ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με Άιντε και Σινιρλίογλου συζήτησε το Κυπριακό ο Κοτζιάς

Σήμερα η συνάντηση Μουσταφά Ακιντζί με Τζόν Κέρι και Μπαν γκι-Μουν

ΚΥΠΕ

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε χθες από τη Νέα Υόρκη ότι συναντήθηκε «όπως πάντα επί μακρόν» με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και μίλησε για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

«Εγώ πάντα με τον κ. Άιντε έχουμε μια παραγωγική, δημιουργική συζήτηση και εξηγώ αναλυτικά στη βάση διεθνών γνωμοδοτήσεων και γνωμοδοτήσεων άλλων ειδικών συναδέλφων μου τις θέσεις μας γύρω από το πρόβλημα των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης του κατοχικού στρατού».

Στο ερώτημα για την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν σε λύση του κυπριακού, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Αμερικανοί όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «θέλουν να βοηθήσουν τις επιλογές που θα κάνουν οι ίδιες οι κυπριακές κοινότητες, που σημαίνει προβλήματα οικονομικά τα οποία θα προκύψουν από τη λύση, δηλαδή τη χρηματοδότηση όπως επίσης και να συμβάλουν στο να κατανοηθούν οι ελληνικές θέσεις από την άλλη πλευρά».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα ΜΟΕ με την Τουρκία, το κυπριακό, το μεταναστευτικό και η κατάσταση στη Συρία συζητήθηκαν στη χθεσινή,επίσης, συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούν Σινιρλίογλου.

«Είχε χαρακτήρα προπαρασκευαστικό γι’ αυτά που πρόκειται να γίνουν μετά τις εκλογές στην Τουρκία», είπε ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Η συνομιλία των δύο Υπουργών ήταν συνέχεια της συνομιλίας των πρωθυπουργών του Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου, την περασμένη Τρίτη, στην οποία και οι δύο ήταν παρόντες.

Σε σχέση με το Συριακό, ο κ. Κοτζιάς άκουσα τη δυσφορία των Τούρκων προς τη Μόσχα για τους βομβαρδισμούς. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα της Συρίας. Αν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει ο καθένας κάποιον, δεν θα σταματήσουν τα ρεύματα/κύματα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Θέτω το ζήτημα από το Φλεβάρη σ’ όλες τις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και δεν άκουγαν μέχρι το Μάιο».

Στην συνάντηση με τον κ. Σινιρλίογλου δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, το οποίο ήγειρε κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ απέφυγε θα δώσει κάποια ένδειξη προς τα πού το πάνε οι Τούρκοι.

Τα είπαν χθες Σινιρλίογλου - Κέρι
Χθες το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι περιορίστηκε να πει πως συζήτησαν την συνεργασία για την αντιμετώπιση του ISIL, τις ανησυχίες για τη ρωσική παρέμβαση στην Συρία, την προσφυγική κρίση, την ελευθερία Τύπου και ένα εύρος περιφερειακών θεμάτων.

Σήμερα στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) ο Τζον Κέρι συναντάται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αργά το απόγευμα θα συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Μπαν γκι-Μουν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση