ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Απαιτείται χρόνος για ολοκληρωμένη λύση

Περιεκτική εικόνα των συνομιλιών και απαντήσεις σε πολλούς έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με μια εκτενή ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για πρώτη φορά από την έναρξη των συνομιλιών τον περασμένο Μάιο την Βουλή των Αντιπροσώπων σε έκτακτη ειδική συνεδρία του Σώματος, αλλά και τους πολίτες, για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παραπέμποντας σε κάθε μια από τις επτά θεματικές του κυπριακού, και διευκρινίζοντας πως δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα επί των οποίων είτε επήλθε συναντίληψη στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είτε υπάρχουν μικρές διαφορές, ή ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι δυνατή η λύση του κυπριακού εντός του 2016, ο Πρόεδρος τόνισε πως, όπως εξήγησε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Νταβός της Ελβετίας με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ στην παρουσία και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, απαιτείται χρόνος προκειμένου η συμφωνία που θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα να είναι ολοκληρωμένη, χωρίς κενά ή ασάφειες.

Από το βήμα της Βουλής και προβαίνοντας σε μια ιστορική αναδρομή των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεξήγησε την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιδίωξη λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στη συνέχεια ανέλυσε τις πρόνοιες του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, που αποτελούν τη βάση της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, δεδομένης και της συμφωνίας σε αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού παρέθεσε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των συνομιλιών, αναφέρθηκε στις επιδράσεις σειράς διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών εξελίξεων στο κυπριακό και ειδικότερα στα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Τουρκίας που ευνοούν την επίλυση του κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ 

 

Διαβάστε Επίσης

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση