ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Ποιότητας 2015 Γεωργικού προϊόντος

Κολοκάσι Σωτήρας

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Με δύναμη από τη Σωτήρα

Το κολοκάσι καλλιεργήθηκε στην Κύπρο πέντε αιώνες πριν από την πατάτα και οι παλαιότεροι έλεγαν ότι τα καλύτερης ποιότητας κολοκάσια παράγονταν στη Λάπηθο και στην Πάφο. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπήρχαν στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και στο Συριανοχώρι μέχρι και το 1974. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου και ιδιαίτερα στη Σωτήρα. Τα μικρά κολοκάσια είναι οι πούλλες. «Στην Κύπρο πιθανολογείται ότι έχει έλθει γύρω στον 10ο αιώνα και στον γάμο του Ριχάρδου Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια το 1191 μ.Χ. έχει αναφερθεί ως ένα από τα εδέσματα που σερβιρίστηκαν στο Κάστρο Λεμεσού» τονίζει ο δήμαρχος Σωτήρας κ. Γιώργος Τάκκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συνδράμει ενεργά στην προώθηση και την προβολή του κολοκασιού ως τοπικού προϊόντος της Σωτήρας.
 
Η άριστη προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και η ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους παραγωγούς, το έχουν καταστήσει ξεχωριστό και μοναδικό. Τα στοιχεία αυτά τονίστηκαν και στον φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας «Κολοκάσι Σωτήρας» ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Οι παραγωγοί το αποκαλούν και «κουκουμά», επειδή παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: μπορεί να παραμείνει στο χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί και να μαζευτεί όποτε το θελήσει ο παραγωγός. «Η καταχώρησή του ως ΠΟΠ θα αυξήσει σίγουρα τις πωλήσεις του και θα δώσει μία πολύ καλύτερη διάσταση στην αγορά του, ωφελώντας τους παραγωγούς, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφική αξία του» συμπληρώνει ο κ. Τάκκας. Είναι, άλλωστε, πολύ υγιεινό, περιλαμβάνει βιταμίνες Α και Γ, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και δεν ψεκάζεται με φυτοφάρμακα.

Σε ένα από τα ταξίδια του στην Κίνα, ο δήμαρχος Σωτήρας ξαφνιάστηκε όταν του σέρβιραν κολοκάσι για επιδόρπιο, ψημένο στον φούρνο με αλουμινόχαρτο. Πόσω μάλλον όταν του το προσέφεραν και βραστό για πρόγευμα! Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας εκστρατείας, ώστε να γραφτεί το κολοκάσι Σωτήρας ως ΠΟΠ. «Όταν πάρει την πιστοποίηση θα του δοθεί μία διαφορετική αξία και θα προταθεί διαφημιστικά περισσότερο» λέει με νόημα ο δήμαρχος.

Η Σωτήρα παράγει περίπου 2.000 τόνους κολοκάσι ετησίως, προωθείται, κυρίως, στην κυπριακή αγορά και, σε δεύτερο λόγο, στην αγγλική και ελληνική αγορά. Το Φεστιβάλ Κολοκασιού γίνεται κάθε δύο χρόνια στην περιοχή και είναι η ευκαιρία του Δήμου, αλλά και των παραγωγών, να προωθήσουν το προϊόν και να το κάνουν ακόμα πιο γνωστό. Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και μία επίδειξη διαφορετικών και εύκολων συνταγών. «Ο Δήμος Σωτήρας προσπαθεί να συνδέσει το τοπικό προϊόν με το όνομα του Δήμου. Να είναι το κολοκάσι Σωτήρας συνώνυμο με τη Σωτήρα».

- ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Το κολοκάσι Σωτήρας Αμμοχώστου το βρίσκουμε σε όλες τις υπεραγορές και φρουταρίες. Παράγεται από τη Συνεργατική Εταιρεία Διαθέσεως Γεωργικών Προϊόντων (Σ.Ε.ΔΙ.ΓΕ.Π) και τη Μετοχική Ομάδα Φθαρτοπαραγωγών Σωτήρας (Μ.Ο.Φ.). Νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι ο Δήμος Σωτήρας.
 
adilinisy@kathimerini.com.cy