ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το αρχείο του ΡΙΚ ανοικτό προς την κοινωνία

Ανέκδοτες σκηνές από τα τραγικά γεγονότα του 1974 και πολλά άλλα

ΚΥΠΕ

Ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του κοινού, αλλά και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του τόπου, το ΡΙΚ άνοιξε από σήμερα 20 Ιανουαρίου 2016 τα αρχεία του στην κοινωνία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΡΙΚ «χιλιάδες αρχεία, σε εικόνα και ήχο, τα οποία αντιπροσωπεύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του συνόλου του ελληνισμού, βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, τόσο για σκοπούς έρευνας, όσο και για απλή περιήγηση, μέσω του Συνδέσμου http://portal.digital-herodotus.eu/?page_id=674».

Η λειτουργία της πιο πάνω ιστοσελίδας αποτελεί την τελευταία πράξη του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», στο πλαίσιο του οποίου ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν χιλιάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά αρχεία.

Στο μουσειακό υλικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του κοινού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ανέκδοτες σκηνές από τα τραγικά γεγονότα του 1974, συνεντεύξεις με εκατοντάδες ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού και της πολιτικής ζωής στην Κύπρο και την Ελλάδα, κλασικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες που άφησαν εποχή, αξέχαστες σειρές που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Μεγάλο μέρος του αναρτηθέντος υλικού, το οποίο θα διατεθεί μέσω της ιστοσελίδας της Europeana και εκτός των κυπριακών συνόρων, είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προσπάθεια του ΡΙΚ για άνοιγμα του αρχειακού υλικού του στην κοινωνία δεν σταματά εδώ και χιλιάδες ακόμα ώρες οπτικοακουστικού υλικού συνεχίζουν να ψηφιοποιούνται και να τεκμηριώνονται, με στόχο την ανατροφοδότηση του πολύτιμου μουσειακού υλικού, το οποίο τίθεται στη διάθεση του κοινού.

Στο αρχείο του ΡΙΚ φυλάττεται σήμερα υλικό το οποίο ανάγεται πολύ πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου και τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ενώ τα αρχεία αφορούν σε υλικό το οποίο είτε κινηματογραφείται από το ΡΙΚ είτε φτάνει στο αρχείο από ξένα πρακτορεία κατόπιν συμφωνίας, εκπομπές παραγωγής ΡΙΚ (τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές), καθώς και ολοκληρωμένα Δελτία Ειδήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Media: Τελευταία Ενημέρωση