ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίσιμες εκλογές για τη Σκωτία

Το Εθνικό Κόμμα ελπίζει ότι θα αυξήσει τη δύναμή του

Kathimerini.gr

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σκωτσέζοι, με το κεντροαριστερό εθνικιστικό Εθνικό Κόμμα (SNP) να ελπίζει ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν την επιρροή του, προσφέροντάς του λαϊκή εντολή που θα του επιτρέψει να απαιτήσει την ανεξαρτησία της περιοχής σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενδεχόμενη νίκη του SNP θα του δώσει τη δυνατότητα να επαναλάβει την ιστορική του επίδοση στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2015, οπότε το κόμμα κατέλαβε τις 56 από τις 59 έδρες που διαθέτει η Σκωτία στη Βουλή των Κοινοτήτων του Λονδίνου.

Παρά την περσινή του αποτυχία στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, όπου ηττήθηκε με 55% κατά της ανεξαρτησίας, το SNP παραμένει υπολογίσιμη δύναμη έχοντας εκτοπίσει το Εργατικό Κόμμα από την πολιτική σκηνή της Σκωτίας.

Στις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2011, το SNP της σημερινής πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον είχε εξασφαλίσει 69 από τις 129 έδρες του Κοινοβουλίου του Εδιμβούργου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το SNP ίσως αυξήσει την πλειοψηφία αυτή στις 71 έδρες στις σημερινές εκλογές. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ποιο κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, με τους Εργατικούς –πάλαι ποτέ κυρίαρχους στη Σκωτία– να κινδυνεύουν να τη χάσουν, προς όφελος των Συντηρητικών του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση