ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ακιντζί κλείνει την πόρτα στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μέσω ανακοινωθέντος η τουρκοκυπριακή ηγεσία αναφέρεται σε «νέα ομόσπονδη δομή»

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία με σχετικό ανακοινωθέν καθιστά σαφές πως δεν αποδέχεται την ιδέα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος. Παράλληλα, ζητεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις προεκλογικές τοποθετήσεις της έτσι ώστε να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ στο Κυπριακό.

Σε αυτό το πνεύμα, ζητείται επίσης από την κοινή γνώμη να λάβει υπόψη της ότι οι θέσεις και οι τοποθετήσεις της στο τραπέζι των συνομιλιών δεν σημαίνει ότι η ίδια αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία. «Οι ενέργειές μας δεν σημαίνουν ότι αποδεχόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία και καταβάλλουμε προσπάθειες για την ανασυγκρότησή της».

Απεναντίας, τονίζεται ότι η τ/κ ηγεσία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός νέου «συνεταιρισμού» και βάσει νέου ανακοινωθέντος που εμπεριέχονται τα ανωτέρω τονίζει επίσης τα εξής: «Με τη λύση θα δημιουργήσουμε μία νέα δομή. Αυτή η δομή, με την ονομασία της, τη σημαία της και με όλα τα χαρακτηριστικά της θα είναι μία νέα ομόσπονδη δομή» ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι «η νέα ομόσπονδη δομή δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. Σε αυτούς τους οργανισμούς η νέα δομή θα λάβει τη θέση της παλαιάς δομής (αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία). Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΤΔΒΚ είναι με όλα της τα χαρακτηριστικά μία (κρατική) δομή. Και εγώ (ο Μουσταφά Ακιντζί) είμαι ο Πρόεδρός της».

Ολόκληρο το κείμενο του σημαντικού ανακοινωθέντος έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος η Νότια Κύπρος εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Είναι κατανοητό το γεγονός ότι μέχρι τον Μάϊο, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θα εκπέμψει μηνύματα, τα οποία θα στοχεύουν στην ικανοποίηση της κοινής γνώμης της δικής του κοινότητας. Καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών αυτά τα μηνύματα θα εντατικοποιηθούν. Η ελπίδα μας είναι ότι (η ε/κ πλευρά) θα τηρήσει υπεύθυνη στάση και θα απέχει από ρητορική και διαστρεβλώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την διαδικασία της λύσης.

Η θέση του Πρόεδρου μας, κ. Ακιντζί, είναι αυτή η οποία ανακοινώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο. (Ο κ. Ακιντζί) δεν απορρίπτει τα συμφωνηθέντα. Απεναντίας, στοχεύει στην πρόοδο με βάση αυτά (τα συμφωνηθέντα). Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι ένα σημαντικό έγγραφο και είναι σαφές ότι διεξάγουμε τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το πλαίσιο. Επίσης, είναι μια πραγματικότητα ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Κατανομής Εξουσιών, της Ε.Ε. και του Περιουσιακού.

Η δημιουργία του νέου κράτους είναι ένα ζήτημα, το οποίο συζητείται ανέκαθεν, εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το ζήτημα. Εφόσον οι δυο πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μια την άλλη και δεν διαπραγματευόμαστε την δημιουργία μιας συνομοσπονδίας με βάση την συνεργασία δυο κυρίαρχων κρατών, προφανώς θα δημιουργήσουμε μια Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος με δυο ιδρυτικά κράτη (iki Kurucu Devletli Birleşik Federal Kıbrıs).

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση (αρχή) δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την «Κυπριακή Δημοκρατία», από την οποία έχουμε εκδιωχθεί (dışlandığımız) και η οποία εκπροσωπεί μονάχα την Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Δεν καταβάλλουμε προσπάθειες για την αναστήλωση-επιδιόρθωση της (onu tadil etmekle uğraştığımız anlamına gelmemektedir).

Απεναντίας, όπως έχει ανακοινώσει με διάφορες ευκαιρίες ο Πρόεδρος μας, εμείς θα δημιουργήσουμε μια νέα δομή με την λύση. Ο Πρόεδρος μας, στην ανακοίνωση του, η οποία φέρει την ημερομηνία τις 1ης Σεπτεμβρίου 2015, αναφέρει ότι: «(…) Η νέα δομή η οποία θα δημιουργηθεί –με την ονομασία της, την σημαίας της, με όλα τα (χαρακτηριστικά) της- θα είναι μια νέα, ομόσπονδη δομή. Όμως, αυτή η νέα δομή δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα (δεν θα αποταθεί εκ νέου για ένταξη)στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. Σε εκείνους (τους οργανισμούς) η νέα δομή θα αντικαταστήσει την παλαιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΤΔΒΚ είναι μια δομή με όλα της τα χαρακτηριστικά. Και εγώ είμαι ο Πρόεδρος αυτής της δομής. Και αυτή η δομή (με την λύση) θα βρει τον εαυτό της μέσα σε μια νέα δομή. Θα μετεξελιχθεί σε ιδρυτικό κράτος (kurucu devlet) αυτής της περιοχής. Με παρόμοιο τρόπο, η δομή, η οποία αυτή την στιγμή ελέγχεται μονάχα από τους Ελληνοκύπριους (γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία) θα μετεξελιχθεί υπό την διακυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων σε ένα ιδρυτικό κράτος. Αυτές οι δυο δομές (τα δυο ιδρυτικά κράτη) θα δημιουργήσουν έναν ομόσπονδο συνεταιρισμό. Και εμείς θα λάβουμε μέρος σε αυτόν. Αυτή είναι η λύση, την οποία χρειάζεται η Κύπρος.

Όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές στην κοινή γνώμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, αυτή η θέση είναι ξεκάθαρη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την διαστρεβλώσει. Ένα άλλο σημαντικό σημείο δε, είναι το εξής: Είναι φυσικά σημαντική η υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελληνοκύπριων, η οποία με ποσοστό της τάξεως του 75% είπε «όχι» στο Σχέδιο Αννάν. Όμως υπάρχει και ένα άλλο σημείο. Πρέπει να κερδηθεί η υποστήριξη της πλειοψηφίας των Τουρκοκύπριων, οι οποίοι εδώ και χρόνια ξεχύνονται στους δρόμους για την λύση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας προσεγγίζει το ζήτημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

 

Ιδρυτικό κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του «Προεδρικού», με τη λύση οδηγούμαστε στην «ανασυγκρότηση» της «ΤΔΒΚ». Με άλλα λόγια, μετεξελίσσεται σε «ιδρυτικό κράτος (kurucu devlet)». Με τον ίδιο τρόπο, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αυτή την στιγμή ελέγχεται από τους Ελληνοκύπριους μετεξελίσσεται σε ένα «ιδρυτικό κράτος». Αυτά τα δύο «ιδρυτικά κράτη» ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός ομόσπονδου συνεταιρισμού. «Η Κύπρος χρειάζεται αυτή τη λύση», ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία.

Υπογραμμίζεται, τέλος, η σημασία του Κοινού Ανακοινωθέντος του 2014 και των συγκλίσεων στα κεφάλαια διακυβέρνησης, κατανομής εξουσιών, οικονομίας και Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση