ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις για τον αερολιμένα «Γλαύκος Κληρίδης»

Λανθασμένη απόφαση η μετονομασία επισημαίνουν ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη να εγκρίνει την ονομασία του αερολιμένα Λάρνακας σε «Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας Γλαύκος Κληρίδης» έχει καταφέρει ήδη να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ να θεωρούν υπερβολική, λανθασμένη και άκαιρη την απόφαση μετονομασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση λήφθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ένδειξη αναγνώρισής του για την προσφορά του στον τόπο.

Όπως εξηγείται από το Υπουργικό Συμβούλιο, λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι ο Γλαύκος Κληρίδης διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1993 μέχρι το 2003 αλλά και πολιτική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας με προσφορά στον αγώνα κατά του ναζισμού. Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καίριο ρόλο έπαιξε όπως αναφέρεται η συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού και η προσφορά του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΚΕΛ: Οι υπερβολές έχουν τα όριά τους
Την απόφαση της μετονομασίας, είδαν μάλλον αρνητικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το ΑΚΕΛ να χαρακτηρίζει λανθασμένη την εν λόγω απόφαση. Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης, ανέφερε πως «ακόμη και οι υπερβολές πρέπει να έχουν τα όριά τους». Όπως είπε πρόκειται για λανθασμένη απόφαση η οποία λήφθηκε μονομερώς χωρίς διαβούλευση ή έστω ενημέρωση στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

ΕΔΕΚ: Άκαιρη και λανθασμένη η απόφαση

Άκαιρη και λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση και η ΕΔΕΚ επισημαίνοντας πως η αλλαγή θα προκαλέσει σύγχυση και προβλήματα. Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται πως η εν λόγω απόφαση εγείρει ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

«Τυχόν μετονομασία του αεροδρομίου είναι πολιτικό σφάλμα δεδομένου ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός του Διεθνούς Αερολιμένα είναι διεθνώς κατοχυρωμένος και αναγνωρισμένος από τις αρμόδιες αρχές της διεθνούς Αεροπλοϊας, από τους μεγάλους οργανισμούς της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σύγχυση σε μία δύσκολη για την Κύπρο οικονομική περίοδο.

«Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης και κακόβουλης παρερμηνείας τονίζουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή της παράταξης του ΔΗΣΥ και πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ επισημαίνοντας πως από την κυβέρνηση αναμένεται να εξετάζει με μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα τέτοια ζητήματα.

Συγχαρητήρια Τορναρίτη
Πάντως από την πλευρά του ΔΗΣΥ, ο εμπνευστής της ιδέας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης έστειλε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την απόφασή του και επεσήμανε πως η εν λόγω απόφαση είναι μια οφειλόμενη πράξη τιμής προς «τον αεροπόρο που αντιμετώπισε στα ίσα τον ναζισμό, τον δικηγόρο που υπεράσπισε τους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που άνοιξε διάπλατα τους δρόμους της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, τον άνθρωπο που μπήκε στην πολιτική πλούσιος και έφυγε φτωχός».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση