ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Ποιότητας 2015 Καινοτομίας

Οξύρυγχος, The Land of Dreams

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Πρωτοτυπία εκ Τριμίκλινης

Στην καταπράσινη Τριμίκλινη της επαρχίας Λεμεσού, ο επιστήμονας και γεωργός Αντρέας Χριστοφή διατηρεί εδώ και χρόνια ένα εξαιρετικό αγρόκτημα με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και τη μεγαλύτερη ιδιόκτητη λίμνη στην Κύπρο. Η εμπορική επωνυμία του σε The Land of Dreams έγινε το 2012, όταν μέσα από ένα επιχειρηματικό σχέδιο ξεκίνησε η καλλιέργεια του οξυρύγχου, ύστερα από τέσσερα χρόνια πειραματικής διαδικασίας. Το όνειρο του κ. Χριστοφή άρχιζε να υλοποιείται: να πάρει αβγοτάραχο από τον θηλυκό οξύρυγχο, ώστε να παραγάγει το περίφημο χαβιάρι για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Το αγρόκτημα συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί. Διαθέτει εστιατόριο και φρουταρία με εποχιακούς καρπούς, προσφέρεται για ημερήσια βόλτα με την οικογένεια, για ψάρεμα και γεύμα με καπνιστό οξύρυγχο. Η ιδέα, η δημιουργικότητα, η οικονομική προσφορά στον τόπο και το προϊόν, είναι οι λόγοι για τους οποίους ο «Γαστρονόμος» το βραβεύει.

«Ονόμασα το αγρόκτημα The Land of Dreams (Γη των Ονείρων), λόγω της φυσικής του ομορφιάς. Είμαστε το μοναδικό ιχθυοτροφείο γλυκού νερού, όπου ασχολούμαστε επαγγελματικά και παράγουμε οξύρυγχο. Έχουμε ψάρια με χαβιάρι, όμως προς το παρόν τα χρησιμοποιούμε για σκοπούς αναπαραγωγής. Δεν διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να βγούμε στην αγορά με μαύρο χαβιάρι. Ευελπιστούμε στα επόμενα τρία χρόνια να το πετύχουμε» σημειώνει ο κ. Χριστοφή, όταν τον συναντήσαμε στο αγρόκτημα.
Η υπεραλίευση του οξυρύγχου στην παγκόσμια αγορά οδήγησε στη μείωση των φυσικών αποθεμάτων και απειλείται με εξαφάνιση. Σήμερα θεωρείται είδος μεγάλης εμπορικής αξίας, για την εύγευστη σάρκα του και το χαβιάρι.

Γόνος του οξυρύγχου Σιβηρίας εισάχθηκε στην Κύπρο το 1993 από την Ουγγαρία, για τη δημιουργία μητρικού αποθέματος και την αναπαραγωγή του. Το 2005 επιτεύχθηκε για πρώτη φορά η αναπαραγωγή του και από το 2007 γόνος οξυρύγχου δίνεται στα ιδιωτικά ιχθυοτροφία του Τροόδους για πάχυνση και διάθεσή τους στην αγορά.

Πριν από έξι μήνες ο Ανδρέας Χριστοφή διαχώρισε τα θηλυκά από τα αρσενικά ψάρια με τη βοήθεια ultra sound, εντόπισε το στάδιο ωρίμασής τους και εξοικονόμησε χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει επτά χρόνια για να διαπιστώσει το φύλο τους. «Χωρίζουμε τα θηλυκά σε πρώιμο στάδιο της ηλικίας τους, στον δεύτερο-τρίτο χρόνο και τα αρσενικά δεν χρειάζεται να μεγαλώνουν πολύ, πάνε φρέσκα στην αγορά για κατανάλωση. Ο οξύρυγχος είναι ρωσικό ψάρι, δεν είναι ακόμα γνωστό στους Κυπρίους. Θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα το μάθουν, ώστε να έχει τις πωλήσεις που αρμόζουν σε ένα τέτοιο βασιλικό ψάρι. Σε τρία χρόνια θα μπορούμε να παράξουμε και χαβιάρι και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν».


- ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Οξύρυγχο του The Land of Dreams βρίσκουμε σε όλες τις καλές ψαραγορές της Κύπρου, κυρίως στη Λεμεσό όπου μένουν περισσότεροι Ρώσοι.
Τηλ. παραγωγού: 99515497
http://thelandofdreamscy.com


 
adilinisy@kathimerini.com.cy