ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Βότσης στην «Κ»: Η Βουλή θέλει άτομα που να κτίζουν, όχι να χαλούν

Η διαφωνία του για την υποψηφιότητα Κουλία και η αποχή ιστορικών στελεχών από την εκλογική

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Καλό θα ήταν να υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε όλα τα στελέχη να ήταν παρόντα στο ψηφοδέλτιο αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο βουλευτής Λεμεσού Άγγελος Βότσης και επισημαίνει πως η διεκδίκηση της επανεκλογής του δεν μεταφράζεται με αποσιώπηση των διαφωνιών του. Αντίθετα, διατηρεί τις θέσεις του και με την παρουσία του, όπως αναφέρει, στο κόμμα, θα προσπαθήσει ώστε αυτά τα οποία τον ενοχλούν να διορθωθούν. Θεωρεί λανθασμένη την υποψηφιότητα Κουλία και αναφέρει με νόημα πως ίσως ήταν ο μόνος ο οποίος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Με τη διεκδίκηση της επανεκλογής του θα εργαστεί για την ανάκαμψη της οικονομίας, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και για τη λειτουργία μιας Βουλής με άτομα που θα κτίζουν και δεν θα χαλούν.

–Θεωρείται πως η υφιστάμενη Βουλή παρουσιάζει αδυναμίες, καθώς αντιμετώπισε ελαφρά κάποια ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

–Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αν υπήρχε περισσότερος χρόνος αντίδρασης, τότε θα μπορούσε να γίνει μία πιο επιμελής συζήτηση. Στο τέλος της ημέρας, όμως, φαίνεται ότι αυτά τα οποία συνέβησαν στον τόπο μας ήταν προδιαγεγραμμένα και το αποτέλεσμα καθορισμένο. Η Βουλή της τελευταίας πενταετίας είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση του να δει την κυπριακή οικονομία να καταρρέει και την ίδια ώρα να βοηθήσει ώστε να επανέλθει σιγά σιγά σε καλύτερους ρυθμούς από ό,τι την περίοδο της κρίσης. Ήταν η Βουλή που είχε τη δυστυχία να ζήσει την οικονομική καταστροφή του τόπου και την ίδια ώρα είχε την πρόκληση να επαναφέρει αργά, αλλά σταθερά την οικονομία σε πολύ καλύτερα επίπεδα από ό,τι την περίοδο της κρίσης.

–Έχετε εκφράσει το ενδιαφέρον σας για να διεκδικήσετε επανεκλογή σας στη Βουλή. Τι φιλοδοξείτε να προσφέρετε με την επανεκλογή σας;

–Εκτός σοβαρού απροόπτου έχω πει πως θα είμαι και αυτή την πενταετία υποψήφιος. Στόχος είναι να καταφέρω αυτά τα οποία προσπαθήσαμε να καταφέρουμε από αυτήν την πενταετία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχει ακόμα δρόμος, ιδιαίτερα στην καλύτερη εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αν και δεν μπορούμε να επέμβουμε ως Βουλή σε αρκετά ζητήματα θα βρούμε εκείνους τους τρόπους ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης, να νιώθει ότι έχει δίκτυ ασφαλείας που του παρέχει το κράτος του. Έχουμε επίσης τον τομέα της Ενέργειας, για τον οποίο στο ΔΗΚΟ έχω την ευθύνη και προσωπικά πιστεύω ότι την επόμενη πενταετία θα έχει τεράστιες προκλήσεις. Ήδη στην επιτροπή Ενέργειας του κόμματος μελετούμε με μεγάλη σοβαρότητα τα θέματα αυτά, έχουμε θέσεις, τις καταθέτουμε και πολλές φορές βλέπουμε να βρίσκουν ανταπόκριση και από την κυβέρνηση. Πιστεύω, παράλληλα, ότι μπορώ να συμβάλω και στην καλύτερη λειτουργία του κοινοβουλίου. Θεωρώ ότι μπορούμε να βρίσκουμε κοινές συνισταμένες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να συνθέτουμε και πιστεύω ότι χρειάζεται στο κοινοβούλιο να υπάρχουν συναινετικά άτομα, άτομα που με τη δουλειά τους και τη συμπεριφορά τους να μπορούν να κτίζουν και όχι να χαλούν. Είμαστε τόσο μικρός τόπος που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλάμε ό,τι ξεκίνησε οποιοσδήποτε άλλος. Αντίθετα, μπορούμε να προσθέτουμε και να βελτιώνουμε πράγματα. Με αυτό το σκεπτικό, πιστεύω ότι και στην επόμενη Βουλή θα μπορούσα να συμβάλω αν ο λαός βέβαια το αποφασίσει.

–Τελικά το ΔΗΚΟ θα ταχθεί μέχρι τέλους εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων;

–Το ΔΗΚΟ έχει ταχθεί εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων για αρκετούς λόγους. Πρώτα θέλουμε να είμαστε συνεπείς με πράγματα τα οποία συμφωνήσαμε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε σχέση με το τι έχουμε δεσμευθεί εμείς οι ίδιοι έναντι του λαού. Είχαμε πει ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί που έχουν να επιτελέσουν εθνικό και κοινωνικό έργο δεν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά αντίθετα να εκσυγχρονιστούν ώστε να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών και του τόπου. Ένας τέτοιος οργανισμός είναι η Cyta, είναι ήδη στον ανταγωνισμό, είναι κερδοφόρος οργανισμός, έχει προκλήσεις να αντιμετωπίσει, γι’ αυτό θα πρέπει να κάτσουμε να δούμε περισσότερο πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί. Έχουν ξεκινήσει ήδη προγράμματα εκσυγχρονισμού της ΑΤΗΚ και πρέπει να ενταθούν. Με τον εκσυγχρονισμό του, θα είναι ένας υγιής οργανισμός που θα εξυπηρετεί και τον καταναλωτή και τον πολίτη και ευρύτερα την κυπριακή οικονομία. Άρα δεν θα υποστηρίξουμε τα συγκεκριμένα τρία νομοσχέδια.

–Να θεωρήσουμε πως με την υποψηφιότητά σας, λήγουν οι εσωκομματικές διενέξεις στο ΔΗΚΟ, τουλάχιστον από πλευράς σας;

–Οι θέσεις μου είναι καταγεγραμμένες και τις λέω με παρρησία και στα όργανα και στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και σε συνεντεύξεις μου έχω πει αυτά που επιτρέπεται να λέγονται δημόσια. Από κει και πέρα, διατηρώ τις θέσεις και την άποψή μου ότι αρκετά πράγματα θα πρέπει να βελτιωθούν και πιστεύω ότι με την παρουσία μου στο κόμμα θα προσπαθήσω ώστε αυτά τα οποία με ενοχλούν να διορθωθούν. Μιλούσα προηγουμένως για τη δυνατότητα συνεννόησης στη Βουλή μεταξύ όλων των κομμάτων, φανταστείτε να μην υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης στο ίδιο κόμμα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνεννοούμαστε στο ΔΗΚΟ, να ακούμε όλες τις απόψεις. Το ΔΗΚΟ έχει μπροστά του περιθώρια να βελτιωθεί, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή δύναμη, ιδιαίτερα στον χώρο του Κέντρου, μία δύναμη που να μπορεί να ανοίγει δρόμους, που να μπορεί να ικανοποιήσει τις αγωνίες αυτού του λαού, αλλά και που θα δώσει την προοπτική της ελπίδας και τη δυνατότητα για επίλυση του Κυπριακού μετά από 41 χρόνια.

–Σχολιάζεται, πάντως, εντός του κόμματος, το γεγονός ότι θα βρίσκεστε στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Ζαχαρία Κουλία, ιδιαίτερα εξαιτίας του ότι στο παρελθόν τον κατηγορήσατε ως αποστάτη.

–Το ΔΗΚΟ δεν θα πρέπει να έχει στο ψηφοδέλτιό του τον Ζαχαρία Κουλία. Το έχω πει δημόσια, το έχω πει και στον πρόεδρο του κόμματος. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να επιβραβεύονται κινήσεις αποστασίας, οι οποίες κάθε άλλο από τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και των κομμάτων βοηθούν. Ίσως να είμαι και ο μόνος που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, που προκύπτουν από οποιαδήποτε απόφαση.

–Θεωρείτε λανθασμένη την απόφαση ιστορικών στελεχών να μην κατέλθουν στο ψηφοδέλτιο;

–Το κάθε στέλεχος παίρνει τις δικές του αποφάσεις με τον δικό του φακό. Θεωρώ ότι όλα τα στελέχη, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο, όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται στο να εκφράσει τις δικές του απόψεις. Είναι σεβαστή η οποιαδήποτε επιλογή είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος μ’ αυτή, από κει και πέρα όλοι μας κρινόμαστε από τον κόσμο. Προσωπικά, όσα ήταν να πω, τα είπα κατ’ ιδίαν σε όλους τους ενδιαφερομένους και εμπλεκομένους και υπογραμμίζω ότι σέβομαι απόλυτα την άποψη του καθενός.

–Θεωρείτε, όμως, ότι ενδεχομένως να πλήξει το κόμμα η αποχή τους;

–Θα δούμε το αποτέλεσμα στις εκλογές. Καλό θα ήταν να υπήρχαν οι προϋποθέσεις ώστε όλα τα στελέχη να ήταν παρόντα στο ψηφοδέλτιο. Το γιατί δεν ήταν και πώς δεν ήταν, ο καθένας στην πορεία μπορεί να το αξιολογήσει. Να δούμε και πώς προέκυψε η αποχή τους και τι θα μπορούσε να γίνει για να μην προκύψει αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί δεν είναι τόσο απλή η απόφαση του οποιουδήποτε. Πίσω από κάποια απόφαση υπάρχουν δεδομένα. Θα μπορούσαν να γίνουν εκατέρωθεν κινήσεις ώστε να είχαμε άλλα αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση