ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβείο Ποιότητας 2015 Εξαγωγών

Α/φοί Πέτρου, Γαλακτοκομικά προϊόντα

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Η «Γιαγιά» ξέρει καλύτερα

Η Γαλακτοβιομηχανία Α/φοί Πέτρου, γνωστή για τα προϊόντα «Αλάμπρα» και «Η Γιαγιά», πρωτολειτούργησε το 1982 στην Αλάμπρα. Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης, ωστόσο, ξεκινά αρκετά χρόνια πριν. Η μητέρα των αδελφών Γιώργου και Παράσχου Πέτρου, η γιαγιά Κακουλού, έφτιαχνε ονομαστό χαλλούμι στο χωριό και όταν τα αδέλφια αποφάσισαν να δημιουργήσουν την επιχείρηση τούς έδωσε απλόχερα τις συνταγές. Η ίδια έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, πρόλαβε τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της, και οι γιοι της χρησιμοποίησαν την επωνυμία «Η Γιαγιά» σε προϊόντα με τη φωτογραφία της, γιατί … «Η Γιαγιά ξέρει καλύτερα».

Το 1991 ο Γιώργος Πέτρου εξαγοράζει τις μετοχές του αδελφού του Παράσχου, ο οποίος αποχώρησε από τη γαλακτοβιομηχανία, την εκσυγχρονίζει και την επεκτείνει. Το μικρό τυροκομείο, που ξεκίνησε με 250 λίτρα γάλα την ημέρα, είναι σήμερα μία σύγχρονη μονάδα στη βιομηχανική περιοχή Δρομολαξιάς. Χρησιμοποιεί 120 τόνους γάλα ημερησίως, δίνει δουλειά σε 120 άτομα και αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, με συνολικό ετήσιο τζίρο γύρω στα 37 εκατ. ευρώ. «Θέλουμε να ακολουθούμε την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, να παράγουμε προϊόντα συνδεδεμένα με την ποιότητα, την παράδοση, αλλά και τη σύγχρονη τεχνολογία» τονίζει ο κ. Πέτρου, όταν τον συναντήσαμε στο εργοστάσιο.

Η Γαλακτοβιομηχανία Α/φοί Πέτρου, αντίθετα με τον ανταγωνισμό, ξεκίνησε πρώτα με την εξαγωγή χαλλουμιού και αναρής, δημιουργώντας ένα πολύ καλό πελατολόγιο από 29 χώρες. Τώρα κατέχει τα ηνία ως η πρώτη κυπριακή εταιρεία στις εξαγωγές χαλλουμιού, με παραγωγή που ξεπερνά τους 4.500 τόνους ετησίως, αποτελώντας το 80% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας και τζίρο 28 εκατ. τον χρόνο, που μεταφράζεται στο 30% των συνολικών κυπριακών εξαγωγών του χαλλουμιού. Τα τελευταία οκτώ χρόνια επεκτάθηκε και στην εγχώρια αγορά με τυροκομικά προϊόντα ποιότητας, καταγράφοντας μία σταθερή ανοδική πορεία.

Ο μόνιμος προβληματισμός του κ. Πέτρου είναι τι θα γίνει με το αιγοπρόβειο γάλα, όταν το χαλλούμι κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ. «Εάν δεν παραχθεί το απαιτούμενο αιγοπρόβειο γάλα, τότε θα μιλούμε για καταστροφή. Τέσσερις μήνες τον χρόνο έχουμε 2 εκατ. αιγοπρόβειο και 8 εκατ. αγελαδινό. Για να γίνει 50% -50% πρέπει να τετραπλασιαστεί η παραγωγή του, κάτι επικίνδυνο και δύσκολο. Εύχομαι να διαψευστώ και όλα να πάνε καλά. Πρέπει να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους αιγοπροβατοτρόφους για να παραγάγουν τις απαιτούμενες ποσότητες και εμείς να μπορέσουμε να κάνουμε τις εξαγωγές που ζητά η αγορά».

Το 2015 το χαλλούμι Αλάμπρα διακρίθηκε με Χάλκινο Βραβείο στα Global Cheese Awards 2015 για την ποιότητά του, ενώ η Γαλακτοβιομηχανία Α/φοί Πέτρου βραβεύτηκε από το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.


-ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ
Χαλλούμι Αλάμπρα, παραδοσιακό γιαούρτι και χαλλούμι Η Γιαγιά, αναρή, τρίμμα και φέτα. Βρίσκουμε τα προϊόντα σε όλες τις υπεραγορές και τις φρουταρίες.
Τηλ. κεντρικών γραφείων: 24661210
petroubros@cytanet.com.cy


adilinisy@kathimerini.com.cy