε σε μία λειτουργό να «αλωνίζει» στο κρατικό μας κανάλι.

Media: Τελευταία Ενημέρωση