ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβείο Ποιότητας 2015, Εξαιρετικής ποιότητας

Μοσχάτος Οίνος, οινοποιείο Αγία Μαύρη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ένα κρασί που διαπρέπει στο εξωτερικό

Η ιστορία ξεκινά από τα παλιά χρόνια στο Κοιλάνι, τότε που ο παππούς και ο πατέρας του Ιωάννη Ιωαννίδη καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους με κόπο και μεράκι, κάνοντας το δικό τους κρασί και ζιβανία. Το Κοιλάνι στα Κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού, άλλωστε, διαθέτει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του αμπελιού. Στις βουνοπλαγιές του εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το αμπέλι έχει βρει το κατάλληλο περιβάλλον, την πρωινή δροσιά, την κρυστάλλινη ατμόσφαιρα και το πετρώδες ασβεστολιθικό έδαφος.

Το 1983 ο γιατρός κ. Ιωαννίδης δημιούργησε το πρώτο οινοποιείο ανάμεσα στους αμπελώνες του χωριού με το όνομα Αγία Μαύρη, που η παράδοση τη θέλει να κατάγεται από το Κοιλάνι (ή το Πέρα Πεδί). Μέχρι σήμερα, με τη σύζυγό του Γιαννούλα Ιωαννίδου, η οποία «έχει τα μυστικά της οινοποίησης», συνεχίζουν την παράδοση φτιάχνοντας θαυμάσια κρασιά, με σύμμαχο την πείρα των παλαιότερων γενεών και τη σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου είναι 50.000 φιάλες και από το 2006 βραβεύεται ανελλιπώς για τον εξαιρετικό Μοσχάτο Οίνο του. «Ο λόγος της επιτυχίας είναι γιατί παίρνουμε υπερώριμα σταφύλια από παλιούς αμπελώνες, τα βάζουμε στον ήλιο και όταν ξεραίνονται και αφυδατώνονται ο ήλιος τους δίνει αρκετά αρώματα» δηλώνει με βεβαιότητα ο κ. Ιωαννίδης. «Παίρνουμε, πάντοτε, από τα ίδια αμπέλια και χρησιμοποιούμε την ίδια μέθοδο ζύμωσης στο οινοποιείο σε χαμηλή θερμοκρασία». 

Αναμφίβολα, ο Μοσχάτος Οίνος από ποικιλία Αλεξανδρείας είναι ένα από τα καλύτερα γλυκά κρασιά της Κύπρου. Όσοι γνωρίζουν από κρασί συνηθίζουν να λένε πως όταν ένα κρασί κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό μπορεί να είναι τυχαίο. Όταν, όμως, κερδίζει μεγάλο χρυσό σε παγκόσμιο διαγωνισμό και χρυσά ή αργυρά μετάλλια κάθε χρόνο, μόνο τυχαίο δεν είναι!

Η ναυαρχίδα της Αγίας Μαύρης προβάλλει το κυπριακό κρασί με τον καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό. Έχει έντονη μύτη και γλυκύτητα, πλούσια αρώματα και μακρά επίγευση. Ένα πολύ ευχάριστο και ισορροπημένο επιδόρπιο κρασί! «Είμαστε υπερήφανοι για τα Μοσχάτα μας. Εκτός από τον Μοσχάτο Οίνο έχουμε το ροζέ Μοσχάτο, το Plus που είναι Μοσχάτο μαζί με λίγο Ξυνιστέρι και το Άξιον Εστί από Syrah σταφύλι γλυκό που αρέσει πολύ» συμπληρώνει ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος με τα χρόνια βλέπει όλο και περισσότερα κρασιά του να εξάγονται στη Γαλλία, τη Δανία, την Αγγλία, τη Γερμανία και φέτος στην Κίνα.

Στο wine testing που ακολούθησε στην κάβα του οινοποιείου, ο κ. Ιωαννίδης μάς είπε με σιγουριά: «H Κύπρος έχει αρκετό ήλιο και μπορεί να παράγει αρκετά γλυκά κρασιά σε πολύ καλή ποιότητα από όλες τις άλλες χώρες που δεν έχουν τόση ηλιοφάνεια. Το μέλλον της Κύπρου είναι στα γλυκά κρασιά».


-ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Βρίσκουμε τον Μοσχάτο Οίνο σε καλές κάβες, μερικές υπεραγορές και στο οινοποιείο Αγία Μαύρη.
Τηλ. παραγωγού: 25470225, 99341535
ayiamavri@cytanet.com.cy


adilinisy@kathimerini.com.cy