ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Ποιότητας 2015 Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής

Γλυσταρκά - Παραδοσιακό Αρτοποιείο Γιάννης Γεωργίου

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Η χαρά του παραδοσιακού

Τα τελευταία χρόνια οι Κύπριοι έχουν κάνει μία στροφή στα τοπικά προϊόντα, ενώ μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζονται, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ντόπια πρώτη ύλη, στην ποιότητα και την καλαισθησία των προϊόντων τους. Ζητούμενο, πλέον, στην κρίση δεν είναι το επιπλέον κέρδος, αλλά η επιβίωση, όπου μέσα από αυτήν ενισχύεται και το προφίλ των κυπριακών προϊόντων.

Αναμφίβολα, κάποιες γεύσεις ξυπνούν μνήμες και εικόνες, όπως συμβαίνει με τις υπέροχες γλυσταρκές του Παραδοσιακού Αρτοποιείου Γιάννης Γεωργίου στον Στρόβολο. Το μεγάλο, στρογγυλό, λεπτό κουλούρι με μπόλικο σουσάμι, που μέσα του διασταυρώνονται κορδόνια από ζυμάρι. Ένα παραδοσιακό προϊόν φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο!

Ο Γιάννης Γεωργίου άνοιξε το αρτοποιείο το 1975 σε μία δύσκολη περίοδο για την Κύπρο και ο γιος του Γιώργος το ανέλαβε το 1997, διατηρώντας την παραδοσιακή συνταγή της γλυσταρκάς, «όπως μεταφέρθηκε από τη μητέρα του πατέρα μου στον πατέρα μου και σε μένα με χρήση γνήσιων, αγνών πρώτων υλών» λέει περήφανα ο ίδιος, φουρνίζοντας.

Η παράδοση θέλει τις καλύτερες γλυσταρκές να γίνονται στη Μεσαορία, απ’ όπου καταγόταν ο πατέρας του κ. Γεωργίου. Το ζυμάρι ήταν πάντα σφικτό και ζυμωνόταν με αλεύρι και νερό. Μέσα στο ζυμάρι έβαζαν ζάχαρη, φυστικέλαιο και κανέλα. Μετά το πλάσιμο τις έβαζαν μέσα στο σουσάμι και πρόσθεταν μαυρόκοκκο και γλυκάνισο. Όταν ψήνονταν, τις έβαζαν για δεύτερη φορά στο φούρνο για να γίνουν παξιμάδια. Τα παλιότερα χρόνια την ονόμαζαν και «γυρισταρκά» και τριγυρνώντας στο χωριό την προσέφεραν για να καλέσουν τους χωριανούς σε γάμο. Τα σχέδια που έδιναν στις γλυσταρκές ήταν πολλά, με τα πιο συνηθισμένα την καντζελλωτή, την αρβαλωτή, τη φοινικωτή, τη σταυρωτή και τη λοξή, όπως σημειώνει το βιβλίο των Κυπρή και Πρωτοπαπά Κυπρή «Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου» (έκδοση 2003).

«Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά μηχανήματα, εμπλέκεται περισσότερο ο ανθρώπινος παράγοντας και σε αυτό οφείλεται η επιτυχία του παρασκευάσματός μας» σημειώνει ο Γιώργος Γεωργίου. Πίσω από τα παρασκευάσματα του παραδοσιακού αρτοποιείου, ωστόσο, κρύβονται τα αγνά υλικά και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής. Είναι μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, που σέβεται τον πελάτη κι εκείνος με τη σειρά του τους το ανταποδίδει με την εμπιστοσύνη του. «Τώρα με την κατάσταση που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης έχουμε επηρεαστεί και εμείς και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας και να διατηρήσουμε την ποιότητά μας».

-ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Το Παραδοσιακό Αρτοποιείο Γιάννης Γεωργίου βρίσκεται στην οδό Αρχ. Κυπριανού 74, Στρόβολος. Τηλ. 22425338
Εκτός από τις γλυσταρκές, παρασκευάζει παραδοσιακό κουλούρι, παξιμάδια, κολοκοτές, ταχινόπιτες και πουρέκια με αναρή, χαλλούμι, κιμά και της σάτζιης. Καθημερινά ψήνει και φρέσκους ξηρούς καρπούς.

adilinisy@kathimerini.com.cy